Felgyorsultak az autópálya-építési munkálatok Romániában, jelentette ki a miniszterelnök halál komolyan

2023. augusztus 3. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Felgyorsultak az autópálya-építési munkálatok – jelentette ki a kormányülés kezdetén Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ciolacu az alapján vonta le ezt a roppant merész kijelentést, hogy a csütörtöki kormányülésen elfogadják az Európai Beruházási Bankkal megkötendő finanszírozási szerződést a moldvai autópálya építésére, valamint az erdélyi autópálya egyik szakaszának megépítéséhez szükséges kisajátítási eljárás megindításáról szóló határozatot.

Az Agerpres összefoglalója alapján a miniszterelnök kifejtette, a moldvai autópálya stratégiai jelentőségű infrastrukturális beruházás, amely az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt vállalások része. „Tudom, hogy Grindeanu miniszter úr mindent megtesz, hogy a munkálatok gyors ütemben haladjanak” – mondta a miniszterelnök, akinek meggyőződése, hogy a román állampolgárok is ezt várják el tőlük.

A miniszterelnök kijelentése az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján roppant merész. Az észak-erdélyi, A3-as autópálya több mint egy évtizede épül, és az év végére ígérik, hogy átadják a forgalomnak az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakaszt, ami azt jelentené, hogy autópályán lehet majd eljutni Kolozsvárról Marosvásárhelyre. A Kolozsvártól a magyar határig tartó szakaszok építése még mindig lassan halad.

A Pro Infrastructura Egyesület nyár eleji összesítése szerint a munkálatok a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti szakaszon állnak a legjobban, közel vannak ahhoz, hogy befejezzék. Ezzel szemben a Magyarnádas és Magyarzsombor közötti szakasz munkálatainak mintegy 60 százaléka készült el, és most úgy saccolják, hogy 2025 nyarán adhatják át. A Magyarzsombor és Vaskapu közötti szakaszon még rosszabbul állnak a munkákkal, de ha minden jól megy, akkor 2025 nyarán ezt is átadhatják.

A Vaskapu és Szilágynagyfalu közötti 41 kilométeres szakasz megépítése ezzel szemben még csupa bizonytalanság, még megtippelni se nagyon lehet, hogy mikorra készülnek el, pláne, hogy egy 3 kilométeres alagutat is meg kellene építeniük a Meszesen keresztül. A Brettyószéplak és Bisztraterebes, illetve a Bisztraterebes és Bihar közötti szakaszokon (különböző fázisban ugyan, de) most zajlik a licit arról, hogy végül kik építhetik meg. A Bihar és Bors II. között szakasz már elkészült.

Az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építése még rosszabbul áll. A Marosvásárhely és (a Iași megyei) Ungheni közötti A8-as autópálya a Romániát nyugatról keletre átszelő transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) része. A Hotnews összefoglalója szerint az első két szakaszának a megépítésére a tavalyi év végén írtak ki pályázatot, ezek közül a Leghin és Târgu Neamţ közötti 29,91 kilométeres szakasz volt az egyik, míg a Marosvásárhelyt Nyárádszeredával összekötő 24,4 kilométeres szakasz a másik. A Leghin és Târgu Neamţ közötti 29,91 kilométeres szakaszának megtervezésére és kivitelezésére kiírt versenytárgyalás győztesét a múlt héten jelentették be, míg az A3-as autópálya folyatásként épülő Marosvásárhely Nyárádszereda közötti szakasz megépítésére nyolcan jelentkeztek az áprilisi határidőig, ebben az esetben még nem hirdetett győztest a CNAIR. A Nyárádszereda és Leghin közötti szakaszra vonatkozó környezetvédelmi engedélyt április végén kapták meg. A 159,2 km-es távra a műszaki-gazdasági paraméterek kidolgozása után írják ki a kivitelezési pályázatot.

A Pro Infrastructura Egyesület becslése szerint moldvai autópálya valamivel jobban áll, 2024-ben, illetve 2025-ben is átadhatnak szakaszokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!