Megoldást találtak rá, hogy csak az adósságot felhalmozó szentgyörgyiek vizét zárják el

2023. június 28. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal a kovásznai prefektus, a DSP, a vízszolgáltató és a lakótársulások tulajdonosainak találkozója előtt, magyarázkodó és a problémát minimalizáló közleményt tett közzé Sepsiszentgyörgy önkormányzata, miután a városban hatalmas felháborodást vont maga után, hogy a Közüzemek Rt. sepsiszentgyörgyi vízszolgáltató egyik napról a másikra elkezdte elzárni, még az adóssággal nem rendelkező lakosok vizét is.

Mivel a vízszolgáltató – megfelelő információk nélkül – nem tudott különbséget tenni egy adott lakótársulás vagy tömbház esetében, hogy ki tartozik neki és ki nem, ezért mint arról beszámoltunk a nyári időszak és kánikula közepén, a víz hiányának nyomásgyakorlását egész tömbházakra kiterjesztette, még akkor is, ha egyetlen személy halmozott fel adósságot.

Az önkormányzat már a közleménye elején „tiszta vizet öntött a pohárba” és leszögezte, bár a történtek miatt többen fordultak „válaszokért” hozzájuk, a vízelzárások ügye nem az ő hatáskörükbe tartozik. Ahogy egyébként a prefektúráéban sem, amely intézménynek a vezetője egy asztalhoz ülteti csütörtök reggel az érintetteket és a Közüzemek Rt.-t, hogy a szembesítés során megoldást találjanak.

A városháza hosszú közleményben nem túl sok új információ található, azonban érdemes kiemelni belőle, hogy az önkormányzat azt írta:

mindannyiunk érdeke, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő szolgáltató ne váljék fizetésképtelenné, amely a teljes város vízellátását veszélyeztetné.

Bár a közlemény szerint a város lépcsőházainak kevesebb mint tíz százalékát – és a város összlakosságának kevesebb mint 8 százalékát – érinti az ideiglenesen beszüntetett vízellátás a több mint 1,5 millió lejes adósságot felhalmozó lakótársulások miatt. Ugyanakkor az adósságot felhalmozók ennél még kisebb százalékot tesznek ki.

Az alacsony százalék ellenére a drasztikus, és az adóssággal nem rendelkező esetében általuk is igazságtalannak tartott intézkedést az önkormányzat azzal magyarázza, hogy az 1,5 milliós adósság felhalmozása azt a kockázatot veti fel, hogy az ivóvizet szolgáltató vállalat már a saját villanyszámláját sem tudja befizetni, és fizetésképtelenné válik. Mivel szerintük a szolgáltatónak és az önkormányzatnak a teljes lakosságot kell szem előtt tartania, nem pedig az igazságtalanul meghurcolt, víz nélkül maradt szentgyörgyieket, ezért az önkormányzat egyet ért a Közüzemek Rt. lépéseivel.

„A Közüzemeknek muszáj behajtania az adósságokat, ahhoz, hogy ne váljon fizetésképtelenné és továbbra is el tudja látni a teljes várost ivóvízzel. Mert ha a Közüzemek nem tudja kifizetni például a saját villanyszámláit, egy idő után előfordulhat, hogy az egész város víz nélkül marad, nem csak a tömbházakban élők kevesebb mint tíz százaléka. Mi több, ez nemcsak a tömbházakban, hanem a magánházakban lakókat is érintené, vagyis a város teljes lakosságát. (…) Ez egyike azon eseteknek, amikor fel kell vállalni a jelenlegi és átmeneti népszerűtlen döntéseket ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható szolgáltatásokat tudjunk nyújtani. ” – írták a közleményben.

Mint kiderült, már a víz árának emelése is szóba jött, ami a teljes lakosságot érintette volna. A felelősséget pedig azokra a lakótársulásokra hárították, akik eddig nem hajtották be a lakók adósságait.

Egyelőre az áremelést elkerülték a szentgyörgyiek. A lezárások óta bizonyos lakótársulások már elkezdték törleszteni adósságaikat, így ezekben a lépcsőházakban újraindították a vízszolgáltatást. A több mint 1,5 millió lejes tartozásból június 12. és 22. között 305 000 lejt törlesztettek.

Mindenkire szükség van a hosszú távú megoldáshoz

A közlemény szerint a legtöbb tömbházban egyetlen fővezetéken keresztül érkezik az ivóvíz az összes lakrészhez, a Közüzemek pedig nem mehet be bírósági végzés nélkül a magántulajdonban lévő lakásokba, hogy ott bent zárja el a vizet. Tehát annak a lehetősége, hogy csak azokat érintse a lezárás, akik tartoznak, sajnos ki van zárva.

A lakóknak lehetőségükben áll, hogy saját költségen kihozzák a vízórákat a lépcsőházba. Csak ebben az esetben tudja vállalni a Közüzemek, hogy külön rendszerben kezeli a lakásokban található, és a lépcsőházban található vízórákat.

A legelőnyösebb szerintük az lenne, ha ezt a döntést egységesen hoznák meg a lakók, vagyis a lakótársulások felvállalnák ezek lebonyolítását.

A vízórák lépcsőházba vezetésének másik előnye, hogy kevesebb lenne a vízveszteség is, amelynek kifizetése jelenleg szintén a lakókat terheli, és emiatt is gyakran vannak panaszok. A vízórák kivezetése új vízcsövet jelent, illetve a vízórák ellenőrzése is könnyebb lenne a lépcsőházban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!