50 banit kaphatunk vissza ősztől minden italcsomagolásért

2023. július 28. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Betétdíjas italcsomagolás-visszaváltási rendszer indulna ősztől Romániában, jelentette be Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter pénteken Kolozsváron. A tárcavezető szerint évi több mint hétmilliárd italcsomagolást válthatnának vissza a vásárlók, ami Németország után a legnagyobb mennyiség lesz Európában, írja az Agerpres.

November 30-tól a tervek szerint a műanyag, üveg és fém csomagolású italokért 50 banis garanciát fizet a vásárló, amit visszakaphat bármelyik gyűjtőponton, ha visszaviszi a csomagolást.

Fechet megjegyezte, hogy az évi hétmilliárd visszaváltott italcsomagolás „fantasztikus szám” és „ennél többre csak a németországi rendszer képes”.

A környezetvédelmi miniszter az Újrahasznosítunk Romániában című konferencián szólalt fel, ahol arról is beszélt, hogy nem elég a romániaiakat a szelektív hulladékgyűjtésre biztatni, a lakosságot tájékoztatni kell arról is, hogy milyen időközönként jönnek és hová viszik a hulladékot a kukásautók. Szerinte a tájékoztatási kampányon múlik, hogy Románia emelkedő pályára kerüljön az újrahasznosítás terén.

Mircea Fechet azt is bejelentette az Emil Boc polgármesterrel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón, hogy július 31-én, hétfőn 10 órakor indul Kolozsváron a helyi roncsautóprogram is, amelynek keretében 3000 lejes utalványokat adnak a leadott használt autókért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!