Betiltanák a kiskorúak kiszolgálását energiaitalokkal és elektronikus cigarettákkal

2023. szeptember 12. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház ügyvivő elnöke, Alfred Simonis szerint szabályozni kellene a kiskorúak kiszolgálását energiaitalokkal és elektronikus cigarettákkal. A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa kedden a parlamentben a sajtónak elmondta, hogy a frakciója iktatott két törvénymódosító tervezetet, amelyek tiltják a kiskorúak kiszolgálását ezekkel a termékekkel – írja az Agerpres.

A politikus közlése szerint a PSD ezzel egy joghézagot kíván pótolni. „A jogalkotók (...) mulasztottak, amikor kihagyták ezt a két terméket az eredeti törvényből. Az összes színben és formában elérhető elektronikus cigaretták rendkívül vonzóak a gyermekek számára, és az energiaitalok túlzott fogyasztása is ártalmas” – magyarázta.

Simonis elmondta, pedagógusoktól és szülőktől tudta meg, hogy mennyire elterjedtek az elektronikus cigaretták az iskolákban és általában a fiatalok körében, pedig nyilvánvaló, hogy ártalmas a fogyasztásuk, különösen nagyobb mennyiségben, és ez érvényes az energiaitalokra is. Ezért a PSD törvénymódosító tervezete egy jogi eszközt biztosít az iskoláknak a fogyasztásuk betiltására és szankcionálására, és felhatalmazza arra a tanintézeteket, hogy jelentsék a rendőrségnek, ha azt tapasztalják, hogy ilyen termékeket árulnak a gyerekeknek az iskola környékén.

A politikus hozzátette, hogy az italautomaták kínálatából is ki fogják tiltani az energiaitalokat, a készülékek ugyanis nem tudják ellenőrizni a vásárlók életkorát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!