Bíróság elé állították Tusványos volt sajtófőnökét, aki az idei rendezvényen már meghívottként bukkant fel újra

2023. július 28. – 18:15

Bíróság elé állították Tusványos volt sajtófőnökét, aki az idei rendezvényen már meghívottként bukkant fel újra
Kristály Lehel, a Bihari Napló főszerkesztője, Szőke László, a Székely Citrom főszerkesztője, Pesty László rendező, Borbély Zsolt Attila politológus, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége alelnöke, Bayer Zsolt, a Hír Tv műsorvezetője, György Attila író (moderátor) – Fotó: Tompa Réka / Tusványos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával bíróság elé állította a nagyváradi ügyészség Kristály Lehelt, három nappal azután, hogy az újságíró Tusványoson meghívottként a nyilvánosság elé állt. A Bihari Napló főszerkesztője a közéleti szerepvállalását a Transtelexnek azzal magyarázta, hogy a panelbeszélgetésen való részvételét szakmai feladatnak tekintette, a napilap éléről pedig azért nem mondott le a két ember halálával járó balesete után, mert csak az újságíráshoz ért. Tusványos szervezői Kristály Lehel meghívását nem tartják aggályosnak.

„Nem értem, miért ne lehetne szimpatizálni Putyinnal, aki az egyik harckocsiezredét Erdélyről nevezte el” – hangzott el a múlt héten Tusványoson a közírók és publicisták Kell és lehet című pénteki panelbeszélgetésén. Egy ilyen kijelentésen a jobbára Fidesz-szimpatizánsokból álló tusványosi hallgatóság nagy része nem ütközik meg. Azon már talán már többen igen, hogy kitől származott: a pódiumon Bayer Zsolt társaságában meghívottként ülő Kristály Leheltől, a Bihari Napló főszerkesztőjétől, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt. Ezért előéletének ismeretében sokan gondolhatják úgy, hogy jobban tenné, ha a vádak tisztázásáig visszavonul a közélettől.

Egy 38 éves férfi és 6 éves kisfia halt meg a balesetben

Az előéletét pedig sokan ismerhetik, mert Bihar megyei román lapokra hivatkozva az erdélyi magyar sajtó is beszámolt arról, hogy szinte kereken két éve halálos balesetet okozott Bihar község térségében. Az újságíró a Sátoraljaújhelyen megrendezett Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemről igyekezett Nagyváradra 2021. július 25-én, autójában az akkor 15 éves fiával. A városhoz közeledve a rendőrség szerint szabálytalanul előzött, és frontálisan ütközött egy Mercedesszel, amelyet egy 38 éves, nagyszalontai férfi vezetett. Az utóbbi gépkocsi sofőrje és a hátsó ülésén utazó 6 éves gyermek meghalt. A sofőrnek az anyósülésen utazó 34 éves feleségét (az elhunyt gyerek édesanyját) és a hátul ülő 15 és 17 éves lányaikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A nő sokkos állapotba került gyereke és férje elvesztése miatt, a hatóságok közlése szerint pszichológiai tanácsadásban részesült, de Kristály Lehel és a fia is kórházi kezelésre szorult.

Az akkor még Tusványos sajtófőnökeként és Székelyhon lapcsalád kiemelt szerkesztőjeként ismert újságírót a baleset előtt két évvel, 2019 júliusában nevezték ki az Inform Média Lapkiadó Kft.-hez tartozó, Nagyváradon és környékén megjelenő Bihari Napló főszerkesztőjévé a napilapot 25 évig vezető Rais W. István helyére. A Mediaworks tulajdonában lévő kiadó azóta is a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványon (Kesma) belül működik. A Magyar Hang akkori információi szerint Kristály kinevezésének hátterében az állt, hogy a kormánypárti Kesma szigorúbb politikai kontroll alá vonja a Erdély legnagyobb példányszámú napilapját.

