Patthelyzet a sepsiszentgyörgyi vízelzárások ügyében: rendesen ráfizetnek, akik rendesen fizettek

2023. július 3. – 08:00

Patthelyzet a sepsiszentgyörgyi vízelzárások ügyében: rendesen ráfizetnek, akik rendesen fizettek
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Betegnyugdíjasok, fogyatékkal élők, rossz anyagi helyzetben lévők és halottak – javarészt ők azok, akik hatalmas tartozást halmoztak fel Sepsiszentgyörgyön. Ugyanakkor olyanok is vannak, akiknek annak ellenére vágták le vizét, hogy rendesen fizettek. A prefektúrán összehívott csütörtöki találkozón a lakótársulások képviselői hangsúlyozták, akinek nincs pénze, attól akkor sem tudják behajtani a tartozást, ha mindenkinek elzárják a vizét. Olyan esetek is vannak, ahol a lakástulajdonos elhunyt, esetleg külföldön él, miközben a vízelzárás azokat is megnyomorítja, akik rendesen fizettek. A hiányzó összeget bizonyos esetekben a tömbház tartalékjaiból fizették ki, de a sepsiszentgyörgyi vízszolgáltató „megoldása” is azokra hárítja a felelősséget és a többezer lejes terhet, akik kifizették eddig is a számláikat.

Találkozót hívott össze a Kovászna megyei prefektúra, miután Sepsiszentgyörgy vízszolgáltatója drasztikus és sokak esetében indokolatlan lépésre szánta el magát. 13 lakótársulás több tömbházában is megkezdte elzárni a vizet, mert a lakók 1,5 millió lejes tartozást halmoztak fel. A lakótársulások vezetőinek első alkalommal nyílt arra lehetősége, hogy szemtől szembe mondják el a problémáikat a döntéshozóknak. A találkozón a lakótársulások vezetőin és az adminisztrátorokon kívül részt vett Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP), a regionális vízellátást összefogó Aquacov Településközi Fejlesztési Egyesület, valamint a sepsiszentgyörgyi székhelyű vízszolgáltató (Közüzemek Rt.).

A nyári időszakban kezdeményezett vízelzárást sokan bírálják a városban, mert az intézkedés nem csak azokat sújtja, akik nem fizettek, azok vizét is levágták, akik eddig becsülettel fizettek, sőt éppen őket kényszeríti arra, hogy több mint ezer lejt költsenek egyénileg leolvasható, külső vízórára, de egyes lakótársulások a vízelzárás megszüntetése érdekében a tömbház javítására félretett pénzeket is beáldozták, hogy kiegyenlítsék a fizetésképtelen lakók tartozását.

A Ráduly István prefektus által összehívott megbeszélésen ugyan mindenki egyetértett abban, hogy a vízért fizetni kell, de a lakótársulások hangsúlyozták, hogy sokkal súlyosabb, például szociális gondok húzódnak meg a háttérben. „A legnagyobb probléma, hogy nem tudnak fizetni a lakók” – jelentette ki Urbanovici Róbert lakótársulási vezető. Elmondása szerint a Hársfa sétányon (Aleea Teilor) ideiglenesen megoldották a problémát, de vannak olyan társulások is, ahol a lakók 300 000 és 400 000 lejes tartozást halmoztak fel. Ott szerinte esély sincs arra, hogy fizetni tudjanak, miközben a vizük meghatározatlan ideig el lesz zárva. Náluk két betegnyugdíjas tartozik a vízszolgáltatónak, akik az 1300 lejükből megélni is alig tudnak, nemhogy a tartozást is kifizessék.

Mint megtudtuk, nemcsak az összegek nagysága jelent problémát, hanem a tartozók rossz anyagi körülményei és szociális helyzete is. Egyesek ha akarnák sem tudnák kifizetni önerőből a tartozásaikat, mert a nyugdíjukból vagy a keresetükből alig futja élelemre és/vagy gyógyszerre. A lakótársulatok vezetői szerint rájuk hiába várnának, és a végrehajtó sem egyik napról a másikra intézkedik, hogy a vízelzárás mellett erre várni lehessen.

A 300 000 lejes tartozást felhalmozó Váradi utcában nehéz körülmények között élő személyek is laknak, akik segélyen tengődnek, nincs kereseti forrásuk, többen pedig külföldön dolgoznak. Utóbbiakat pedig nagyon nehéz a tartozás kifizetésére köteleznie a lakótársulásnak, azok esetében pedig biztos lehetetlen, akik elhunytak és rokonaik ismeretlenek.

Ez azonban csak egy a sok anomália közül, tudtuk meg Nichita Carmen lakótársulási elnöktől, aki több dologra is felhívta a prefektúrán a vízszolgáltató figyelmét. Például arra is, hogy a 300 000 lejes tartozáshoz nagyban hozzájárul az is, hogy az összeg 2022 áprilisa és májusa között, egy – Kozsokár Attila Közművek Rt. vezérigazgató által is elismert – informatikai hiba miatt a duplájára nőtt. Nichita Carmen nemrég vette át a lakótársulás vezetését, de minél mélyebbre ásott, annál bonyolultabbnak látta a rá nehezedő feladatot: fogyatékkal élők, nehéz sorsúak, romák, betegnyugdíjasak. Az egyik lakásban például, mint elmondta, korábban egy rendőr élt, aki tetemes tartozást halmozott fel, a bank a lakást elárverezte, az új lakók pedig a tartozást is megkapták a lakás mellé. Nichita lakótársulása több mint 140 személyt tömörít, és 54 000 lejes tartozást halmoztak fel a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által tulajdonolt szociális lakásokban élők. A lakótársulás vezetője több napon át járta a különböző intézményeket, egyik a másikhoz küldte, majd vissza a vízügyhöz.

