Robbanás történt szerda reggel egy teherhajó fedélzetén Sulina közelében

2023. szeptember 20. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanás történt szerda reggel a sulinai kikötőtől 7 tengeri mérföldre található hajón. A cementtel megrakott 90 méter hosszú és 14 méter széles teherhajó a híradások szerint jelenleg is süllyed. Az esetről beszámoló G4Media úgy tudja, hogy a hajó gépházában történt a robbanás, amelyben a legénység egy tagja sérült meg. (A korábbi hírek még három sérültet említettek, de a hivatalos tájékoztatás szerint csak egy van.)

A portál beszámolója szerint 6 óra 50 perckor érkezett be a román hatóságokhoz egy mayday segítségkérés, ami arról tájékoztatta a parti őrséget, hogy robbanás történt a kereskedelmi hajó fedélzetén, és kérte, hogy a legénység hagyhassa el a járművet. A togói zászló alatt közlekedő vízi jármű kapitánya elrendelte a hajó elhagyását.

Az ezt követő mentési akcióban a legénység mind a 12 tagját a sulinai kikötőbe szállították. A legénység kimentésében a parti őrség és a Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség egységei is segítettek. Úgy tudják, több országból érkezett a hajó legénysége, köztük Szíriából, Törökországból és Libanonból.

„Egyelőre nem ismertek a robbanás okai. A tulceai kikötői kapitányság megkezdte a vizsgálatot a hajótörés okainak feltárására. Azt, hogy tengeri akna okozta-e a robbanást, a védelmi minisztériumnak kell megállapítania” – mondta el Dan Ichim, tulceai kikötő kapitányságának vezetője az Agerpresnek. A Román Hajózási Hatóság kivizsgálást indított a robbanás okának tisztázására.

A szállításügyi és infrastruktúráért felelős minisztérium tájékoztatása szerint hajó szeptember 12-én érkezett a sulinai kikötő közelébe, és arra várt, hogy folytathassa útját a Bisztroje-csatornán. A szaktárca közlése szerint az eset nem érinti a Sulina-ágon lebonyolított hajózást.

A Tulcea megyei mentőszolgálat igazgatója, Rodica Agavriloaei beszámolója alapján az Agerpres azt írja, hogy felmérték a 12 tagú legénység egészségi állapotát, és egyik tengerészt orvosi megfigyelés alatt tartják a tulceai megyei kórház sürgősségi osztályán. Egy szír állampolgárságú férfiről van szó, aki enyhe hasi fájdalomra panaszkodik, és van egy zúzódás a jobb karján.

Jelenleg a robbanás közvetlen okait vizsgálják

Sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu kormányfő kijelentette, hogy a védelmi minisztérium irányításával jelentős erőbevetéssel zajlik a togói zászló alatt közlekedő teherhajón történt robbanás körülményeinek feltárása.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter korábban bejelentette: a haditengerészet a helyszínre küldött egy aknászhajót, hogy a búvárok segítségével megállapítsák, hogy tengeri akna, vagy a gépházban bekövetkezett baleset okozta-e a robbanást.

Ciolacu előbb azt nyilatkozta, hogy az első hipotézis állhat 'közelebb az igazsághoz', de később pontosított, hangsúlyozva, hogy a gépházban történt robbanás lehetőségére utalt.

„Várjuk meg a védelmi minisztérium pontos következtetéseit. A Sulina-csatornán nincs veszélyben a hajózás” – mondta a kormányfő, aki gratulált a szállításügyi miniszternek az intézkedéseinek gyorsaságáért.

A cementet szállító Seama teherhajó a Bisztroje-csatornához közeledett, de Sulina közelében robbanás történt a motorterében. A kapitány a sulinai kikötői parancsnokság segítségét kérte a legénység kimenekítésére.

A tengerészeket a parti őrség és a Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség egységei szállították a sulinai kikötőbe. A robbanás oka egyelőre nem ismert; előidézhette meghibásodás, de tengeri akna is.

A haditengerészet parancsnoksága aknaszedő hajót küldött a helyszínre, fedélzetén búvárosztaggal, hogy átvizsgálják a környéket. A területi kapitányság kivizsgálást indított a robbanás okainak kiderítésére.

A hajó félig elsüllyedt. Az eset nem befolyásolja a folyami hajózást a Duna

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!