Bocsánatot kért a román görögkatolikus egyháztól a meghurcoltatásokért a kormány képviselője

2023. augusztus 1. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Bocsánatot kért a román görögkatolikus egyháztól az államszocializmus idején elszenvedett visszaélésekért a román kormány nevében Ciprian Olinici, az Egyházügyi Államtitkárság új vezetője. Olinici a Lugosi görögkatolikus egyházmegye új megyéspüspökének, Ioan Călin Botnak a beiktatásán mondott beszédet, amelyet nemrég közzétettek a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye honlapján.

Olinici a román kormány egyetlen egyházi kapcsolatokért felelős intézményének képviselőjeként kért bocsánatot mindazokért az abúzusokért, amelyeket az államszocialista periódus egyházügyi minisztériuma elkövetett a román görögkatolikus egyház ellen. Mint mondta, 75 évvel a román görögkatolikus egyház betiltása után eljött az ideje az ellene elkövetett igazságtalanságok elismerésének.

Az államtitkár szerint a bocsánatkérés erkölcsi kötelesség mindazok emlékével szemben, akik harcoltak és vérüket ontották a görögkatolikus egyházért, de a mai hívekkel szemben is. Mint hangsúlyozta, az Egyházügyi Államtitkárság demokratikus és európai nézeteket vall, és határozottan támogatja a vallásszabadságot, az állam semlegességét, a diszkriminációmentességet és a többi alapjogot.

A romániai államhatalom 1948-ban törvényen kívülinek nyilvánította a görögkatolikus egyházat, és elkobozta a vagyonát, amelyet az ortodox egyháznak adott, ma is feszült a kapcsolat a két egyház között a vissza nem szolgáltatott ingatlanok miatt.

Ciprian Olinici korábban a román ortodox egyház hivatalos televíziós csatornája, a Trinitas TV vezérigazgatója volt, azután került az Egyházügyi Államtitkárság élére, hogy Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vette át a miniszterelnöki tisztséget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!