Azt mondja, ő nem nyomozó, hogy az informatikai hiba és az elhunytak halotti bizonyítványai és rokonai után járjon. Ha pedig a vízügy igazgatója nem oldja fel még az általuk elkövetett hibát sem, akkor nyugodtan vágja le a vizet a Váradi utcában is, ő felmond, de arra nem számítson, hogy valaki más magára vállalja egy ekkora tartozással rendelkező lakótársulás menedzsmentjét.

Urbanovici Róbert szerint a lakók vízóráinak kivezetése a lakásból ugyan megoldást jelentene a fizetőképesek számára, de a lakókat joggal háborítja fel, hogy mintegy 1000 lejt kell fizetniük most egyenként ahhoz, hogy megkapják azt a szolgáltatást, amiért eddig becsületesen fizettek. Sokan már most jelezték, hogy erről a megoldásról hallani sem akarnak, mert például most csináltatták meg a fürdőszobát vagy a csövet a teljes lakáson át kellene húzzák, hogy kivezessék. Urbanovici Róbert leszögezte, ha be is vállalják a lakók a plusz költséget, ez nem oldja meg az adóssággal rendelkezők problémáját.

Mivel a Hársfa sétány lakótársulása – másokhoz hasonlóan – már minden pénzét arra fordította, hogy az adósok helyett befizesse a tartozást, nem maradt arra, hogy a jövőben kiegyenlítse az ilyen típusú elmaradásokat. Akik tehát a benti óráknál maradnak, joggal rettegnek attól, hogy egy idő után ismét levágják a vizüket. Ezért Urbanovici az önkormányzattól azt kérte, indítsanak a hőszigeteléshez hasonló programot az órák kiviteléhez, hogy a lakók önrésze kisebb legyen.

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt vezérigazgatója megkeresésünkre elismerte, hogy akik kifizették a vízfogyasztást, azokat nem kellene vízelzárással sújtani, de szerinte a szentgyörgyi vízszolgáltató annál többet nem tehet, mint hogy felajánlja, hogy a lakók kihozhatják a vízóráikat a lépcsőházba. „Erre már van példa Sepsiszentgyörgyön. Nekünk sem a jogi, sem műszaki feltételeink nem adottak ahhoz, hogy a jól fizető lakosokat mentesíteni tudjuk a vízelzárás alól” – mondta az igazgató.

Ráduly István prefektus a találkozót hasznosnak ítélte, és üdvözölte a Közüzemek Rt. döntését, a cégvezető ugyanis vállalta, hogy minden féllel újra leül tárgyalni, illetve lehetőséget biztosít a részletekben történő fizetésre. Érdeklődésünkre azért Ráduly megjegyezte, erkölcsileg nem tartja helyesnek az vízszolgáltatás megvonását azoktól, akik rendesen fizették a számlákat. Jogilag azonban nincs jelenleg erre más megoldás, mint a külső vízórák, mert a szolgáltató a lakótársulással kötött szerződést, nem pedig egyénileg a lakókkal.

A felelősség azonban a lépcsőházba kivezetett vízórák ügyében egyértelműen át lett terhelve a vízszolgáltatóról a lakótársulásokra. Így az igazgatót arról is kérdeztük, hogy mi lesz azokkal, akik továbbra sem tudják kifizetni a tetemes összegeket, és külső vízórát sem szereltetnek.

„A részletfizetés is megoldható, de vannak olyan extrémebb esetek is, ahol nagy az összeg. Próbálunk ott is valamiféle alternatív megoldást találni, jóformán nap mint nap egyeztetünk, hogy minél kevesebb ideig kelljen megszakítani a szolgáltatást” – mondta az igazgató.

Kozsokár Attila hangsúlyozta, minél tovább várnak, annál nagyobb lesz az összeg, és annál nehezebb utólag behajtani. Ugyanakkor azért tartanak ma itt, mert a Covid alatt, két éven keresztül olyan speciális törvények voltak érvényben, melyek megtiltották a szolgáltatás felfüggesztését.

Az igazgató szerint a vízelzárást most, hogy lehet, mindaddig fenntartják, amíg a tartozásokat ki nem fizetik. „Ennek nincs határidő szabva” – tette hozzá Kozsokár.

Elmondta, polgári perrel és a nép ügyvédjével ugyan többen is fenyegetőztek, de konkrét lépés nem történt. Egy lakótársulás a fogyasztóvédelemhez fordult, a hatóság azonban szerinte két jogi személy közötti ügyben nem illetékes dönteni.

„Mi úgy gondoljuk, hogy természetesen lehet fenyegetőzni, de a legjobb megoldás az, hogyha tárgyalunk. Szerződéses alapon vagyunk kapcsolatban a lakótársulásokkal, nekünk az a dolgunk, hogy szolgáltassuk az ivóvizet és a szennyvízelvezetést, nekik meg fizetniük kell ezért” – tette hozzá. Szerinte az ivóvíz-szolgáltatás megszakítása nem egy kívánatos lépés, de eredményesnek bizonyult. Ezt támasztja alá számára az, hogy az elmúlt két hétben egy közel 400 000 lejes összeget sikerült behajtaniuk. Az összeg pedig minden nap változik, mert a törlesztések folyamatban vannak.

Érdeklődésünkre hozzátette, nem terveznek drágítást, legközelebb valamikor jövő év közepe táján kerülne sor egy újabb áremelésre, ami nem a tartozások miatt, hanem különböző fejlesztések és az inflációhoz való igazodás miatt esedékes.

Jelenleg a Csíki negyedben, a Grigore Balane és a Vasile Goldoisban, az Állomás negyedben vannak még tartozások és vízelzárások, illetve a Váradi utcában terveznek vízlevágást, ha nem fizetnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!