Agresszív munkahelyi viselkedéssel vádolja AG Weinbergert, az ICR alelnökét a felmondását benyújtó kabinetigazgatója

2023. július 11. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Weinberger Attila Gyula (művésznevén AG Weinberger), a Román Kulturális Intézet (ICR) alelnökének kabinetigazgatója, Magdalena Zander, mert szerinte a zenész „agresszív, visszaélésszerű, elvtelen” módon viselkedett az intézmény több alkalmazottjával szemben.

A Liberteteának küldött válaszában Weinberger azt állította, őt is meglepte a beosztottja felmondása. Magdalena Zander 1 év 8 hónap után hagyta ott a kulturális intézetnél betöltött állását. A zenész azt állította, „az ilyen típusú munka követelményei (...) mindannyiunkban olyan pszichológiai nyomást és stresszt generáltak, amilyenre a korábbi kapcsolatainkban nem volt példa, és amelyet valószínűleg személyenként másképp éreznek és értelmeznek az alkalmazottak”. Az ICR vezetősége felkérte az etikai bizottságot, hogy vizsgálja ki a vádakat.

A Libertatea birtokába jutott lemondólevélben Zander azt állítja, hogy „a munkaügyi törvényekben és a belső szabályzatban előírt, a munka méltóságához való jogomat Weinberger Attila Gyula alelnök úr gyakran megsértette”. A Liviu Sebastian Jicmannak, az ICR elnökének küldött felmondólevelében azt írja, Wiebergernek a vele és a kollégáival szemben tanúsított magatartása nem volt megfelelő nyelvezetű, és megjegyzései sem voltak megfelelőek. Állítása szerint megalázó, az emberi és szakmai képességeiket lenéző módon nyilvánult meg a zenész. Zander szerint ellenséges volt a munkakörnyezet.

A lap megkeresésére a Román Kulturális Intézet megerősítette, hogy kivizsgálja az esetet, és felméri mennyire megalapozottak az alelnök beosztottja által felsorolt vádak. A vizsgálat során Weinbergert is meghallgatják.

Az 58 éves Weinberger Attila Gyula, nagyváradi zenész és zeneszerző 2021 novemberétől tölti be az ICR alelnöki tisztségét. Őt az RMDSZ jelölte a tisztségre, és javaslatát egyhangúlag megszavazták. Az AG Weinberger néven fellépő zenészt Traian Băsescu államelnök 2011-ben a Kulturális Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki.

A Román Kulturális Intézet körül az elmúlt időszakban több sajtóbotrány is lezajlott, elsősorban a politikailag kinevezett és külföldi képviseleteket vezető személyek nem megfelelő felkészültsége és magatartása miatt. Legutóbb a londoni képviselet éléről hívták vissza Catinca Maria Nistor 34 éves színésznőt, akinek kinevezését szociáldemokrata politikusok támogatták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!