Több tucat iskolaigazgató mondott fel az alacsony fizetési szintre hivatkozva

2023. szeptember 12. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Közelíti százat a közelmúltban felmondott iskolaigazgatók száma, és mintegy 60 százalékuk jelölte meg az alacsony fizetéseket indokként – jelentette ki Ligia Deca oktatási miniszter hétfőn a TVR Infonak nyilatkozva.

A miniszter szerint tisztában vannak az iskolaigazgatók fizetése körüli problémákkal, amelynek a bértörvény mellékletében található bértábla egy problémája. Állítása szerint az oktatási tárca még júniusban jelezte ezt írásban a munkaügyi minisztériumnak, illetve a kormánynak, de sokáig nem foglalkoztak a kérdéssel. A szakszervezetekkel történt múlt heti találkozó után a miniszterelnök viszont azt ígérte, hogy a következő hetekben megoldás születik a kérdésben.

A miniszter szerint van egy technikai megoldás, amivel a jelenlegi jogi keretek között is meg lehetne oldani az iskolaigazgatók bérezését, és nem kellene várni egy új bértörvényre, hogy az iskolaigazgatók megfelelő fizetést kapjanak. Deca szerint normális lenne, hogy a nagy felelősséget viselő igazgatókat anyagilag is motiválják.

Az iskolaigazgatók bérezése már régóta probléma. Felmérések szerint egy igazgató fizetése akár 2000 lejjel is alacsonyabb lehet, mint az ugyanabban az iskolában dolgozó tanártársaié, noha a felelősségük nagyobb. Az iskolaigazgatók korábban többször is jelezték a problémát. A mostani áldatlan állapot miatt több ezer intézményvezető petíciót indított és több százan a felmondásukat is kilátásba helyezték.

Korábban az RMDSZ is foglalkozott a témával, a napokban Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a szövetség oktatási szakpolitikusa egy törvénymódosító-javaslatot is iktatott, amelynek célja, hogy az iskolaigazgatóknak és az oktatási intézmények vezetőinek méltányos fizetése legyen. A Szabó által benyújtott javaslat bruttó 1500 lejes fizetésemelést ír elő. Ezzel az összeggel a legtöbb oktatási intézményben, a jelenlegi helyzettel ellentétben a vezetőnek lenne a legnagyobb fizetése – olvasható az RMDSZ közleményében, amelyben ismertették a Szabó Ödön által benyújtott kezdeményezést. A Szabad Európának nyilatkozó iskolaigazgatók viszont úgy vélik, hogy minimum 2000 lejes emelést kellene fontolóra venni, ahhoz, hogy a közoktatási intézmények vezetői is méltányosnak érezzék a bérezésüket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!