Több mészkőbarlang infrastruktúráját is felújítják a Sebes-Körös szurdokvölgyében

2023. július 12. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Révi-szorosban található több mészkőbarlang infrastruktúráját is felújítják, a Vida-tavat pedig ökológiailag helyreállítják egy természetvédelmi projekt keretében Bihar megyében – írja Ilie Bolojan tanácselnök közleménye alapján az MTI.

A fenntartható turizmust és környezetvédelmet célként megjelölő, nyolcmillió euró értékű projektre már aláírták a finanszírozási szerződést, év végéig kell megvalósítani közölte szerdán a megyei önkormányzat.

A felújítási programban a romániai természetvédelmi területek országos ügynöksége (ANANP), a révi, a vársonkolyosi, a bihardobrosdi és a barátkai helyi önkormányzat is partner, a Révi-szoros és a Vida-tó ugyanis közigazgatásilag ezekhez tartozik.

Ilie Bolojan tanácselnök közösségi oldalán közölte, hogy a Sebes-Körös mészkőbarlangjairól híres szurdokvölgyében a Zichy- és a Nagy Magyar-barlang, valamint a Románia leghosszabb barlangjának számító Szelek barlangja infrastruktúráját újítják fel, és a megvilágításukat is korszerűsítik.

A szoros révi bejáratánál egy látogatóközpontot alakítanak ki parkolóval, kempinggel és mellékhelyiségekkel, hogy végre civilizált körülmények fogadják a turistákat. Hasonló könnyűszerkezetű látogatóközpont épül a szoros másik végében, Vársonkolyoson, a Nagy Magyar-barlang közelében is. Itt a vasúti átjáró mellett alakítanak ki parkolót, és megtiltják, hogy az autók behajtsanak a védett övezetbe. Barátkán szintén épül parkoló és kemping.

A projektben a Vida-tó kitisztítása is szerepel, itt szintén létrehoznak egy látogatóközpontot, parkolót és kempinget – írta Bolojan.

A Bihar megyei tanácselnök szerint jövő hétig mindegyik beruházásra megtalálják a kivitelezőt. Mint írta, a következő hetekben a megye újabb két természetvédelmi területére írnak alá hasonló projektet.

Ilie Bolojan korábban bejelentette, hogy rendezni kívánja az egyre nagyobb méreteket öltő, helyenként ökológiai problémákat okozó vadkempingezés kérdését a főleg bakancsos turisták által látogatott Erdélyi-szigethegység Bihar megyei részén, és megfelelő turisztikai infrastruktúrát készül kiépíteni.

A festői szépségű vidék fejlesztésére korábban megyeközi egyezményt is kötött Bihar, Kolozs és Fehér megye önkormányzata, amelyben vállalták, hogy a maguk területén felújítják a legnépszerűbb látnivalókhoz, a Pádis-fennsíkra vezető utakat, és a településeken a hagyományos építészet, életmód fenntartását szorgalmazzák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!