Az Úz-völgyében egykor harcoló valamennyi nemzet tagjai számára elkülönítenek területet a temetőben a megemlékezéshez

2023. július 4. – 18:11

Az Úz-völgyében egykor harcoló valamennyi nemzet tagjai számára elkülönítenek területet a temetőben a megemlékezéshez
Az úzvölgyi temető bejárata – Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Másolás

Vágólapra másolva

Az Úz-völgyében egykor harcoló valamennyi nemzet képviselői számára biztosítanak elkülönített területeket, amelyek a leendő megemlékezések helyszínéül szolgálhatnak – állapodtak meg a Hargita és Bákó megyei hatóságok, illetve a védelmi minisztérium képviselői. Az illetékesek azután találkoztak, hogy végrehajtották a bákói táblabíróság február elején kimondott jogerős ítéletét, és eltávolították a román katonák emlékére állított betonkereszteket az úzvölgyi temetőben.

Az Agerpres a Hargita megyei tanács sajtóirodájának tájékoztatása alapján azt írja, hogy a megbeszélést június 30-án tartották Hargita megye prefektusa, Bákó megye prefektusa, a Hargita megyei tanács elnöke, Csíkszentmárton község polgármestere, Dormánfalva (Dărmăneşti) polgármestere, valamint a védelmi minisztérium képviselőjének részvételével. A jelenlévők a törvény tiszteletben tartására szólítottak fel, és kerülendőnek neveztek minden olyan megnyilvánulást, amely sértené a hősöknek kijáró tiszteletet, nemzetiségüktől függetlenül – derül ki a közleményből.

Ugyanakkor megegyeztek abban, hogy az Úz-völgyében harcoló valamennyi nemzet képviselői számára biztosítanak elkülönített területeket, amelyek a leendő megemlékezések helyszínéül szolgálhatnak.

A helyi hatóságok támogatják azokat a rendezvényeket, amelyek célja a szolgálat közben elesett hősök emléke előtti tisztelgés – írják a közleményben.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke június 29-én közölte, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal végrehajtotta a Bákó megyei táblabíróság jogerős ítéletét, és eltávolította a román hősök emlékére állított betonkereszteket, valamint az emlékművet. A Bákó megyei törvényszék 2022-ben semmissé nyilvánította az úzvölgyi temetőben felállított 50 kereszt építési engedélyét és elrendelte a munkálatok felszámolását. A döntés elleni fellebbezést a Bákó megyei táblabíróság február 10-én elutasította, így az ítélet jogerőre emelkedett.

A betonkeresztek eltávolítása után Mihai Târnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület elnöke kijelentette, ha túl sok volt 50 kereszt, akkor július 8-án 150 keresztet fog elhelyezni az eltávolítottak helyére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!