Ukrajna támogatásának a fontosságára is figyelmeztette Marcel Ciolacu Orbán Viktort

2023. július 19. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

A román kormány hivatalos tájékoztatásban erősítette meg, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök Orbán Viktorral találkozott. A tájékoztatásban azt írják, hogy Ciolacu informális találkozón vett részt a romániai magánlátogatáson tartózkodó Orbánnal.

Eszerint a találkozón Ciolacu hangsúlyozta, hogy a román fél szeretné fenntartani a nyitott, pozitív és konstruktív viszonyt a román-magyar kapcsolatokban. Ciolacu üdvözölte, hogy a magyar kormány támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását, és azt is elmondta, hogy reméli nem változtatja meg Magyarország az álláspontját ebben a tekintetben. Ugyanakkor a két miniszterelnök megvitatta egy közös infrastrukturális projekt indítását, amely mindkét ország számára jelentős gazdasági hatással járna. A román miniszterelnök továbbá azt is elmondta, hogy növelni szeretnék a romániai vállalatok magyarországi befektetéseit.

Tekintettel arra, hogy Magyarország jövőre átveszi az EU soros elnökségét, az európai prioritásokról is szó esett. A találkozón az ukrajnai háborúval kapcsolatban a román miniszterelnök annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az Európai Unió szintjén a szolidaritás és az egység üzenetét közvetítsék, illetve beszélt az Ukrajnának juttatott EU-s és NATO-s támogatás lényegességéről is.

Az idei azon ritka alkalmak egyike, amikor Orbán Viktor a tusnádi fellépése előtt elment Bukarestbe a román miniszterelnökkel találkozni. Igaz, Orbán Viktor az elmúlt években rendszerint később érkezett meg Tusnádfürdőre. Közben Kelemen Hunor azt közölte az oldalán, hogy Orbán Viktor Marcel Ciolacu meghívására érkezett Bukarestbe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!