Gálfi Árpád Karácsony Gergely látogatásáról: Az ember nem válogathatja meg a testvéreit

2023. június 27. – 08:54

Gálfi Árpád Karácsony Gergely látogatásáról: Az ember nem válogathatja meg a testvéreit
Fotó: Kerpel-Fronius Gábor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Székelyudvarhely polgármestere a személyét ért támadásokra, amit az ellenzéki összefogás főpolgármestere által közzétett Facebook kép váltott ki, amin Gálfi Árpád Karácsony Gergely jobbján mosolyog. Gálfi szerint a vádak alaptalanok, sőt csúsztatás áldozata lett, mert állítása szerint ők nem hívták meg Karácsony Gergely főpolgármestert a városnapokra, Budapest Főpolgármesteri Hivatalának küldtek meghívót, így került Karácsony a „varázslatos” Székelyudvarhelyre.

„Gusztustalan, szégyen, hányinger” – fakadtak ki egyesek, miután Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterejobb oldalán tűnt fel a hétvégén, ugyanis a főváros elöljárója részt vett a székelyföldi település városnapján, sok más városból érkezett önkormányzati vezetővel együtt. Erről azonban, mint a Transtelexen megírtuk, Székelyudvarhely polgármesteri hivatala „elfelejtett” kommunikálni, az ügyre úgy derült fény, hogy maga Karácsony posztolt egy fotót a találkozóról Facebook-oldalán.

A történet pikantériája pedig az, hogy fideszhívő indulatok ide vagy oda, Karácsony Gergely Facebook-bejegyzését a Fidesz is megirigyelhette volna, miután a képen négy ország helyi önkormányzatának vezetője látható. Karácsony pedig azt írta alá, hogy egy nemzet, négy ország. A képen ugyanis Budapest főpolgármesterét és Székelyudvarhely polgármesterét Beregszász polgármestere (Kárpátalja) és Dunaszerdahely alpolgármestere (Felvidék) fogta közre.

A képnek az adott apropót, hogy Udvarhely napokat tartottak múlt héten a városban, amire a város testvértelepüléseit is meghívták. Érdeklődésünkre, hogy mit gondol Gálfi Árpád arról, hogy Székelyudvarhely lakóit megosztotta a hír, hogy a város elöljárója Karácsony Gergelyt látta vendégül a szerdától vasárnapig tartó városünnepen, ezt pedig többen nem nézték jó szemmel, Gálfi hangsúlyozta, hogy nem Karácsony Gergelynek személyesen, hanem Budapest főpolgármesteri hivatalába küldtek meghívót. „Székelyudvarhelynek nem Karácsony Gergely a testvértelepülése, hanem Budapest Polgármesteri Hivatala” – ismételte el többször is Gálfi, csúsztatásnak nevezve azt, hogy Karácsony meghívást kapott volna tőlük, hozzátéve, hogy ezek a félreértelmezések adnak ürügyet a kritikára.

Gálfi az ellenzéki főpolgármesterrel közös képéről azt mondta, teljes mértékben egyértelmű, hogy mi van rajta: csináltak egy képet, amin az összes (58 delegációs tag) megjelenik, és olyat is, amin csak Erdély, Magyarország, Kárpátalja és Felvidék helyi önkormányzati vezetői vannak jelen.

„Mi a városokat, a testvértelepüléseinket hívtunk meg Székelyudvarhelyre, a meghívó nem személyeknek szólt. Azokat a delegációkat fogadtuk, akiket a testvértelepüléseink kijelöltek. (…) Határozottan kijelentem, hogy a mindenkori városvezetés, a mindenkori testvértelepülés vezetőjével kell tartsa a kapcsolatot. Tehát nem tudunk különbséget tenni a testvérvárosaink között, és nem is szeretnénk különbséget tenni. Az ember nem tudja megválogatni a testvéreit. A testvértelepülésekkel ugyanez a helyzet. Ezért tettünk, és ezért volt az a fajta nyitottság, hogy minden egyes testvértelepülést meghívtunk, függetlenül attól, hogy milyen vezetése van az adott testvértelepülésnek” – jelentette ki Gálfi.

Hozzátette, ő és az általa vezetett önkormányzat örömmel fogadta, hogy 12 testvérváros élt a találkozás lehetőségével, és magas rangú köztisztviselők érkeztek Székelyudvarhelyre. 2017-ben is hasonlóképp jártak el, mondta. Hangsúlyozta: Székelyudvarhelynek tizenhat testvértelepülése van: tizenhárom az „anyaországból”, három pedig a Felvidéken, Délvidéken és Kárpátalján található. A 16 testvértelepülés közül tizenketten fogadták el Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának meghívását és vettek részt a városnapokon, „négy igazoltan hiányzott”.

