Lanyhult a magas szintű korrupció elleni harc a DNA főügyésze szerint

2023. október 2. – 12:19

Lanyhult a magas szintű korrupció elleni harc a DNA főügyésze szerint
Marius Voineag, a DNA főügyésze – Fotó: Alexandru Brusca / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az utóbbi időben eltért a magas szintű korrupció elleni küzdelemtől, pedig ez az intézmény aktivitásának alapvető eleme – mondta Marius Voineag, a DNA főügyésze vasárnap a Pro TV-nek adott interjúban.

„Ha azt akarjuk, hogy a DNA 9 kg pálinkáról vagy 10 kg kolbászról szóló korrupciós ügyekkel foglalkozzon, akkor ez lesz. Jelenleg ellenőrizzük a DNA tevékenységét, és úgy látom, hogy vissza kell térnünk a munka egy lényeges eleméhez, ez pedig a nagy korrupciós ügyek kivizsgálása” – fogalmazott az interjúban Voineag.

A DNA vezetője azt is kifejtette, hogy szerinte az ügyészeknek évente legalább egy „nagy kaliberű ügyet” kellene vállalniuk, olyan dossziékat kellene lezárniuk, amelyeket a DNA már évek óta követ és amelyekkel kapcsolatban lanyhult a munka. „Az ügyészeknek meg kell érteniük, hogy a státuszért és az előnyökért cserébe valamit nyújtanunk is kell. Ez egy nagyon egyszerű dolog. Fel kell vállalniuk az ügyeket, bátornak kell lenniük, más paradigmában vagyunk, nem fenyeget minket senki, de elvárások vannak velünk szemben” – fogalmazott Marius Voineag.

Marius Voineag 2023. március 30-tól az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!