Új részleteket árult el a tervezett iskolai drogtesztelésről az oktatási tárca államtitkára

2023. szeptember 5. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Bizottság dönthet majd arról, hogy melyik tanulót tesztelik drogokra, és a vizsgálat elvégzéséhez kérni fogják a szülő vagy, ha nagykorú, akkor magának a diáknak a beleegyezését, magyarázta hétfő este Sorin Ion oktatási államtitkár.

Az iskolai drogtesztek bevezetése a kábítószer-fogyasztókra jellemző viselkedés látható megnyilvánulásai miatt merült fel, de egyelőre csak munkatervről van szó, idézte a Medika TV-nek nyilatkozó államtitkárt a G4Media. Sorin Ion hangsúlyozta, hogy senki nem gondolt tömeges tesztelésre, hiszen „mindannyian tudjuk, hogy min mentünk keresztül a koronavírus-járvány alatt a gyermekek tesztelésével”.

Arra a kérdésre, hogy ki dönt majd arról, hogy melyik tanulót vetik alá a drogtesztnek, az államtitkár azt válaszolta, hogy az iskolákban működő, erőszak megelőzésére összeállított bizottságokat terjesztenék ki úgy, hogy elláthassák ezt a feladatot is. Hangsúlyozta, hogy drogtesztek elvégzését és azok eredményét bizalmasan kezelnék.

Sorin Ion szerint a drogtesztelésre és a tanulók drogfogyasztásának nyomon követésére több minisztérium dolgoz ki közös tervet és a munkafolyamatot közös miniszteri rendelet írja majd elő.

A diákok drogteszteléséről korábban Gabriela Firea volt családügyi miniszter posztolt a közösségi oldalán, leszögezve, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatja annak bevezetését. Cătălin Predoiu belügyminiszter, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagja viszont nem volt ennyire bizakodó a kezdeményezés sikerességét illetően, korábban arról beszélt, hogy a felnőttek körében zajló kábítószer-kereskedelem elleni harc elveszett.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!