Az alkotmánybíróság határozata felrobbantja a különnyugdíjak amúgy is szerény megreformálási kísérletét

2023. augusztus 2. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság szerdán visszaküldte a parlamentnek a különleges nyugdíjakról szóló törvényt, miután az alkotmánybírák alkotmányellenesnek találtak néhány, a bírák nyugdíjával kapcsolatos cikkelyt. A magisztrátusi nyugdíjakkal kapcsolatos döntés egyhangúlag született – közölték a G4Mediával a CCR forrásai.

Amint a Transtelexen beszámoltunk róla a különnyugdíjak kérdése fontos mérföldkő azok között a vállalások között, amelyeket Romániának teljesítenie kell ahhoz, hogy a helyreállítási alapból származó uniós forrásokat lehívhassa. A törvény, amelyet június végén fogadták el a parlamentben a bírák és ügyészek, katonák, diplomaták, a parlamenti köztisztviselők, a számvevőszék személyzete és a polgári légiközlekedési személyzet nyugdíjáról rendelkezik.

Az elfogadott jogszabály értelmében a bírák és az ügyészek 2028-ig a jelenlegi feltételek mellett vonulhatnak nyugdíjba, azaz életkortól függetlenül a tisztségben eltöltött legalább 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat, és nyugdíjuk összege az utolsó ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetés és pótlékok 80 százaléka lesz.

A bíróság nyitva hagyta a lehetőséget a speciális nyugdíjak, köztük a magisztrátusi nyugdíjak túladóztatására, feltéve, hogy az nem vezet a nyugdíjak jelentős csökkentéséhez, és nem diszkriminatív, azaz a túladóztatás mindenkire vonatkozik. Az a tény, hogy a törvényt nem nyilvánították egészében alkotmányellenesnek, lehetővé teszi annak alkalmazását a köztisztviselők olyan kategóriáira (rendőrök, katonák, diplomaták stb.), amelyek esetében egyetlen cikkelyt sem nyilvánítottak alkotmányellenesnek.

A törvényt már elfogadásának másnapján a Legfelsőbb Bíróság megtámadta az Alkotmánybíróságon. A mostani döntés értelmében a törvénynek csak bizonyos cikkelyei alkotmányellenesek, ezért van esély arra, hogy rövid időn belül módosítsák a kérdéses passzusokat. Az érdekes mindebben az, hogy az alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezéseket az Európai Bizottság és a Világbank reformkövetelményeinek megfelelően foglalták bele a jogszabályba, tehát, ha most felrobbantják a törvényt, akkor teljesítetlen marad a PNRR mérföldköve.

A bejelentést az alkotmánybíróság elnöke, Marian Enache tette, aki azt hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíjának kiszámítására szolgáló nyugdíjalap csökkentése, illetve a különnyugdíjra feljogosító szolgálati idő és a nyugdíjkorhatár átmenet nélküli növelése sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét. Ugyanakkor a jogbiztonság is sérül, ha utólag módosítják a már nyugdíjba vonult bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának kiszámítását – mondta Enache.

A köztisztviselők más kategóriáinak (rendőrök, katonák, diplomaták stb.) nyugdíját az új törvénynek megfelelően lehet módosítani, ezeket nem minősítette alkotmányellenesnek az alkotmánybíróság. Egyedül a bírák nyugdíja marad érintetlenül, írja a Szabad Európa portál.

A kormány azonban versenyt fut az idővel a különleges nyugdíjtörvény ügyében, amelyet a parlamentnek várhatóan kevesebb mint egy hónapon belül el kell fogadnia, hogy az Európai Bizottsághoz fordulhasson a helyreállítási alapból folyósított harmadik részletért.

Ha Románia elmulasztja ezt a határidőt, és nem sikerül olyan törvényt alkotnia, amely megfelel a Bizottság követelményeinek, akkor azt kockáztatja, hogy elveszíti az uniós pénzeket.

Pontosan erre mutat rá az USR elnöke, Cătălin Drulă is, aki azzal vádolja a PSD-t és a PNL-t, hogy az alkotmánybíróság kezével mentik meg a különleges nyugdíjakat. A Mentsétek meg Romániát Szövetség felszólítja a PSD és a PNL vezetőit, Marcel Ciolacut és Nicolae Ciucăt, hogy augusztus 7. és szeptember 1. között hívják össze a parlamentet, hogy sürgősen tárgyalják újra és fogadják el újra a különleges nyugdíjakról szóló törvényt.

„A polgárok, a vállalkozások, a magánszektor, a vállalkozók, a magánzók, az összes adófizető zsebébe akarnak belenyúlni, de mindezt csak azért, hogy a »speciálisok« fizetését és nyugdíját továbbra is biztosíthassák. Ma megtudtuk az alkotmánybíróságtól, hogy a bírák különleges nyugdíjának meg kell maradnia. Ez nem meglepő. A CCR elnöke, Marian Enache vezető szociáldemokrata, Ion Iliescu egykori jobbkeze, a kormány részéről pedig Ciolacu úr lényegében eljátszta előttünk a különleges nyugdíjak eltörlésének színjátékát – ahogy az USR már akkor figyelmeztetett” – jelentette ki Cătălin Drulă az USR közleményében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!