A nagyszalontai családot megnyomorító balesetről két évvel ezelőtt a Bihari Napló is beszámolt egy részletes rendőrségi hírben, amelyből éppen csak az nem derült ki, hogy a főszerkesztő volt a főszereplője. A napilap szerkesztőségéből származó információink szerint a kiadó akkori HR-ese felszólította a lap munkatársait, hogy ne is beszéljenek egymást közt a történtekről. „Silentio stampát hirdettek ebben az ügyben” – jelentette ki a Transtelexnek a lap egyik volt munkatársa. A szerkesztők és riporterek dolgát megkönnyítette, hogy a járványhelyzetre hivatkozva otthonról dolgoztak, és tudomásunk szerint a mai napig is csak ritkán járnak be a szerkesztőségbe. „Kristály Lehelt nem is láttuk, ritkán kommunikáltunk vele, csak annyit tudunk, hogy esténként a nyomdába kerülésük előtt megnézi a tartalmat. Így ahogy telt az idő, már nem is volt téma a balesete” – nyilatkozta forrásunk.

Ám ahogy az idő telt, elkezdődtek a suttogások is. Ezek hátterében az állt, hogy az ügyészségi vizsgálat elhúzódni látszott, nem történt meg a vádemelés Kristály Lehel ellen. Ezért már azt rebesgették tavaly ősszel erdélyi sajtós berkekben, hogy az erős magyarországi politikai hátterű újságíró ügyét budapesti segítséggel megpróbálják eltussolni. Ezekre a híresztelésekre végül maga az ügyészség cáfolt rá azzal, hogy szinte kereken két évvel a baleset után, idén július 24-én véglegesítette a vádiratot, és bíróság elé állította az újságírót.

Ezt az utóbbi információt a Transtelexszel a nagyváradi ügyészség helyettes szóvivője közölte. Valentin Gheorghe Toduțát írásban kerestük meg, hogy megtudjuk, mi az oka a Kristály Lehel ellen indított büntetőeljárás elhúzódásának. Válaszában az ügyész közölte, hogy a halálos áldozatokkal járó balesetek kivizsgálása rendszerint egy évnél is tovább tart, mert a körülmények tisztázásához számos szakértői véleményezésre van szükség, és „egyszerűen kevés a szakértő”. A vádirat azonban hétfőn, július 24-én elkészült, és Kristály Lehelt gondatlanságból elkövetett emberölésért és gondatlanságból elkövetett testi sértésért bíróság elé állították – tájékoztatta lapunkat a nagyváradi ügyészség helyettes szóvivője.

A baleset helyszíne 2021 júliusában – Fotó: Ebihoreanul.ro
A baleset helyszíne 2021 júliusában – Fotó: Ebihoreanul.ro

„Még azt is megfontoltam, hogy milyen ruhát vegyek fel”

Kristály Lehel a Transtelexnek azt nyilatkozta: sokáig gondolkodott, hogy vállalja-e a múlt heti nyilvános szereplését Tusványoson. Elmondta, hogy a baleset után a Bihari Napló főszerkesztője maradt, munkáját azóta is tisztességgel végzi, de ezt igyekszik a nyilvánosságtól visszavonultan tenni. „Az elmúlt két évben minden nap felmerült bennem a kérdés, hogy mit tehetek és mit nem a történtek után. Most egy kicsit újra a nyilvánosság elé álltam, nem volt könnyű, szakmai felkérésre tettem, és szakmai feladatként éltem meg. A tusványosi szereplésem előtt még azt is megfontoltam, hogy milyen ruhát vegyek fel, mert úgy vélem, hogy most bármi olaj lehet a tűzre” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy miért nem mondott le a főszerkesztői tisztségéről, hiszen egy nagy példányszámú lap vezetőjeként közéleti szereplőnek számít, azt válaszolta: szerinte el kell választani egymástól a szakmai karrierjét és a magánéletét. Mint mondta, a főszerkesztői feladatait azóta is lehető legjobb tudása szerint látja el, és úgy tűnik, hogy ez a munkaadóinak is megfelel. „Végtelenül sajnálom a történteket, de egész életemben újságírással foglalkoztam, csak ehhez értek” – fogalmazott az újságíró.

