Megoldást találtak rá, hogy csak az adósságot felhalmozó szentgyörgyiek vizét zárják el

2023. június 28. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal a kovásznai prefektus, a DSP, a vízszolgáltató és a lakótársulások tulajdonosainak találkozója előtt, magyarázkodó és a problémát minimalizáló közleményt tett közzé Sepsiszentgyörgy önkormányzata, miután a városban hatalmas felháborodást vont maga után, hogy a Közüzemek Rt. sepsiszentgyörgyi vízszolgáltató egyik napról a másikra elkezdte elzárni, még az adóssággal nem rendelkező lakosok vizét is.

Mivel a vízszolgáltató – megfelelő információk nélkül – nem tudott különbséget tenni egy adott lakótársulás vagy tömbház esetében, hogy ki tartozik neki és ki nem, ezért mint arról beszámoltunk a nyári időszak és kánikula közepén, a víz hiányának nyomásgyakorlását egész tömbházakra kiterjesztette, még akkor is, ha egyetlen személy halmozott fel adósságot.

Az önkormányzat már a közleménye elején „tiszta vizet öntött a pohárba” és leszögezte, bár a történtek miatt többen fordultak „válaszokért” hozzájuk, a vízelzárások ügye nem az ő hatáskörükbe tartozik. Ahogy egyébként a prefektúráéban sem, amely intézménynek a vezetője egy asztalhoz ülteti csütörtök reggel az érintetteket és a Közüzemek Rt.-t, hogy a szembesítés során megoldást találjanak.

A városháza hosszú közleményben nem túl sok új információ található, azonban érdemes kiemelni belőle, hogy az önkormányzat azt írta:

mindannyiunk érdeke, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő szolgáltató ne váljék fizetésképtelenné, amely a teljes város vízellátását veszélyeztetné.

Bár a közlemény szerint a város lépcsőházainak kevesebb mint tíz százalékát – és a város összlakosságának kevesebb mint 8 százalékát – érinti az ideiglenesen beszüntetett vízellátás a több mint 1,5 millió lejes adósságot felhalmozó lakótársulások miatt. Ugyanakkor az adósságot felhalmozók ennél még kisebb százalékot tesznek ki.

Az alacsony százalék ellenére a drasztikus, és az adóssággal nem rendelkező esetében általuk is igazságtalannak tartott intézkedést az önkormányzat azzal magyarázza, hogy az 1,5 milliós adósság felhalmozása azt a kockázatot veti fel, hogy az ivóvizet szolgáltató vállalat már a saját villanyszámláját sem tudja befizetni, és fizetésképtelenné válik. Mivel szerintük a szolgáltatónak és az önkormányzatnak a teljes lakosságot kell szem előtt tartania, nem pedig az igazságtalanul meghurcolt, víz nélkül maradt szentgyörgyieket, ezért az önkormányzat egyet ért a Közüzemek Rt. lépéseivel.

„A Közüzemeknek muszáj behajtania az adósságokat, ahhoz, hogy ne váljon fizetésképtelenné és továbbra is el tudja látni a teljes várost ivóvízzel. Mert ha a Közüzemek nem tudja kifizetni például a saját villanyszámláit, egy idő után előfordulhat, hogy az egész város víz nélkül marad, nem csak a tömbházakban élők kevesebb mint tíz százaléka. Mi több, ez nemcsak a tömbházakban, hanem a magánházakban lakókat is érintené, vagyis a város teljes lakosságát. (…) Ez egyike azon eseteknek, amikor fel kell vállalni a jelenlegi és átmeneti népszerűtlen döntéseket ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható szolgáltatásokat tudjunk nyújtani. ” – írták a közleményben.

Mint kiderült, már a víz árának emelése is szóba jött, ami a teljes lakosságot érintette volna. A felelősséget pedig azokra a lakótársulásokra hárították, akik eddig nem hajtották be a lakók adósságait.

Egyelőre az áremelést elkerülték a szentgyörgyiek. A lezárások óta bizonyos lakótársulások már elkezdték törleszteni adósságaikat, így ezekben a lépcsőházakban újraindították a vízszolgáltatást. A több mint 1,5 millió lejes tartozásból június 12. és 22. között 305 000 lejt törlesztettek.

Mindenkire szükség van a hosszú távú megoldáshoz

A közlemény szerint a legtöbb tömbházban egyetlen fővezetéken keresztül érkezik az ivóvíz az összes lakrészhez, a Közüzemek pedig nem mehet be bírósági végzés nélkül a magántulajdonban lévő lakásokba, hogy ott bent zárja el a vizet. Tehát annak a lehetősége, hogy csak azokat érintse a lezárás, akik tartoznak, sajnos ki van zárva.

A lakóknak lehetőségükben áll, hogy saját költségen kihozzák a vízórákat a lépcsőházba. Csak ebben az esetben tudja vállalni a Közüzemek, hogy külön rendszerben kezeli a lakásokban található, és a lépcsőházban található vízórákat.

A legelőnyösebb szerintük az lenne, ha ezt a döntést egységesen hoznák meg a lakók, vagyis a lakótársulások felvállalnák ezek lebonyolítását.

A vízórák lépcsőházba vezetésének másik előnye, hogy kevesebb lenne a vízveszteség is, amelynek kifizetése jelenleg szintén a lakókat terheli, és emiatt is gyakran vannak panaszok. A vízórák kivezetése új vízcsövet jelent, illetve a vízórák ellenőrzése is könnyebb lenne a lépcsőházban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!