Románia ott tesz keresztbe Ausztriának, ahol tud: most épp a részvételét akadályozza a NATO-üléseken

2023. szeptember 26. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu hétfő este kijelentette, amíg ő a kormányfő, nem fogadja el, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár továbbra is „megalázza” a románokat azáltal, hogy ellenszegül az ország schengeni csatlakozásának – írja az Agerpres.

Az Antena3 televíziónak nyilatkozva a miniszterelnök megerősítette azt az információt, miszerint Románia akadályozza Ausztria részvételét a NATO-üléseken azáltal, hogy gondolkodási időt kérve késlelteti az osztrák hadsereg két tisztjének akkreditálását a NATO brüsszeli központjánál. Az akkreditációhoz valamennyi tagállam jóváhagyására szükség van.

Marcel Ciolacu hangsúlyozta, az Európai Tanács, az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság (EB) is kijelentette, hogy Románia teljesíti a schengeni csatlakozás követelményeit, ezért „elfogadhatatlan”, amit Nehammer tesz, a „vétót ugyanis meg kell indokolni”. „Amíg én vagyok a kormányfő, nem fogadom el a kancellár képmutatását és azt, hogy továbbra is megalázza Romániát és a románokat” – jelentette ki.

Hozzátette, Románia kivétel nélkül betartja az Oroszország elleni szankciókat, támogatja a Moldovai Köztársaságot, és bruttó hazai termékének 2,5 százalékára növelte a védelmi kiadásait. Mindeközben Ausztria egy eurót sem költött haderőfejlesztésre, és a háború elejétől csaknem 7 milliárd euróra vásárolt gázt és kőolajat Oroszországtól. „Ez a pénz az orosz gazdaságba kerül, az Ukrajna elleni háború finanszírozására használja Putyin. Ez mocskos pénz” – nyomatékosította Ciolacu.

A kormányfő kiemelte, hogy ha Ausztria ismét élni fog a vétójogával és Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz, az ország megtámadja a döntést az Európai Unió Bíróságán, és kérni fogja az Európai Tanácstól, az EP-től és az EB-től, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!