„Szerintem nem tudok ebből ártatlanul kijönni” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy ártatlannak tartja-e magát. Hangsúlyozta: maga sem tudja pontosan, hogy történt ez a tragédia. Éppen amiatt is húzódott el szerinte az ügyészségi vizsgálat, mert tisztázatlanok voltak a baleset körülményei, és a vádhatóság újabbnál újabb szakértői véleményezéseket kért. Emellett a gyászoló családnak további sérelmei merültek fel. „Arra kérték az ügyészséget, hogy terjessze ki a vádat, amikor már majdnem lezárult volna a nyomozás” – részletezte.

Kristály Lehel elutasította azt a feltételezést, hogy az eltussolás szándéka miatt húzódott el az ügyészségi kivizsgálás. „Ez a feltételezés is az átka annak, hogy elhúzódik ez az ügy. Nem kértem semmiféle protekciót” – szögezte le. Mint mondta, abban reménykedik, hogy az ítélethozatalkor a bíróság figyelembe fogja venni, hogy nem állt alkoholos befolyásoltság alatt a baleset idején, ugyanakkor büntetlen előéletű és számottevő ideig balesetmentesen vett részt a közúti közlekedésben.

Az újságíró egyébként maga is súlyosan megsérült a balesetben. A mai napig bottal jár, három centivel rövidebb a bal lába, ami a forgócsontját is rendkívüli megterhelésnek teszi ki. Három műtéten van túl, de száz százalékosan felépülni nem fog. „Azt hiszem, ennyi büntetést megérdemlek, még akkor is, ha nem tudom, hogy csak résztvevője voltam a balesetnek, vagy az okozója is. De ahhoz képest, hogy a gyászoló családnak min kell átmennie, kiket veszítettek el, az lett volna az igazságtalanság, ha én érintetlenül kikúszom a roncsok alól” – mondta Kristály Lehel, aki hangsúlyozta: nem főszerkesztői minőségében, hanem magánemberként nyilatkozott lapunknak.

Erre hivatkozva arra a kérdésünkre már nem válaszolt, hogyan kommentálja azt a vélekedést, miszerint „cenzornak ejtőernyőzték be” a Bihari Napló élére, és napilap működéséről sem kívánt információkkal szolgálni.

A Transtelex megkereste a balesetben életét vesztő nagyszalontai családfő özvegyét is, aki azonban elzárkózott a válaszadástól. „Nem szeretném én ezt az ügyet nagydobra verni” – jelentette ki. A balesetről csak annyit mondott: „Az újságíró belénk jött”. Ugyanakkor azt az értésünkre adta, hogy ügyvédet fogadott, és polgári félként be kíván lépni Kristály Lehel elleni büntetőperbe.

Sándor Krisztina: Kristály balesetének ügye nem a szervezőkre tartozik

Megkérdeztük Sándor Krisztinától, hogy tekintettel a folyamatban lévő büntetőeljárásra, nem merültek-e fel aggályok a szabadegyetem és diáktábor szervezőiben Kristály Lehel meghívása előtt. Tusványos politikai programfelelőse válaszában azt írta: az újságíró kezdettől tagja a Kell és lehet elnevezésű kerekasztal beszélgetésnek, amelyre idén meghívást kapott. „Ez egy jó pár éve indult beszélgetéssorozat, évente kétszer találkoznak a résztvevői, abból az egyik helyszín Tusványos. Nem merültek fel fenntartások Lehel részvételét illetően. A balesetének ügye nem a szervezőkre tartozik, ez már a hatóságok dolga és mindenekfelett: a saját lelkiismeretének terhe” – fogalmazott Sándor Krisztina.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!