Megduplázta a Romániától követelt kártérítést a leállított verespataki bánya tulajdonosa

2023. szeptember 16. – 12:37

Megduplázta a Romániától követelt kártérítést a leállított verespataki bánya tulajdonosa
Valentin Rus, a verespataki bányamúzeum igazgatója bemutatja a településen megőrződött római kori bányát – Fotó: Daniel Mihăilescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 6,5 milliárd dollár kártérítést követel Romániától a Gabriel Resources, azaz kétszer annyit, mint eredetileg, értesült a G4media.

Végéhez közeledik a verespataki bányaprojekt pere, amelyet a Gabriel Resources 2017-ben indított Románia ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). Az ügy bemutatásának folyamata szeptember 14-én lezárult, a választottbíróság a szabályzat értelmében az ettől az időponttól számított 120 napon belül dönt, de további 60 napot kérhet, ha nem sikerült ítéletet hoznia, derül ki a Gabriel Resources közleményéből.

A kanadai vállalat, a Roșia Montană Gold Corporation fő részvényese azért indított pert Románia ellen a Világbankhoz tartozó nemzetközi fórumon, mert állítása szerint több milliárd dolláros veszteséget halmozott fel amiatt, hogy a román kormány végül mégsem hagyta jóvá az aranybánya létesítését a Fehér megyei Verespatakon. A követelt kártérítés összege a kamatok újraszámolása után megduplázódott, jelenleg 6,5 milliárd dollár, írta a G4media.

A Roșia Montană Gold Corporation 1999-ben kapott bányászati engedélyt Verespatakon, de az utcai tiltakozások hatására a román állam 2013-ban végül leállította a cián alapú technológiát alkalmazó bánya megnyitását. Az UNESCO 2021-ben döntött arról, hogy a települést, amely római kori aranybányák helyszíne, felveszi a világörökségi listájára és a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is, ez azonban inkább szimbolikus jelentőségű, a védettséget, illetve a turizmus beindulását csakis a román állam biztosíthatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!