Kelemen: A kormány terve kulturális gyilkossági kísérlet

2023. augusztus 16. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány „hadat üzent a kultúrának”, írta Facebook-oldalán kedd este Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke arra a költségcsökkentést célzó kormányrendelet-tervezetre reagálva, amelyet Marcel Boloș pénzügyminiszter még augusztus elején bemutatott, és amelynek értelmében átszerveznék az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató közintézményeket, illetve 7,5 százalékban korlátoznák az önkormányzatok kultúrára, szabadidőre, vallásra és sportra fordítható forrásait.

„Először is, aki ezt kitalálta, valószínűleg soha nem volt semmilyen koncerten, és nem valószínű, hogy színházat vagy múzeumot látott volna belülről” – írta az RMDSZ elnöke. Mint kifejtette, a kultúra támogatása terén Románia jelenleg is a sereghajtók között szerepel az Európai Unióban, a rendelettervezet értelmében pedig ezt az összeget csökkentenék tovább.

„Amit a kormány tervez, egy előre bejelentett kulturális gyilkossági kísérlet. Aki a kultúrát támadja, bármire képes. Aki a kultúrát támadja, előbb vagy utóbb eljut oda is, hogy a könyvek nem nyomtatva, hanem égetve jók!” – olvasható az állásfoglalásban.

Kelemen Hunor állítása szerint múlt kedden kérte Marcel Ciolacu kormányfőt, hogy vesse el ezeket a megszorító intézkedéseket, és ígéretet is kapott erre. „De várjuk meg a végét” – tette hozzá.

A kulturális miniszter is a rendelettervezet módosítását kéri

A rendelettervezet várható hatásaira Raluca Turcan kulturális miniszter is figyelmeztette a kormányfőt és Marcel Boloș pénzügyminisztert a News.ro szerint. A tárcavezető levelében azt az elemzést idézi, amelyet múlt héten az Országos Kulturális Kutatási és Képzési Intézet (INCFC) közölt. Eszerint amennyiben a tervezett intézkedések megvalósulnak, a közművelődési intézmények több mint 61 százaléka megszűnik, a jelenleg betöltetlen állások megszüntetése pedig súlyos következményekkel járna a közkönyvtárakra, a múzeumokra, az előadóművészeti intézményekre, kulturális központokra, népiskolákra és egyéb közintézménykre nézve.

A kulturális miniszter szerint ugyanakkor a megyei kulturális igazgatóságok önkormányzati hatáskörbe helyezése érdekellentéthez vezetne, mert így az az önkormányzat dönt majd az épített örökséget érintő ingatlanprojektekről, amely ezeket sok esetben kezdeményezi. „Az engedélyezési eljárás sérül, a helyi közösségek fejlesztési törekvései ütközni fognak a kulturális örökségvédelmi intézkedésekkel, amelyeket már nem egy független harmadik fél fog felügyelni” – figyelmeztet Turcan.

A tárcavezető ehelyett a kulturális minisztérium helyi képviseleteinek átszervezését javasolja nyolc regionális igazgatóság alapításával a jelenlegi 42 megyei igazgatóság helyett.

A rendelettervezet ellen a kulturális ágazat szereplői múlt héten hangsúlyosan tiltakoztak, a csíkszeredai Csíki Játékszín művészeti igazgatója online aláírásgyűjtést is indított, a petíciót már több mint 43 ezren aláírták. Pénteken több kulturális közintézmény alkalmazottai néma performansszal tiltakoztak a tervezett átszervezések ellen. A Transtelex annak is utánajárt, hogy Bihar megyében milyen hatással volt a kulturális intézményekre a három éve költségcsökkentés címén megvalósított átszervezés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!