Viharokra figyelmeztetnek az ország nagy részén

2023. július 7. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonkilenc megyére adott ki fokozott légköri instabilitásra vonatkozó sárga és narancssárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A másodfokú riasztás Szeben, Brassó, Kovászna, Prahova és Buzău megye egész területére, illetve részben Fehér, Călăraşi, Ialomiţa, Argeş és Dâmboviţa megyére érvényes.

Ezekben a térségekben szombat reggel 6-ig felhőszakadásokra, villámlásra és dörgésre kell számítani, 1-3 óra alatt 30-40, helyenként 50-60 liter eső is eshet négyzetméterenként.

Az elsőfokú riasztás szombat délelőtt 10 óráig van érvényben Fehér, Argeş, Bákó, Beszterce-Naszód, Brăila, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maros, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea és Vaslui megyében.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat



A felsorolt térségekben szintén viharok várhatók, a széllökések elérhetik az 55-65 kilométeres óránkénti sebességet, a lehulló csapadék mennyisége a 20-25, helyenként a 40 litert négyzetméterenként.

Munténiában és Olténiában viszont kitart a hőség, a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!