Az ország összes üzemanyag-töltőállomásán ellenőrzéseket fognak tartani

2023. augusztus 27. – 20:29

Az ország összes üzemanyag-töltőállomásán ellenőrzéseket fognak tartani
Lángoló töltőállomás – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A crevedai robbanások ügyében nyomozó legfőbb ügyészség, az egészségügyi minisztérium és a miniszterelnök is összegezte az elmúlt egy napot.

Egy színültig tele lévő tartálykocsiból ürítették a gázt az üresbe, amikor az lángra kapott

A robbanások ügyében nyomozó legfőbb ügyészség vasárnap kora este ismertette, hogy az eddigi ismereteik szerint, hogyan zajlottak az események.

Sajtótájékoztatóján Alex Florenţa legfőbb ügyész elmondta, az LPG-állomást működtető cégnek 25 telephelye van az országban. Ezek egyike a crevediai, amelyik azonban 2020-ban elveszítette a tűzvédelmi engedélyét, ezért a hatóságok a bezárását kérték. Ennek ellenére tovább működött, sőt szombat este a telephelyen négy olyan nepáli származású alkalmazott is tartózkodott, akiket a munkaszerződésük szerint más munkapontokon foglalkoztatott a cég.

A robbanások előzményeiről elmondta: szombaton a telephelyre három tartálykocsi érkezett, az egyik színültig volt gázzal. Ez utóbbi kamion sofőrje a jármű kerékhibájára hivatkozva át akarta tölteni a gázt egy másik tartálykocsiba, és egy másik sofőrrel együtt az ehhez szükséges tömlőt is felszerelte.

A művelet közben eddig még tisztázatlan körülmények között egy tűzforrás miatt lángra lobbant a tartálykocsi. A két sofőr riasztotta a négy nepáli alkalmazottat, hogy segítsenek nekik eloltani a tüzet és leállítani a forgalmat a telephely melletti úton, ám ekkor a tartálykocsi felrobbant. Az első robbanás kevéssel 19 óra előtt történt.

Ez után riasztották a hatóságokat. Több tűzoltóautó is érkezik, amelyek ugyan megpróbálják megakadályozni az újabb robbanást, de nem járnak sikerrel. Nem sokkal 21 óra előtt egy újabb, az elsőnél sokkal erősebb robbanás történik. Egyébként a bukaresti katonai törvényszéki ügyészség is vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény a tűzoltók beavatkozásával összefüggésben, mindent az előírásoknak megfelelően végeztek-e.

A legfőbb ügyész hozzátette, hogy a nyomozás gondatlanságból elkövetett rongálás bűncselekményére is kiterjed. A vizsgálatokat megnehezíti, hogy a további gázszivárgások veszélye miatt a helyszínt a katasztrófavédelem lezárta – magyarázta.

Alex Florenţa elmondta azt is, hogy a rendőrség több tanút kihallgatott és házkutatásokat tartott, többek között a crevediai polgármesteri hivatalban és az LPG-állomás két tulajdonosának otthonában. Az ügyészség vizsgálja a töltőállomást működtető vállalkozás tevékenységét és azt is, hogy milyen ellenőrzéseket végeztek a hatóságok a telephely 2020-as bezárása után.

2 halottja, 56 sérültje van a robbanásoknak

A crevediai robbanásoknak két halálos áldozata volt: az egyik helyszínen, szívrohamban halt meg, a másik, a szívromban elhunyt férfi felesége, a kórházban hunyt el. A nő testfelületének több mint 95 százaléka égett meg. Az 56 sérült közül kettőt Brüsszelbe, kettőt pedig Milánóba szállítottak vasárnap hajnalban, illetve reggel. A Milánóba szállított sérültek egyike, egy 68 éves férfi kritikus állapotban van, az olasz orvosok erőfeszítéseket tesznek az életben tartásáért – összegezte a helyzetet Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Rafila azt is elmondta, hogy a crevediai robbanások további nyolc sérültjét szállítják el hazai egészségügyi intézményekből ausztriai, németországi és norvégiai kórházakba. A bejelentés után, vasárnap kora este két sérültet már át is szállítottak a németországi Lübeckbe. A miniszter azt is elmondta, a külföldre szállított betegeket elkísérhetik a hozzátartozóik is, a szállás- és az útiköltségeiket a kormány fedezi.

