Robbanás történt szerda reggel egy teherhajó fedélzetén Sulina közelében

2023. szeptember 20. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanás történt szerda reggel a sulinai kikötőtől 7 tengeri mérföldre található hajón. A cementtel megrakott 90 méter hosszú és 14 méter széles teherhajó a híradások szerint jelenleg is süllyed. Az esetről beszámoló G4Media úgy tudja, hogy a hajó gépházában történt a robbanás, amelyben a legénység egy tagja sérült meg. (A korábbi hírek még három sérültet említettek, de a hivatalos tájékoztatás szerint csak egy van.)

A portál beszámolója szerint 6 óra 50 perckor érkezett be a román hatóságokhoz egy mayday segítségkérés, ami arról tájékoztatta a parti őrséget, hogy robbanás történt a kereskedelmi hajó fedélzetén, és kérte, hogy a legénység hagyhassa el a járművet. A togói zászló alatt közlekedő vízi jármű kapitánya elrendelte a hajó elhagyását.

Az ezt követő mentési akcióban a legénység mind a 12 tagját a sulinai kikötőbe szállították. A legénység kimentésében a parti őrség és a Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség egységei is segítettek. Úgy tudják, több országból érkezett a hajó legénysége, köztük Szíriából, Törökországból és Libanonból.

„Egyelőre nem ismertek a robbanás okai. A tulceai kikötői kapitányság megkezdte a vizsgálatot a hajótörés okainak feltárására. Azt, hogy tengeri akna okozta-e a robbanást, a védelmi minisztériumnak kell megállapítania” – mondta el Dan Ichim, tulceai kikötő kapitányságának vezetője az Agerpresnek. A Román Hajózási Hatóság kivizsgálást indított a robbanás okának tisztázására.

A szállításügyi és infrastruktúráért felelős minisztérium tájékoztatása szerint hajó szeptember 12-én érkezett a sulinai kikötő közelébe, és arra várt, hogy folytathassa útját a Bisztroje-csatornán. A szaktárca közlése szerint az eset nem érinti a Sulina-ágon lebonyolított hajózást.

A Tulcea megyei mentőszolgálat igazgatója, Rodica Agavriloaei beszámolója alapján az Agerpres azt írja, hogy felmérték a 12 tagú legénység egészségi állapotát, és egyik tengerészt orvosi megfigyelés alatt tartják a tulceai megyei kórház sürgősségi osztályán. Egy szír állampolgárságú férfiről van szó, aki enyhe hasi fájdalomra panaszkodik, és van egy zúzódás a jobb karján.

Jelenleg a robbanás közvetlen okait vizsgálják

Sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu kormányfő kijelentette, hogy a védelmi minisztérium irányításával jelentős erőbevetéssel zajlik a togói zászló alatt közlekedő teherhajón történt robbanás körülményeinek feltárása.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter korábban bejelentette: a haditengerészet a helyszínre küldött egy aknászhajót, hogy a búvárok segítségével megállapítsák, hogy tengeri akna, vagy a gépházban bekövetkezett baleset okozta-e a robbanást.

Ciolacu előbb azt nyilatkozta, hogy az első hipotézis állhat 'közelebb az igazsághoz', de később pontosított, hangsúlyozva, hogy a gépházban történt robbanás lehetőségére utalt.

„Várjuk meg a védelmi minisztérium pontos következtetéseit. A Sulina-csatornán nincs veszélyben a hajózás” – mondta a kormányfő, aki gratulált a szállításügyi miniszternek az intézkedéseinek gyorsaságáért.

A cementet szállító Seama teherhajó a Bisztroje-csatornához közeledett, de Sulina közelében robbanás történt a motorterében. A kapitány a sulinai kikötői parancsnokság segítségét kérte a legénység kimenekítésére.

A tengerészeket a parti őrség és a Romániai Tengeri Életmentő Ügynökség egységei szállították a sulinai kikötőbe. A robbanás oka egyelőre nem ismert; előidézhette meghibásodás, de tengeri akna is.

A haditengerészet parancsnoksága aknaszedő hajót küldött a helyszínre, fedélzetén búvárosztaggal, hogy átvizsgálják a környéket. A területi kapitányság kivizsgálást indított a robbanás okainak kiderítésére.

A hajó félig elsüllyedt. Az eset nem befolyásolja a folyami hajózást a Duna

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!