Gálfi Árpád Karácsony Gergely látogatásáról: Az ember nem válogathatja meg a testvéreit

2023. június 27. – 08:54

Gálfi Árpád Karácsony Gergely látogatásáról: Az ember nem válogathatja meg a testvéreit
Fotó: Kerpel-Fronius Gábor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Székelyudvarhely polgármestere a személyét ért támadásokra, amit az ellenzéki összefogás főpolgármestere által közzétett Facebook kép váltott ki, amin Gálfi Árpád Karácsony Gergely jobbján mosolyog. Gálfi szerint a vádak alaptalanok, sőt csúsztatás áldozata lett, mert állítása szerint ők nem hívták meg Karácsony Gergely főpolgármestert a városnapokra, Budapest Főpolgármesteri Hivatalának küldtek meghívót, így került Karácsony a „varázslatos” Székelyudvarhelyre.

„Gusztustalan, szégyen, hányinger” – fakadtak ki egyesek, miután Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterejobb oldalán tűnt fel a hétvégén, ugyanis a főváros elöljárója részt vett a székelyföldi település városnapján, sok más városból érkezett önkormányzati vezetővel együtt. Erről azonban, mint a Transtelexen megírtuk, Székelyudvarhely polgármesteri hivatala „elfelejtett” kommunikálni, az ügyre úgy derült fény, hogy maga Karácsony posztolt egy fotót a találkozóról Facebook-oldalán.

A történet pikantériája pedig az, hogy fideszhívő indulatok ide vagy oda, Karácsony Gergely Facebook-bejegyzését a Fidesz is megirigyelhette volna, miután a képen négy ország helyi önkormányzatának vezetője látható. Karácsony pedig azt írta alá, hogy egy nemzet, négy ország. A képen ugyanis Budapest főpolgármesterét és Székelyudvarhely polgármesterét Beregszász polgármestere (Kárpátalja) és Dunaszerdahely alpolgármestere (Felvidék) fogta közre.

A képnek az adott apropót, hogy Udvarhely napokat tartottak múlt héten a városban, amire a város testvértelepüléseit is meghívták. Érdeklődésünkre, hogy mit gondol Gálfi Árpád arról, hogy Székelyudvarhely lakóit megosztotta a hír, hogy a város elöljárója Karácsony Gergelyt látta vendégül a szerdától vasárnapig tartó városünnepen, ezt pedig többen nem nézték jó szemmel, Gálfi hangsúlyozta, hogy nem Karácsony Gergelynek személyesen, hanem Budapest főpolgármesteri hivatalába küldtek meghívót. „Székelyudvarhelynek nem Karácsony Gergely a testvértelepülése, hanem Budapest Polgármesteri Hivatala” – ismételte el többször is Gálfi, csúsztatásnak nevezve azt, hogy Karácsony meghívást kapott volna tőlük, hozzátéve, hogy ezek a félreértelmezések adnak ürügyet a kritikára.

Gálfi az ellenzéki főpolgármesterrel közös képéről azt mondta, teljes mértékben egyértelmű, hogy mi van rajta: csináltak egy képet, amin az összes (58 delegációs tag) megjelenik, és olyat is, amin csak Erdély, Magyarország, Kárpátalja és Felvidék helyi önkormányzati vezetői vannak jelen.

„Mi a városokat, a testvértelepüléseinket hívtunk meg Székelyudvarhelyre, a meghívó nem személyeknek szólt. Azokat a delegációkat fogadtuk, akiket a testvértelepüléseink kijelöltek. (…) Határozottan kijelentem, hogy a mindenkori városvezetés, a mindenkori testvértelepülés vezetőjével kell tartsa a kapcsolatot. Tehát nem tudunk különbséget tenni a testvérvárosaink között, és nem is szeretnénk különbséget tenni. Az ember nem tudja megválogatni a testvéreit. A testvértelepülésekkel ugyanez a helyzet. Ezért tettünk, és ezért volt az a fajta nyitottság, hogy minden egyes testvértelepülést meghívtunk, függetlenül attól, hogy milyen vezetése van az adott testvértelepülésnek” – jelentette ki Gálfi.

Hozzátette, ő és az általa vezetett önkormányzat örömmel fogadta, hogy 12 testvérváros élt a találkozás lehetőségével, és magas rangú köztisztviselők érkeztek Székelyudvarhelyre. 2017-ben is hasonlóképp jártak el, mondta. Hangsúlyozta: Székelyudvarhelynek tizenhat testvértelepülése van: tizenhárom az „anyaországból”, három pedig a Felvidéken, Délvidéken és Kárpátalján található. A 16 testvértelepülés közül tizenketten fogadták el Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának meghívását és vettek részt a városnapokon, „négy igazoltan hiányzott”.

Azt mondta, a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely azért nincs ezek között, mert a városi tanács megtorpedózta azon törekvésüket, hogy a magyarországi várossal testvérvárosok legyenek. A folyamatot már az egykori hódmezővásárhelyi polgármester, Almási István idejében elindították, de miután Almási halála után Márki-Zay Pétert választották meg városvezetőnek, ez már nem fért bele Székelyudvarhely helyi tanácsának.

