Átadták a szamosújvári szórványbentlakás magyar állami támogatással épült új szárnyát

2023. szeptember 18. – 06:59

Átadták a szamosújvári szórványbentlakás magyar állami támogatással épült új szárnyát
A Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnya 6,3 millió lejes beruházással épült – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták vasárnap délután Szamosújváron a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyát, amely 6,3 millió lejes beruházással, a magyar kormány 410 millió forintos (5,3 millió lejes) támogatásával, illetve magánszemélyek adományából és a Téka Alapítvány önrészéből épült fel, írta az MTI.

A négyszintes bentlakásba 25 mezőségi település száz diákja költözött be. A telken található a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum két iskolaépülete is, amelyek szintén a magyar kormány támogatásával épültek meg.

Az ünnepségen átadták azt a Téka Díjat is, amellyel a Téka Alapítvány 2010 óta értékeli a munkáját támogató személyiségeket, intézményeket. Idén a magyar kormány két képviselőjét tüntettek ki az alapítvány munkájának anyagi és szellemi támogatásáért, Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát és Brendus Rékát, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjét.

„A magyar kormány kiemelten támogatja a szórványközösségeket, hogy meg lehessen tartani gyermekeinket a magyar nyelvnek, kultúrának, és majd családot vállalva ők is ugyanígy járjanak el” – mondta Potápi az ünnepségen. Mint az államtitkár kifejtette, a mezőségi magyar családok zöme halmozottan hátrányos nyelvi, etnikai és kulturális környezetben él, a teljes asszimiláció küszöbén, helyzetük a nemzeti önazonosságuk megtartása szempontjából erősen veszélyeztetett.

Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke elmondta: az újabb beruházással „kemény vár”, egységes oktatási tér alakult ki, az iskola a kollégiummal vált teljessé.

Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke azt emelte ki: minden magyar gyermek számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy magyar iskolába járjon, különben az identitása veszélybe kerül. Mint mondta, a szórványban az oktatási intézmények egyre vonzóbbak a vegyes családok számára is.

Ovidiu Drăgan, Szamosújvár polgármestere úgy fogalmazott, hogy a beruházás a magyar közösség, a város fejlődését szolgálja. Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke szerint a szamosújvári Téka Alapítvány és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány „történelmet írt” a szórványoktatás területén, bevehetetlen bástyái a magyarságnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!