Évi 97 ezer euró bért kérnek az új tulajdonosok a Bánffy-palota háromnegyedéért

2023. szeptember 17. – 13:14

Évi 97 ezer euró bért kérnek az új tulajdonosok a Bánffy-palota háromnegyedéért
A kolozsvári Bánffy-palota erkélye – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Havi 8000 euró lakbért kérnek a kolozsvári Bánffy-palota résztulajdonosai a Kolozs Megyei Tanácstól, derül ki abból a 2022 nyarán keltezett hivatalos levélből, amelyet a hétvégén a Clujul Cultural portál tett közzé.

A dokumentum szerint évi 60 ezer eurót, azaz havi 5000 eurót kérnek az épületrészükért, illetve évi 37 ezer eurót, azaz havi 3000 eurót a telekrészükért, ami összesen havi 8000 eurót jelent.

Mint írtuk, múlt héten a Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó kolozsvári Művészeti Múzeum értesítést kapott a tanácstól, hogy két héten belül adja át a főtéri Bánffy-palota háromnegyedét az új tulajdonosoknak. A Kolozs Megyei Tanács, a palota korábbi tulajdonosa egy évtizedeken keresztül húzódó visszaszolgáltatási perben vesztette el tulajdonjogát az épület és a telek jó része fölött.

Lucian-Nastasă Kovács történész, a múzeum igazgatója korábban több olyan bizonyítékot is felkutatott a levéltárakban, amelyek szerinte elegendőek lettek volna a perújrafelvételhez, a Kolozs Megyei Tanács jogászai azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel. „Elvették a művészeti múzeum jövőjét!” – írta Facebook-oldalára a múzeumigazgató múlt héten, rámutatva, hogy sem a megyei tanács, sem más hatóság „nem mozdította a kisujját sem, hogy megmentse azt, ami még menthető lett volna”.

A Transtelexnek Nastasă arról is beszámolt, hogy információi szerint az új tulajdonosok távlati célja egy ötcsillagos luxusszálloda létrehozása az ingatlanban. Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke ezt a román sajtóban határozottan cáfolta, ugyanakkor közölte: a palota visszaszerzésére az egyetlen megoldás az, ha megvásárolják. Amennyiben az ingatlan új tulajdonosai az eladás mellett döntenének, az államnak elővásárlási joga van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!