Szemétmaffiára csapott le a DIICOT, illegálisan importáltak hulladékot az országba

2023. október 1. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szemétmaffia-hálózatra csapott le október elsején, vasárnap a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a rendőrséggel együttműködve. Az ügyészek Arad, Bihar, Hunyad, Fehér és Szeben megyékben összesen 44 házkutatást tartanak/tartottak az ügyben – többek között különböző cégek székhelyén és telephelyein.

A DIICOT tájékoztatása szerint az illegális, nem hasznosítható / újrahasznosítható hulladékot külföldről importáló csoportot 2021-ben hozták létre. Azt írják, hogy a bűnszervezet tagjai több szinten foglalkoztak az illegális szemét behozatalával. Egyrészt az illegális hulladék behozatalában vettek részt újrahasznosíthatónak álcázva azokat. A tájékoztatás szerint több európai országból is importáltak szemetet a kísérőokmányok hamisításával. Másrészt fuvarozták is a szemetet.

A bűnszervezet felderítése során a DIICOT ügyészei összesen 57 illegális hulladékszállítmányt dokumentáltak, ami több mint 1500 tonna szemetet jelent.

Az akcióban összesen 40 személyt vittek be kihallgatásra. A bűnszervezet tagjait a hálózat létrehozásával, csempészéssel, csempészetben való közreműködéssel és okirat-hamisítással gyanúsítják.

Az Agerpres azt írja, a házkutatások nyomán két szállítmány illegálisan behozott olaszországi hulladékot találtak vasárnap a hatóságok egy Bihar megyei kereskedelmi vállalat telephelyén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!