Megszüntette a DNA a marosvásárhelyi katolikus iskola volt igazgatója elleni eljárást

2023. szeptember 29. – 14:32

Megszüntette a DNA a marosvásárhelyi katolikus iskola volt igazgatója elleni eljárást
Tamási Zsolt marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsos és Gogolák Csongor ügyvéd a péntek reggeli marosvásárhelyi sajtótájékoztatón – Fotó: Bereczky Sándor / RMDSZ

Másolás

Vágólapra másolva

Ejtette a vádakat és megszüntette a büntetőeljárást Tamási Zsolt marosvásárhelyi tanácsos, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium volt igazgatója ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ezt az érintett és ügyvédje, Gogolák Csongor pénteken sajtótájékoztatón jelentették be.

Tamási Zsolt és az akkori Maros megyei főtanfelügyelő, Someșan Ștefan ellen 2015-ben indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hivatali visszaélés és hatáskör túllépésével gyanújával, 2019-ben pedig vádat emeltek ellenük. A vád az volt, hogy a főtanfelügyelő hozzájárult a katolikus iskola törvénytelen létrehozásához, Tamási Zsolt pedig a törvénytelen működtetéséhez.

A vádakat végül azért ejtették, mert az ügyben sértett félként megjelenő Unirea Gimnázium, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a marosvásárhelyi önkormányzat, valamint a Maros megyei tanfelügyelőség semmilyen azonosítható kárt nem szenvedtek, mondta a Marosvásárhelyi Rádiónak Gogolák Csongor ügyvéd.

Tamási Zsolt a rádiónak elmondta, hogy az elmúlt időszak nagy terhet jelentett számára, de nehéz időszak volt a tanárok, diákok és szülők számára is, akik mindvégig kitartottak az iskola mellett.

„Az iskola felszámolását követően a legfelsőbb táblabíróság 11 hónap késéssel, de megindokolta a döntését, amiben nyilván hibák voltak, ezért ez ellen fellebeztünk, ezzel párhuzamosan már elkezdődött az iskola újraalapításának a folyamata, ami a prefektus támadása miatt felfüggesztődött” – foglalta össze Tamási Zsolt, hozzátéve, hogy az idén nyáron újraindult a folyamat, megvan az önálló iskola létrehozásáról szóló tanácsi határozat, a következő lépést pedig az új tanügyi törvényhez várhatóan november közepére megjelenő módszertan függvényében teszik majd meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!