Szombatra virradóra újabb dróndarabok eshettek Románia területére

2023. szeptember 30. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Hadsereg radaros megfigyelőrendszere az ország légterébe történő esetleges jogosulatlan behatolást jelezett – tájékoztat a Védelmi Minisztérium közleménye.

Megjegyzik, hogy a szeptember 29-ről 30-ra virradó éjszaka az orosz erők újabb támadássorozatot intéztek ukrajnai célpontok ellen a román határ közelében. Ekkor jelezett a megfigyelőrendszer, hogy megsértették az ország légterét.

A védelmi tárca közlemény szerint az ISU, a rendőrség és határőrség megkezdte a keresést az esetleges (drón)maradványok után Galați közelében, ahol a radarjelet is rögzítették. Azt írják, egyelőre még nem azonosítottak a levegőből aláhulló tárgyat Románia területén. A keresést szombaton is folytatják.

A tájékoztatás szerint a minisztérium este 22 óra 38 perckor értesítette a közeli dróncsapatról a Tulcea és Galați megyei sürgősségi esetek felügyeletét, amelyek Ro-Alert üzenetben figyelmeztette a lakosságot az esetről. A figyelmeztetésben arra kérték a lakosságot, hogy keressenek menedéket (óvóhelyet, ha van lehetőségük, de semmiképp se hagyják el az otthonaikat, és távolodjanak el az ablakaiktól.) A riasztás végül 1 óra 41 perckor ért véget.

A G4Media Galaţi megye prefektusának, Claudiu Sorin Gavrilnak a kijelentéseire hivatkozva azt írja, hogy péntek esete több lakossági bejelentés is érkezet a 112-es segélyhívón, amelyben arról számoltak be, hogy a megyeszékhely közelében, elzárt területen egy ismeretlen tárgyat láttak leesni.

Nem ez lenne az első eset, hogy a dunai ukrán kikötők támadása közben orosz dróndarabok kerültek a határ menti román területekre. Szeptember 6-án, szeptember 9-én, illetve szeptember 13-án is találtak már olyan tárgyakat, amik drónból származhattak.

A temesvári munkalátogatáson tartózkodó Marcel Ciolacu miniszterelnök szombat délelőtt a sajtónak megerősítette, hogy a hatóságok nem találtak drónmaradványokat Galați térségében. A lakosság figyelmeztetését az orosz dróntámadásokra természetesnek nevezte. „Lesznek még riasztások, ez normális, mert ez egy háborús állammal határos vidék” – jelentette ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!