Átadták a szamosújvári szórványbentlakás magyar állami támogatással épült új szárnyát

2023. szeptember 18. – 07:59

Átadták a szamosújvári szórványbentlakás magyar állami támogatással épült új szárnyát
A Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnya 6,3 millió lejes beruházással épült – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták vasárnap délután Szamosújváron a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyát, amely 6,3 millió lejes beruházással, a magyar kormány 410 millió forintos (5,3 millió lejes) támogatásával, illetve magánszemélyek adományából és a Téka Alapítvány önrészéből épült fel, írta az MTI.

A négyszintes bentlakásba 25 mezőségi település száz diákja költözött be. A telken található a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum két iskolaépülete is, amelyek szintén a magyar kormány támogatásával épültek meg.

Az ünnepségen átadták azt a Téka Díjat is, amellyel a Téka Alapítvány 2010 óta értékeli a munkáját támogató személyiségeket, intézményeket. Idén a magyar kormány két képviselőjét tüntettek ki az alapítvány munkájának anyagi és szellemi támogatásáért, Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát és Brendus Rékát, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjét.

„A magyar kormány kiemelten támogatja a szórványközösségeket, hogy meg lehessen tartani gyermekeinket a magyar nyelvnek, kultúrának, és majd családot vállalva ők is ugyanígy járjanak el” – mondta Potápi az ünnepségen. Mint az államtitkár kifejtette, a mezőségi magyar családok zöme halmozottan hátrányos nyelvi, etnikai és kulturális környezetben él, a teljes asszimiláció küszöbén, helyzetük a nemzeti önazonosságuk megtartása szempontjából erősen veszélyeztetett.

Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke elmondta: az újabb beruházással „kemény vár”, egységes oktatási tér alakult ki, az iskola a kollégiummal vált teljessé.

Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke azt emelte ki: minden magyar gyermek számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy magyar iskolába járjon, különben az identitása veszélybe kerül. Mint mondta, a szórványban az oktatási intézmények egyre vonzóbbak a vegyes családok számára is.

Ovidiu Drăgan, Szamosújvár polgármestere úgy fogalmazott, hogy a beruházás a magyar közösség, a város fejlődését szolgálja. Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke szerint a szamosújvári Téka Alapítvány és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány „történelmet írt” a szórványoktatás területén, bevehetetlen bástyái a magyarságnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!