Felavatták Romániában Európa harmadik leghosszabb függőhídját

Felavatták Romániában Európa harmadik leghosszabb függőhídját
Az 1974,3 méter hosszú brăilai Duna-híd – Fotó: George Călin / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Felavatták csütörtökön a brăilai Duna-hidat, amely 1974,3 méter hosszúságával a Romániában valaha épült leghosszabb, európai viszonylatban pedig a harmadik leghosszabb függőhíd. Az eseményen Klaus Iohannis államfő, Marcel Ciolacu miniszterelnök, Nicolae Ciucă szenátusi elnök és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter is részt vett.

Az új híd a Duna bal partján lévő két nagyváros – a 180 ezres lakosságú Brăila és a tőle alig húsz kilométernyire elhelyezkedő negyedmilliós Galac – számára teremti meg a közvetlen összeköttetést Dobrudzsával, írta az Agerpres.

A hídon menetirányonként két-két sáv van, magassága az eddigi legmagasabb vízállás szintje felett 38 méter, hogy ne akadályozza a folyami hajózást.

A hídon járdákat is kialakítottak, a szállításügyi minisztérium államtitkára, Irinel Ionel Scrioşteanu szerint azonban ezeket nem nyitják meg a gyalogosforgalom előtt, kizárólag karbantartási célokra fogják használni. Az államtitkár azt is elmondta, hogy öt évig díjmentes lesz a híd használata.

A News.ro szerint a brăilai Duna-híd az utóbbi 30 év legnagyobb romániai infrastrukturális beruházása, megépítése 2,5 milliárd lejbe (523,9 millió euróba) került, 85 százalékban európai uniós támogatásból valósult meg, kivitelezője pedig egy olasz-japán konzorcium. Az építkezés 2018-ban kezdődött.

A forgalmat csütörtökön 15 óra 30 perckor indítják el a hídon, de 2023. november végéig éjjel, este 9 és hajnali 6 óra között lezárják. Hétvégén és ünnepnapokon nyitva áll majd a forgalom előtt. Bár a híd maga 97 százalékban elkészült, a bekötőutak még csak 80 százalékban állnak készen a Hotnews összesítése szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!