Szemétmaffiára csapott le a DIICOT, illegálisan importáltak hulladékot az országba

2023. október 1. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szemétmaffia-hálózatra csapott le október elsején, vasárnap a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a rendőrséggel együttműködve. Az ügyészek Arad, Bihar, Hunyad, Fehér és Szeben megyékben összesen 44 házkutatást tartanak/tartottak az ügyben – többek között különböző cégek székhelyén és telephelyein.

A DIICOT tájékoztatása szerint az illegális, nem hasznosítható / újrahasznosítható hulladékot külföldről importáló csoportot 2021-ben hozták létre. Azt írják, hogy a bűnszervezet tagjai több szinten foglalkoztak az illegális szemét behozatalával. Egyrészt az illegális hulladék behozatalában vettek részt újrahasznosíthatónak álcázva azokat. A tájékoztatás szerint több európai országból is importáltak szemetet a kísérőokmányok hamisításával. Másrészt fuvarozták is a szemetet.

A bűnszervezet felderítése során a DIICOT ügyészei összesen 57 illegális hulladékszállítmányt dokumentáltak, ami több mint 1500 tonna szemetet jelent.

Az akcióban összesen 40 személyt vittek be kihallgatásra. A bűnszervezet tagjait a hálózat létrehozásával, csempészéssel, csempészetben való közreműködéssel és okirat-hamisítással gyanúsítják.

Az Agerpres azt írja, a házkutatások nyomán két szállítmány illegálisan behozott olaszországi hulladékot találtak vasárnap a hatóságok egy Bihar megyei kereskedelmi vállalat telephelyén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!