Két új határátkelő megnyitásáról állapodott meg Románia és Magyarország

2023. szeptember 1. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Két új határátkelő létesítéséről állapodott meg Románia Magyarországgal pénteken Temesváron – írja Szijjártó Péter a Facebook oldalán. Kübekháza és Óbéba, illetve Magyarcsanád és Csanád között lesznek az új határátkelők.

Ezzel tizenkettőről tizennégyre nő az átkelőhelyek száma országaink határán.

Szijjártó a Facebookon azt írja, Sorin Grindeanu közlekedési miniszterrel megegyeztek, hogy „ez még csak a kezdet”.

Grindeanu a Facebookon úgy kommentálta a megállapodást, hogy mindkét projekt kiemelten fontos a regionális gazdaságfejlesztés szempontjából, és évek óta várja a megállapodást a régió lakossága.

A közlekedési miniszter szerint Kübekháza és Óbéba közötti határátkelő fejlesztése román részről a CNAIR feladata, és az állam saját forrásaiból finanszírozza. Az MTI híre szerint két éven belül lesz használható a Románia legnyugatabbra fekvő településének számító Óbéba és Kübekháza közötti határátkelő.

A Magyarcsanád és Csanád között létesülő Maros-hidat a Temes Megyei Tanács építteti, és határokon átnyúló együttműködési programból finanszírozzák. Magyarcsanád és Csanád között már állt Maros-híd, amit 1940-ben felrobbantottak.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy ezenfelül jelenleg két autópálya-összeköttetés építése is zajlik, amelyek közül az egyiket 2025-ben, míg a másikat 2030-ban fogják átadni, amivel már tizenhatra fog emelkedni az átkelőhelyek száma. Ennek kapcsán pedig kiemelte, hogy ez a szám egy pillanat alatt huszonhatra ugorhatna, ugyanis van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe.

„Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel” – jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az erről szóló döntés a valós tényeken fog alapulni. Szijjártó Péter azt is kijelentette, hogy Magyarország nemzeti érdeke a mielőbbi román schengeni csatlakozás.

„Itt az ideje annak, hogy határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát” – fogalmazott.

Arra is kitért, hogy szeptember végére összehívták a két ország közti közlekedési munkacsoport ülését.

„Ezért is hoztuk meg azt a stratégiai döntést a román kormánnyal közösen, hogy megnöveljük a határon lévő átkelési lehetőségek számát (...) A következő évek nagy közös, román-magyar útépítésekről fognak szólni a két ország határán” – tette hozzá.

A Punctul.ro azt is megjegyzi, Ilie Bolojan, a Bihar megyei tanács elnöke tavaly egy új út megépítésére is javaslatot tett, amely a leendő Arad és Nagyvárad közötti gyorsforgalmi utat kötné össze a magyarországi M44-es úttal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!