„Polgármesterek jönnek, polgármesterek mennek, a közösség és a város marad”

– jelentette ki Gálfi. A kérdésre válaszolva elmondta, úgy gondolja, a mindenkori városvezetésnek a testvérvárosokkal ápolni kell a kapcsolatot, és azokkal a vezetőkkel, akiket az ottani közösség megválasztott, jó viszonyt kell kialakítani. A testvértelepüléseikkel pedig ez működik már az oktatás, kultúra és sport terén, de gazdasági téren is próbálnak kapcsolatokat ápolni, erősíteni, együttműködni és együtt gondolkodni.

Budapest főpolgármestere szerinte az ebédek és a munkamegbeszélések alkalmával teljes nyitottságról tett tanúbizonyságot, és Gálfi teljes mértékben egyetért a főpolgármester úrral abban, hogy a testvérvárosok polgármesterei egy mandátum alatt legalább egyszer meg kell látogassák a testvértelepüléseiket. Karácsony Gergely pedig szerinte ennek a protokollnak tett eleget, amikor Budapest főpolgármesteri hivatala elfogadta a meghívásukat, és ő maga is ellátogatott a városba.

Gálfi a jeles alkalommal egy székely zászlót ajándékozott az ellenzéki főpolgármesternek, hogy „véletlenül se maradhasson székely zászló nélkül a fővárosi városháza”.

Gálfi segítséget kért Karácsony Gergelytől

Fideszről, ellenzékről, RMDSZ-ről és Gálfi pártjáról nem beszélgettek Karácsony Gergellyel, helyette inkább az aktuális helyzetet vizsgálták meg, azokról a lehetőségekről egyeztettek, amelyek a két várost érintik. „Politikai kérdésekkel egyelőre nem foglalkoztunk. Mivel főpolgármester úr és jómagam is tudjuk, hogy ezek a kérdések, akár itt látjuk az elmúlt időszakban felröppent fals információkat tudnak generálni, ezért ezeket a kérdéseket nem is érintettük” – tette hozzá.

Budapest Polgármesteri Hivatalával például még Tarlós István ex-főpolgármester idejében elindítottak a Szejkefürdőn lévő gyógyvizek kérdésében, gyógyfürdő kialakításában egy együttműködést, ebben Gálfi Karácsony Gergelytől további szakmai segítséget kért, mert Budapesten számos fürdőközpont van, ami által a főváros hatalmas tapasztalatra tett szert, és szakmai tudását Székelyudvarhely is kamatoztatni tudja.

„Ugyanazt a támogatást, amit annak idején ígéretben kaptunk Tarlós Istvántól, azt természetesen Karácsony Gergely a továbbiakban is támogatni fogja, hiszen ez Székelyudvarhely szempontjából fontos, hogy a Szejkén lévő elképzeléseink a megfelelő szaktudással tudjanak megvalósulni” – mondta a polgármester.

Új projektről egyelőre nem esett szó közöttük, de a következő időszakban nem tartja kizártnak, hogy lesznek. Már tervben van például a székelyudvarhelyiForradalom.ma című koprodukció elvitele a testvértelepülésekre, amit Tóth Árpád rendezett a Tomcsa Sándor Színháznak.

Érdeklődésünkre, hogy Gálfi Árpád nem-e tartaná hasznosnak a Fidesz mellett az ellenzéki pártok támogatását maga mellett tudni a jövő évi választások alatt, Gálfi kitérő választ adott, és azt mondta, jelen pillanatban a város ügyeivel, a város fejlesztéseivel foglalkozik, nem a kampánnyal, mert teljesíteni szeretné a különböző vállalásait. De a kampányban sem ilyen jellegű politikai kérdéseket tematizálna, szerinte az embereket a fejlesztések és a beruházások, azaz a fejlődés jobban érdekli.

Háttér

A Fidesz iránti feltétlen hűséget lépten-nyomon hangoztató Gálfi, aki 2021 őszén elutasította, hogy hivatalában fogadja Márki-Zay Pétert, annak ellenére, hogy Hódmezővásárhelyt, az incidens kirobbanásakor még a székelyföldi kisváros testvérvárosként tartották számon, megelőlegezve a testvérvárosi szerződés megkötését, amit a helyi tanács végül nem is fogadott el.

A 2021-es ügy nagy nyilvánosságot kapott, főleg, hogy a székelyudvarhelyi elöljáró leírta, „megvan a véleménye” az anyaországi ellenzéki összefogásról és azokról, akik képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel, és megjegyezte, hogy ő maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének, és személy szerint nem szeretne részt venni a várost támogatók ellenfelének kampányában”.

A székelyudvarhelyi polgármester akkor Facebookon kérte ki – az utólag törölt posztban – a székely anyaváros lakosságának véleményét a témában, majd közölte: a hozzászólók többségének véleménye nyomán nem látja szívesen hivatalában az ellenzék kormányfőjelöltjét.

Gálfi Árpád végül tavaly szeptemberben, Hódmezővásárhely testvérváros polgármestereként fogadta az anyaországi ellenzéki pártok egykori miniszterelnök-jelöltjét. Márki-Zay szerint, aki a Transtelexnek adott interjújában beszámolt akkori erdélyi körútjáról, különösebb feszültségek nélkül zajlott le a találkozó, sikerült túllépni a korábbi nézeteltérésen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!