50 banit kaphatunk vissza ősztől minden italcsomagolásért

2023. július 28. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Betétdíjas italcsomagolás-visszaváltási rendszer indulna ősztől Romániában, jelentette be Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter pénteken Kolozsváron. A tárcavezető szerint évi több mint hétmilliárd italcsomagolást válthatnának vissza a vásárlók, ami Németország után a legnagyobb mennyiség lesz Európában, írja az Agerpres.

November 30-tól a tervek szerint a műanyag, üveg és fém csomagolású italokért 50 banis garanciát fizet a vásárló, amit visszakaphat bármelyik gyűjtőponton, ha visszaviszi a csomagolást.

Fechet megjegyezte, hogy az évi hétmilliárd visszaváltott italcsomagolás „fantasztikus szám” és „ennél többre csak a németországi rendszer képes”.

A környezetvédelmi miniszter az Újrahasznosítunk Romániában című konferencián szólalt fel, ahol arról is beszélt, hogy nem elég a romániaiakat a szelektív hulladékgyűjtésre biztatni, a lakosságot tájékoztatni kell arról is, hogy milyen időközönként jönnek és hová viszik a hulladékot a kukásautók. Szerinte a tájékoztatási kampányon múlik, hogy Románia emelkedő pályára kerüljön az újrahasznosítás terén.

Mircea Fechet azt is bejelentette az Emil Boc polgármesterrel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón, hogy július 31-én, hétfőn 10 órakor indul Kolozsváron a helyi roncsautóprogram is, amelynek keretében 3000 lejes utalványokat adnak a leadott használt autókért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!