Felavatták Romániában Európa harmadik leghosszabb függőhídját

Felavatták Romániában Európa harmadik leghosszabb függőhídját
Az 1974,3 méter hosszú brăilai Duna-híd – Fotó: George Călin / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Felavatták csütörtökön a brăilai Duna-hidat, amely 1974,3 méter hosszúságával a Romániában valaha épült leghosszabb, európai viszonylatban pedig a harmadik leghosszabb függőhíd. Az eseményen Klaus Iohannis államfő, Marcel Ciolacu miniszterelnök, Nicolae Ciucă szenátusi elnök és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter is részt vett.

Az új híd a Duna bal partján lévő két nagyváros – a 180 ezres lakosságú Brăila és a tőle alig húsz kilométernyire elhelyezkedő negyedmilliós Galac – számára teremti meg a közvetlen összeköttetést Dobrudzsával, írta az Agerpres.

A hídon menetirányonként két-két sáv van, magassága az eddigi legmagasabb vízállás szintje felett 38 méter, hogy ne akadályozza a folyami hajózást.

A hídon járdákat is kialakítottak, a szállításügyi minisztérium államtitkára, Irinel Ionel Scrioşteanu szerint azonban ezeket nem nyitják meg a gyalogosforgalom előtt, kizárólag karbantartási célokra fogják használni. Az államtitkár azt is elmondta, hogy öt évig díjmentes lesz a híd használata.

A News.ro szerint a brăilai Duna-híd az utóbbi 30 év legnagyobb romániai infrastrukturális beruházása, megépítése 2,5 milliárd lejbe (523,9 millió euróba) került, 85 százalékban európai uniós támogatásból valósult meg, kivitelezője pedig egy olasz-japán konzorcium. Az építkezés 2018-ban kezdődött.

A forgalmat csütörtökön 15 óra 30 perckor indítják el a hídon, de 2023. november végéig éjjel, este 9 és hajnali 6 óra között lezárják. Hétvégén és ünnepnapokon nyitva áll majd a forgalom előtt. Bár a híd maga 97 százalékban elkészült, a bekötőutak még csak 80 százalékban állnak készen a Hotnews összesítése szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!