Az alkotmánybíróság határozata felrobbantja a különnyugdíjak amúgy is szerény megreformálási kísérletét

2023. augusztus 2. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság szerdán visszaküldte a parlamentnek a különleges nyugdíjakról szóló törvényt, miután az alkotmánybírák alkotmányellenesnek találtak néhány, a bírák nyugdíjával kapcsolatos cikkelyt. A magisztrátusi nyugdíjakkal kapcsolatos döntés egyhangúlag született – közölték a G4Mediával a CCR forrásai.

Amint a Transtelexen beszámoltunk róla a különnyugdíjak kérdése fontos mérföldkő azok között a vállalások között, amelyeket Romániának teljesítenie kell ahhoz, hogy a helyreállítási alapból származó uniós forrásokat lehívhassa. A törvény, amelyet június végén fogadták el a parlamentben a bírák és ügyészek, katonák, diplomaták, a parlamenti köztisztviselők, a számvevőszék személyzete és a polgári légiközlekedési személyzet nyugdíjáról rendelkezik.

Az elfogadott jogszabály értelmében a bírák és az ügyészek 2028-ig a jelenlegi feltételek mellett vonulhatnak nyugdíjba, azaz életkortól függetlenül a tisztségben eltöltött legalább 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat, és nyugdíjuk összege az utolsó ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetés és pótlékok 80 százaléka lesz.

A bíróság nyitva hagyta a lehetőséget a speciális nyugdíjak, köztük a magisztrátusi nyugdíjak túladóztatására, feltéve, hogy az nem vezet a nyugdíjak jelentős csökkentéséhez, és nem diszkriminatív, azaz a túladóztatás mindenkire vonatkozik. Az a tény, hogy a törvényt nem nyilvánították egészében alkotmányellenesnek, lehetővé teszi annak alkalmazását a köztisztviselők olyan kategóriáira (rendőrök, katonák, diplomaták stb.), amelyek esetében egyetlen cikkelyt sem nyilvánítottak alkotmányellenesnek.

A törvényt már elfogadásának másnapján a Legfelsőbb Bíróság megtámadta az Alkotmánybíróságon. A mostani döntés értelmében a törvénynek csak bizonyos cikkelyei alkotmányellenesek, ezért van esély arra, hogy rövid időn belül módosítsák a kérdéses passzusokat. Az érdekes mindebben az, hogy az alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezéseket az Európai Bizottság és a Világbank reformkövetelményeinek megfelelően foglalták bele a jogszabályba, tehát, ha most felrobbantják a törvényt, akkor teljesítetlen marad a PNRR mérföldköve.

A bejelentést az alkotmánybíróság elnöke, Marian Enache tette, aki azt hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíjának kiszámítására szolgáló nyugdíjalap csökkentése, illetve a különnyugdíjra feljogosító szolgálati idő és a nyugdíjkorhatár átmenet nélküli növelése sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét. Ugyanakkor a jogbiztonság is sérül, ha utólag módosítják a már nyugdíjba vonult bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának kiszámítását – mondta Enache.

A köztisztviselők más kategóriáinak (rendőrök, katonák, diplomaták stb.) nyugdíját az új törvénynek megfelelően lehet módosítani, ezeket nem minősítette alkotmányellenesnek az alkotmánybíróság. Egyedül a bírák nyugdíja marad érintetlenül, írja a Szabad Európa portál.

A kormány azonban versenyt fut az idővel a különleges nyugdíjtörvény ügyében, amelyet a parlamentnek várhatóan kevesebb mint egy hónapon belül el kell fogadnia, hogy az Európai Bizottsághoz fordulhasson a helyreállítási alapból folyósított harmadik részletért.

Ha Románia elmulasztja ezt a határidőt, és nem sikerül olyan törvényt alkotnia, amely megfelel a Bizottság követelményeinek, akkor azt kockáztatja, hogy elveszíti az uniós pénzeket.

Pontosan erre mutat rá az USR elnöke, Cătălin Drulă is, aki azzal vádolja a PSD-t és a PNL-t, hogy az alkotmánybíróság kezével mentik meg a különleges nyugdíjakat. A Mentsétek meg Romániát Szövetség felszólítja a PSD és a PNL vezetőit, Marcel Ciolacut és Nicolae Ciucăt, hogy augusztus 7. és szeptember 1. között hívják össze a parlamentet, hogy sürgősen tárgyalják újra és fogadják el újra a különleges nyugdíjakról szóló törvényt.

„A polgárok, a vállalkozások, a magánszektor, a vállalkozók, a magánzók, az összes adófizető zsebébe akarnak belenyúlni, de mindezt csak azért, hogy a »speciálisok« fizetését és nyugdíját továbbra is biztosíthassák. Ma megtudtuk az alkotmánybíróságtól, hogy a bírák különleges nyugdíjának meg kell maradnia. Ez nem meglepő. A CCR elnöke, Marian Enache vezető szociáldemokrata, Ion Iliescu egykori jobbkeze, a kormány részéről pedig Ciolacu úr lényegében eljátszta előttünk a különleges nyugdíjak eltörlésének színjátékát – ahogy az USR már akkor figyelmeztetett” – jelentette ki Cătălin Drulă az USR közleményében.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!