Fehérre festetné az épületeket egy PNL-s képviselő, hogy mérsékelje a kánikula hatásait

2023. július 20. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Fehérre festetné a házakat és a tetőiket egy PNL-s képviselő, hogy így enyhítse a nyári kánikula hatásait. Andronache Gabriel Brassó megyei parlamenti képviselő a Facebookon osztotta meg a javaslatát.

Állítása szerint mindenkinek kötelessége, hogy személyes szinten is hozzájáruljon a globális felmelegedés csökkentéséhez az energiahatékonysági intézkedésekkel. Úgy érvel, ha kevesebb az elfogyasztott energia, akkor az kevesebb fosszilis tüzelőanyagot is jelent. Azt írja, hogy az épületek és a tetőjük fehérre festésével legalább 3°C-kal lehet csökkenteni a hőmérsékletüket, így a legkondicionálás használatát is mérsékelni lehet. Mint írja, a fehér szín visszaveri a hőt, és így csökkenti a hőmérsékletet a házakban anélkül, hogy elektromos légkondicionálót kellene használni.

Állítása szerint ezért benyújtott egy módosító javaslatot az urbanisztikai törvényhez, amit jelenleg is a képviselőházban vitatnak. „Ha a módosítást elfogadják, Romániában az épületeket fehérre és a fehér árnyalataira fogják festeni” – írta a Facebookon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!