Évi 97 ezer euró bért kérnek az új tulajdonosok a Bánffy-palota háromnegyedéért

2023. szeptember 17. – 13:14

Évi 97 ezer euró bért kérnek az új tulajdonosok a Bánffy-palota háromnegyedéért
A kolozsvári Bánffy-palota erkélye – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Havi 8000 euró lakbért kérnek a kolozsvári Bánffy-palota résztulajdonosai a Kolozs Megyei Tanácstól, derül ki abból a 2022 nyarán keltezett hivatalos levélből, amelyet a hétvégén a Clujul Cultural portál tett közzé.

A dokumentum szerint évi 60 ezer eurót, azaz havi 5000 eurót kérnek az épületrészükért, illetve évi 37 ezer eurót, azaz havi 3000 eurót a telekrészükért, ami összesen havi 8000 eurót jelent.

Mint írtuk, múlt héten a Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó kolozsvári Művészeti Múzeum értesítést kapott a tanácstól, hogy két héten belül adja át a főtéri Bánffy-palota háromnegyedét az új tulajdonosoknak. A Kolozs Megyei Tanács, a palota korábbi tulajdonosa egy évtizedeken keresztül húzódó visszaszolgáltatási perben vesztette el tulajdonjogát az épület és a telek jó része fölött.

Lucian-Nastasă Kovács történész, a múzeum igazgatója korábban több olyan bizonyítékot is felkutatott a levéltárakban, amelyek szerinte elegendőek lettek volna a perújrafelvételhez, a Kolozs Megyei Tanács jogászai azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel. „Elvették a művészeti múzeum jövőjét!” – írta Facebook-oldalára a múzeumigazgató múlt héten, rámutatva, hogy sem a megyei tanács, sem más hatóság „nem mozdította a kisujját sem, hogy megmentse azt, ami még menthető lett volna”.

A Transtelexnek Nastasă arról is beszámolt, hogy információi szerint az új tulajdonosok távlati célja egy ötcsillagos luxusszálloda létrehozása az ingatlanban. Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke ezt a román sajtóban határozottan cáfolta, ugyanakkor közölte: a palota visszaszerzésére az egyetlen megoldás az, ha megvásárolják. Amennyiben az ingatlan új tulajdonosai az eladás mellett döntenének, az államnak elővásárlási joga van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!