Az Úz-völgyében egykor harcoló valamennyi nemzet tagjai számára elkülönítenek területet a temetőben a megemlékezéshez

2023. július 4. – 18:11

Az Úz-völgyében egykor harcoló valamennyi nemzet tagjai számára elkülönítenek területet a temetőben a megemlékezéshez
Az úzvölgyi temető bejárata – Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Másolás

Vágólapra másolva

Az Úz-völgyében egykor harcoló valamennyi nemzet képviselői számára biztosítanak elkülönített területeket, amelyek a leendő megemlékezések helyszínéül szolgálhatnak – állapodtak meg a Hargita és Bákó megyei hatóságok, illetve a védelmi minisztérium képviselői. Az illetékesek azután találkoztak, hogy végrehajtották a bákói táblabíróság február elején kimondott jogerős ítéletét, és eltávolították a román katonák emlékére állított betonkereszteket az úzvölgyi temetőben.

Az Agerpres a Hargita megyei tanács sajtóirodájának tájékoztatása alapján azt írja, hogy a megbeszélést június 30-án tartották Hargita megye prefektusa, Bákó megye prefektusa, a Hargita megyei tanács elnöke, Csíkszentmárton község polgármestere, Dormánfalva (Dărmăneşti) polgármestere, valamint a védelmi minisztérium képviselőjének részvételével. A jelenlévők a törvény tiszteletben tartására szólítottak fel, és kerülendőnek neveztek minden olyan megnyilvánulást, amely sértené a hősöknek kijáró tiszteletet, nemzetiségüktől függetlenül – derül ki a közleményből.

Ugyanakkor megegyeztek abban, hogy az Úz-völgyében harcoló valamennyi nemzet képviselői számára biztosítanak elkülönített területeket, amelyek a leendő megemlékezések helyszínéül szolgálhatnak.

A helyi hatóságok támogatják azokat a rendezvényeket, amelyek célja a szolgálat közben elesett hősök emléke előtti tisztelgés – írják a közleményben.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke június 29-én közölte, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal végrehajtotta a Bákó megyei táblabíróság jogerős ítéletét, és eltávolította a román hősök emlékére állított betonkereszteket, valamint az emlékművet. A Bákó megyei törvényszék 2022-ben semmissé nyilvánította az úzvölgyi temetőben felállított 50 kereszt építési engedélyét és elrendelte a munkálatok felszámolását. A döntés elleni fellebbezést a Bákó megyei táblabíróság február 10-én elutasította, így az ítélet jogerőre emelkedett.

A betonkeresztek eltávolítása után Mihai Târnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület elnöke kijelentette, ha túl sok volt 50 kereszt, akkor július 8-án 150 keresztet fog elhelyezni az eltávolítottak helyére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!