Betiltanák a kiskorúak kiszolgálását energiaitalokkal és elektronikus cigarettákkal

2023. szeptember 12. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház ügyvivő elnöke, Alfred Simonis szerint szabályozni kellene a kiskorúak kiszolgálását energiaitalokkal és elektronikus cigarettákkal. A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa kedden a parlamentben a sajtónak elmondta, hogy a frakciója iktatott két törvénymódosító tervezetet, amelyek tiltják a kiskorúak kiszolgálását ezekkel a termékekkel – írja az Agerpres.

A politikus közlése szerint a PSD ezzel egy joghézagot kíván pótolni. „A jogalkotók (...) mulasztottak, amikor kihagyták ezt a két terméket az eredeti törvényből. Az összes színben és formában elérhető elektronikus cigaretták rendkívül vonzóak a gyermekek számára, és az energiaitalok túlzott fogyasztása is ártalmas” – magyarázta.

Simonis elmondta, pedagógusoktól és szülőktől tudta meg, hogy mennyire elterjedtek az elektronikus cigaretták az iskolákban és általában a fiatalok körében, pedig nyilvánvaló, hogy ártalmas a fogyasztásuk, különösen nagyobb mennyiségben, és ez érvényes az energiaitalokra is. Ezért a PSD törvénymódosító tervezete egy jogi eszközt biztosít az iskoláknak a fogyasztásuk betiltására és szankcionálására, és felhatalmazza arra a tanintézeteket, hogy jelentsék a rendőrségnek, ha azt tapasztalják, hogy ilyen termékeket árulnak a gyerekeknek az iskola környékén.

A politikus hozzátette, hogy az italautomaták kínálatából is ki fogják tiltani az energiaitalokat, a készülékek ugyanis nem tudják ellenőrizni a vásárlók életkorát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!