A romániaiak engedhetik meg maguknak a legkisebb arányban a megfelelő étkezést az EU-ban

2023. július 11. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

2022-ben az EU lakosságának 8,3%-a nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst, halat vagy ennek megfelelő vegetáriánus ételt fogyasszon. Ez az arány egy százalékponttal magasabb, mint 2021-ben (7,3%) volt – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett összesítéséből. Ugyanakkor a elszegényedés kockázatának kitett emberek aránya is nőt az EU-ban, míg 2021-ben még 17,5% volt az arányuk, 2022-ben már 19,7%.

Az összesítésből az is kiderül, hogy a megfelelő étkezést megfizetni nem tudók aránya az EU-ban Bulgáriában és Romániában a legmagasabb. Az elszegényedés kockázatának kitettek körében Bulgáriában 44,6%, míg Romániában 43% volt azoknak az aránya, akik nem engedhetik meg maguknak a megfelelő étkezést. A megfelelő étkezés az Eurostat értelmezésében azt jelenti, hogy nincs pénzük minden második nap valamilyen húst vagy ennek megfelelő vegetáriánus készítményt fogyasztani.

A teljes lakosság körében is ez a két ország volt az, ahol a legnagyobb arányban vannak azok, akik nem engedhetik meg magunknak a megfelelő étkezést, Romániában 22,1% az arányuk, míg Bulgáriában 21,6%.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

A legkisebb arányban Írországban és Luxemburgban vannak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy minden második nap húst, halat vagy ennek megfelelő vegetáriánus ételt fogyasszanak. Írországban a teljes lakosság körében 1,4% az arányuk, míg Luxemburgban 1,8%. Az szegénység kockázatának kitettek között Írországban 5%, míg Luxemburgban 5,1% volt az arányuk. Magyarországon az Eurostat adatai szerint a teljes lakosság körében 13,9% volt azoknak az aránya, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megfelelően étkezzenek. A szegénység kockázatának kitettek körében 29,6 százalék volt az arányuk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!