A miniszter beszámolója szerint a Romániában kezelt sérültek közül 30-at (27 tűzoltót és három civilt) a bukaresti Floreasca-kórházba utaltak be, öten közülük gépi lélegeztetést igényelnek. További 13 beteg a fővárosi Bagdasar Arseni égéssebészeti kórházban, egy-egy páciens pedig a bukaresti Elias Egyetemi Kórházban, a Bukaresti Sürgősségi Egyetemi Kórházban, illetve a târgoviştei megyei kórházban fekszik.

Hozzátette, hogy az áldozatok hozzátartozói pszichológiai segítségnyújtásban részesülnek, és szükség esetén egy telefonos segélyvonalat is létrehoznak a támogatásukra.

Sérülteket szállítanak Németországba és Ausztriába az otopeni-i légi támasztópontról – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Sérülteket szállítanak Németországba és Ausztriába az otopeni-i légi támasztópontról – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

A sérültek közül 28-at műtöttek meg vasárnapra virradóra a Floreasca-kórházban – számoltak be vasárnap délutáni sajtótájékoztatójukon az egészségügyi intézmény képviselői. Ionuţ Negoi, a kórház menedzsere is megerősítette, hogy a szombat esti órákban 30 pácienst irányítottak hozzájuk a robbanások sérültjei közül, akik közül 28-at utaltak be. Mindegyikük sürgősségi orvosi ellátást kapott, majd az éjszaka folyamán összesen 15 műtőben égéssebészeti beavatkozásban részesültek. A reggeli órákban két sérültet Brüsszelbe szállítottak. A kórházban jelenleg kezelt 26 páciens közül három kritikus állapotban van – részletezte a menedzser.

Bejelentette azt is, hogy hétfőn reggel 14 beteget várhatóan az ország más kórházaiba szállítanak át.

Ionuţ Negoi felhívta a figyelmet az égési sérültek rövid és hosszú távú kezelésének nehézségeire. „Ők mind érzelmileg, mind rövid, mind pedig hosszú távon traumatizált betegek, mivel a felépülésük nagyon nehéz és kihívást jelent mind az egészségügyi rendszer, mind a páciensek számára” – jelentette ki.

Nyolc lakóház leégett, további tizenegyben károk keletkeztek

A Dâmboviţa megyei tanács elnökeének beszámolója alapján a crevediai autógáz-töltőállomásnál történt szombati robbanások nyomán keletkezett tűzben 8 lakóház égett le, további 11-ben pedig károk keletkeztek.

Corneliu Ştefan hozzátette, a robbanás miatt kitelepített családokat elszállásolják a környéken, ugyanakkor reggel egyebek mellett élelmiszert tartalmazó segélycsomagot kaptak. Facebook-bejegyzésében a megyei tanácselnök arról is beszámolt, hogy tárgyalt Marcel Ciolacu miniszterelnökkel, és összehívta a megyei vészhelyzeti bizottságot. Az illetékesek mindent megtesznek, hogy az emberek mielőbb visszatérhessenek otthonukba – tette hozzá.

Az ország összes üzemanyag-töltőállomásán ellenőrzéseket fognak tartani

Marcel Ciolacu miniszterelnöki vasárnapi bejelentése szerint az ország összes üzemanyag-töltőállomásán ellenőrzéseket fognak tartani. A kormányfő azt követően nyilatkozott erről, hogy Cătălin Predoiu belügyminiszterrel együtt ellátogatott a crevediai robbanássorozat helyszínére.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy hétfőtől országszerte ellenőrzések kezdődnek az üzemanyag- és LPG-töltőállomásoknál, és ahol életveszélyt jelentő szabálytalanságokat találnak a hatóságok, ott azonnali hatállyal felfüggesztik a létesítmény tevékenységét. Azt is elmondta: szükség esetén jövő héten törvénymódosítással gátolják meg, hogy a felfüggesztett tevékenységű LPG-töltőállomások tulajdonosai tovább működtessék a vállalkozásukat.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hétfői ülésén a Dâmboviţa megyei tanács a tartalékalapból segélyt utal ki a lángok martalékává vált házak lakóinak.

Ciolacut arra is reagáltatták az újságírók, hogy a hírek szerint az LPG-töltőállomást üzemeltető cég tulajdonosa Caracal szociáldemokrata párti (PSD) polgármesterének a fia. A kormányfő azt mondta, nem vette fel a kapcsolatot a caracali polgármesterrel, és kezeskedik arról, hogy a vétkeseket felelősségre fogják vonni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!