Megbírságolták a kolozsvári önkormányzatot, mert csorbítja a hátrányos helyzetű romák lakhatási jogait

2023. augusztus 4. – 14:36

Megbírságolták a kolozsvári önkormányzatot, mert csorbítja a hátrányos helyzetű romák lakhatási jogait
A felújított Karjala / Coastei utca manapság, ahonnan erőszakkal lakoltatták ki a romákat 2010-ben – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy a kolozsvári városháza döntései miatt hátrányos megkülönböztetés éri a helyi roma lakosságot, amelynek sérülnek a lakhatási jogai. A CNCD ötezer lejes bírsággal büntette az „ötcsillagos” város önkormányzatát emiatt. Annak ellenére, hogy az összeg minimális, jelzésértékű a diszkriminációellenes tanács döntése, amely megállapítja a többszörösen hátrányos megkülönböztetést és „a város polgárainak egy csoportjától bizonyos jogok megtagadását”.

A Jogi Erőforrások Központja (CRJ) volt az, amely beadvánnyal fordul a diszkriminációellenes tanácshoz, és ebben felhívta a figyelmet arra, hogy az évekkel ezelőtt elkezdődött kilakoltatások során több száz roma szorult a város peremére, és ma már több ezren élik mindennapjaikat életveszélyes körülmények között, a szemétlerakók közvetlen közelében. Az ügyüket felkaroló aktivisták az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmentek, a lakhatási körülményeik tekintetében azonban semmi áttörő fejlemény nem történt. A nagyrészt az újrahasznosítható hulladékok gyűjtéséből élő romák helyzetét megnehezíti az önkormányzat elutasító magatartása, állapította meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács, és rámutatott, hogy a szociális lakásokhoz való hozzáférés jogosultsági feltételei túlzottan szigorúak, és ezzel az önkormányzat sokszorosan megnehezíti a szociális lakásokhoz való hozzájutást, mert a városnak csak keresnie kell az ürügyet, és gyakorlatilag bármikor felbonthatja a szerződést.

Amint arról már írtunk aTranstelexen, a Karjala/Coastei utcában élő romákat 2010. decemberében lakoltatták ki Patarétre, hogy a házaik helyére egy villanegyed épülhessen, melléje pedig a Babeș-Bolyai Tudományegyetemhez tartozó ortodox teológia és a megyei könyvtár épülete került. A csendőrökkel kivonuló önkormányzati alkalmazottak mindössze 40 családdal írattak alá szerződést arról, hogy beköltözzenek azokba a moduláris házakba, amelyeket a szemétlerakó közelébe helyeztek el számukra. A többi családnak azt javasolták, építsenek köréjük barakkokat és telepedjenek le a város szeméttelepén.

Az aktivisták rendszeresen beszámolnak az ott élő családok helyzetéről, és különböző érzékenyítő akciókkal hívják fel a figyelmet arra, hogy az ott élő családok már rég kinőtték azokat a 16 négyzetméteres moduláris lakásokat, amit akkor az önkormányzat nekik adott, így a pataréti lakhatási krízis egyre súlyosabbá vált, miközben a kolozsvári önkormányzat 2010. és 2021. júniusa között mindössze 3 pataréti családnak biztosított szociális lakást a városban. A civil szervezetek kimutatása szerint Kolozsváron évente átlag 10 szociális lakást osztanak ki, annak ellenére, hogy legalább 350-re lenne igény, hiszen nemcsak a pataréti lakosoknak, de más társadalmi közegnek is járna az önkormányzat által támogatott kedvezményes lakás a romániai törvények szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!