Tízből kilenc romániai elégedetlen az ország általános infrastruktúrájával

2023. október 1. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Románia lakosságának a 9 százaléka elégedett az ország általános infrastruktúrájával – derül ki ez Ipsos felméréséből, amelyben összesen 31 országban vizsgálták a lakosság infrastruktúrával – úthálózat, vasúthálózat, közművek, szélessávú internet stb. – elégedettségét. Románia ezzel messze az utolsó helyen áll.

Magyarország esetében – amely az utolsó előtti az országok között – a megkérdezettek 17 százaléka mondta azt, hogy összességében elégedett az országa infrastruktúrájával. A lista másik végén Szingapúr áll, ott a megkérdezettek 74 százaléka nyilatkozott alapvetően elégedetten erről.

Ugyanakkor a megkérdezett romániaiak 78 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy országként nem teszünk eleget az infrastrukturális szükségletek kielégítésére.

Ezek után nem az sem meglepő, hogy amikor a különböző területekre egyenként is rákérdeztek, Romániát akkor is az utolsók között mérték elégedettség tekintetében:

  • a repülőtereket és az ország légi közlekedési hálózatát a lakosság 38 százaléka találja jónak (ezzel utolsó)
  • az autópálya-hálózatot (ide értve a jelentősebb utakat is) 14 százalék tartja jónak (ezzel is utolsó)
  • míg a helyi úthálózattal 21 százalék elégedett (Perut, Magyarországot és Kolumbiát is sikerült ezzel megelőzni)
  • a vasúthálózatot a megkérdezettek 14 százaléka tartja elég jónak (ezzel is legelégedettebbek vagyunk a megkérdezett országok lakossága között)
  • az új lakások piacával 45 százalék elégedett, míg az árvíz ellen védelmet jelentő infrastruktúrával 13 százalék
  • a digitális infrastruktúrával (szélessávú internet, 5G, stb.) 61 százalék elégedett, de ezzel is csak középmezőnyben Románia
  • a víz- és csatornahálózatot a megkérdezettek 38 százaléka tartja jónak
  • a megújuló energiával kapcsolatos infrastruktúra a románok 26 százaléka szerint jó, míg az elektromos autók újra töltését biztosító infrastruktúráról 17 százalék gondolkodik ugyanígy

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!