Több gyermek kórházba került, ételmérgezést kaphattak egy gyilkostói panzióban

2023. augusztus 23. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indított a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság (DSP) az egyik gyilkostói panziónál, miután több itt táborozó gyermeknek is ételmérgezésre utaló tünetei voltak, írta az Agerpres. Nincs azonban ételminta, amit megvizsgálhatnának.

Az egészségügyi igazgatóságot vezető Tar Gyöngyi beszámolója szerint összesen harminchat 13 éves Konstanca megyei gyermek táborozik vasárnaptól a panziónál. A keddre virradó éjszaka ketten közülük rosszul érezték magukat, és kedden reggel saját autóval a békási, illetve a Piatra Neamţ-i kórházba szállították őket, az egyik gyermek sebész édesapja ugyanis azt gyanította, hogy vakbélgyulladás okozza a tüneteket.

Így a Hargita megyei DSP csak kedden délután értesült az esetről, amikor a kísérő tanárok mentőt hívtak a panzióhoz, mert más gyerekek is rosszul lettek. Ekkor a mentőszolgálat azonnal tájékoztatta az esetről a DSP-t.

A Hargita megyei mentőszolgálat vezetője, dr. Péter Szilárd az Agerpresnek elmondta, hogy hat gyermeket vizsgáltak meg, mind hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. Kettőt közülük a gyergyószentmiklósi kórházba szállítottak kedd este. Tar Gyöngyi információi szerint egyiküknek sem súlyos az állapota.

Az éjszaka folyamán más gyerekek is rosszul lettek, a szülők azonban nem akartak mentőt hívni, mert haza szeretnék vinni őket.

Egy bírságot már kapott a panzió

A DSP vizsgálatot indított a panziónál. Az eljárás még folyamatban van, egy pénzbírságot azonban már kiszabtak a létesítményre, mert nem tett el ételmintát, ahogyan azt a törvény előírja. „Nincs minta, amit megvizsgálhatnánk. Ők (a panzió képviselői – szerk. megj.) általában tudják, mi idézhet elő ilyent, és odafigyelnek, hogy mi ne találjunk semmiféle mintát” – fogalmazott Tar Gyöngyi. Úgy véli, a panzió képviselői azért irányították az első két gyermeket Neamţ megyei kórházakhoz, mert tudták, hogy ha mentőt hívnak, a Hargita megyei mentőszolgálat azonnal értesíti az ügyről a DSP-t.

Az igazgató hozzátette, a panzióban egy magántábort tartottak, amelynek a megszervezéséről nem tájékoztatták a DSP-t, így nem tudták ellenőrizni előzetesen a létesítményt, ahogyan az az előre bejelentett táborok esetében történik.

Tar Gyöngyi arra intette a szülőket, hogy legyenek elővigyázatosak, mindig tájékozódjanak a gyermekük számára kiválasztott tábor helyszínéről, a szervező cégről.

Egy másik gyilkostói panziónál hasonló eset történt tavaly, akkor temesvári gyermekek kerültek a gyergyógyentmiklósi kórházba ételmérgezés miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!