Megduplázta a Romániától követelt kártérítést a leállított verespataki bánya tulajdonosa

2023. szeptember 16. – 12:37

Megduplázta a Romániától követelt kártérítést a leállított verespataki bánya tulajdonosa
Valentin Rus, a verespataki bányamúzeum igazgatója bemutatja a településen megőrződött római kori bányát – Fotó: Daniel Mihăilescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 6,5 milliárd dollár kártérítést követel Romániától a Gabriel Resources, azaz kétszer annyit, mint eredetileg, értesült a G4media.

Végéhez közeledik a verespataki bányaprojekt pere, amelyet a Gabriel Resources 2017-ben indított Románia ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). Az ügy bemutatásának folyamata szeptember 14-én lezárult, a választottbíróság a szabályzat értelmében az ettől az időponttól számított 120 napon belül dönt, de további 60 napot kérhet, ha nem sikerült ítéletet hoznia, derül ki a Gabriel Resources közleményéből.

A kanadai vállalat, a Roșia Montană Gold Corporation fő részvényese azért indított pert Románia ellen a Világbankhoz tartozó nemzetközi fórumon, mert állítása szerint több milliárd dolláros veszteséget halmozott fel amiatt, hogy a román kormány végül mégsem hagyta jóvá az aranybánya létesítését a Fehér megyei Verespatakon. A követelt kártérítés összege a kamatok újraszámolása után megduplázódott, jelenleg 6,5 milliárd dollár, írta a G4media.

A Roșia Montană Gold Corporation 1999-ben kapott bányászati engedélyt Verespatakon, de az utcai tiltakozások hatására a román állam 2013-ban végül leállította a cián alapú technológiát alkalmazó bánya megnyitását. Az UNESCO 2021-ben döntött arról, hogy a települést, amely római kori aranybányák helyszíne, felveszi a világörökségi listájára és a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is, ez azonban inkább szimbolikus jelentőségű, a védettséget, illetve a turizmus beindulását csakis a román állam biztosíthatja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!