Azt mondta, a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely azért nincs ezek között, mert a városi tanács megtorpedózta azon törekvésüket, hogy a magyarországi várossal testvérvárosok legyenek. A folyamatot már az egykori hódmezővásárhelyi polgármester, Almási István idejében elindították, de miután Almási halála után Márki-Zay Pétert választották meg városvezetőnek, ez már nem fért bele Székelyudvarhely helyi tanácsának.

„Polgármesterek jönnek, polgármesterek mennek, a közösség és a város marad”

– jelentette ki Gálfi. A kérdésre válaszolva elmondta, úgy gondolja, a mindenkori városvezetésnek a testvérvárosokkal ápolni kell a kapcsolatot, és azokkal a vezetőkkel, akiket az ottani közösség megválasztott, jó viszonyt kell kialakítani. A testvértelepüléseikkel pedig ez működik már az oktatás, kultúra és sport terén, de gazdasági téren is próbálnak kapcsolatokat ápolni, erősíteni, együttműködni és együtt gondolkodni.

Budapest főpolgármestere szerinte az ebédek és a munkamegbeszélések alkalmával teljes nyitottságról tett tanúbizonyságot, és Gálfi teljes mértékben egyetért a főpolgármester úrral abban, hogy a testvérvárosok polgármesterei egy mandátum alatt legalább egyszer meg kell látogassák a testvértelepüléseiket. Karácsony Gergely pedig szerinte ennek a protokollnak tett eleget, amikor Budapest főpolgármesteri hivatala elfogadta a meghívásukat, és ő maga is ellátogatott a városba.

Gálfi a jeles alkalommal egy székely zászlót ajándékozott az ellenzéki főpolgármesternek, hogy „véletlenül se maradhasson székely zászló nélkül a fővárosi városháza”.

Gálfi segítséget kért Karácsony Gergelytől

Fideszről, ellenzékről, RMDSZ-ről és Gálfi pártjáról nem beszélgettek Karácsony Gergellyel, helyette inkább az aktuális helyzetet vizsgálták meg, azokról a lehetőségekről egyeztettek, amelyek a két várost érintik. „Politikai kérdésekkel egyelőre nem foglalkoztunk. Mivel főpolgármester úr és jómagam is tudjuk, hogy ezek a kérdések, akár itt látjuk az elmúlt időszakban felröppent fals információkat tudnak generálni, ezért ezeket a kérdéseket nem is érintettük” – tette hozzá.

Budapest Polgármesteri Hivatalával például még Tarlós István ex-főpolgármester idejében elindítottak a Szejkefürdőn lévő gyógyvizek kérdésében, gyógyfürdő kialakításában egy együttműködést, ebben Gálfi Karácsony Gergelytől további szakmai segítséget kért, mert Budapesten számos fürdőközpont van, ami által a főváros hatalmas tapasztalatra tett szert, és szakmai tudását Székelyudvarhely is kamatoztatni tudja.

„Ugyanazt a támogatást, amit annak idején ígéretben kaptunk Tarlós Istvántól, azt természetesen Karácsony Gergely a továbbiakban is támogatni fogja, hiszen ez Székelyudvarhely szempontjából fontos, hogy a Szejkén lévő elképzeléseink a megfelelő szaktudással tudjanak megvalósulni” – mondta a polgármester.

Új projektről egyelőre nem esett szó közöttük, de a következő időszakban nem tartja kizártnak, hogy lesznek. Már tervben van például a székelyudvarhelyiForradalom.ma című koprodukció elvitele a testvértelepülésekre, amit Tóth Árpád rendezett a Tomcsa Sándor Színháznak.

Érdeklődésünkre, hogy Gálfi Árpád nem-e tartaná hasznosnak a Fidesz mellett az ellenzéki pártok támogatását maga mellett tudni a jövő évi választások alatt, Gálfi kitérő választ adott, és azt mondta, jelen pillanatban a város ügyeivel, a város fejlesztéseivel foglalkozik, nem a kampánnyal, mert teljesíteni szeretné a különböző vállalásait. De a kampányban sem ilyen jellegű politikai kérdéseket tematizálna, szerinte az embereket a fejlesztések és a beruházások, azaz a fejlődés jobban érdekli.

Háttér

A Fidesz iránti feltétlen hűséget lépten-nyomon hangoztató Gálfi, aki 2021 őszén elutasította, hogy hivatalában fogadja Márki-Zay Pétert, annak ellenére, hogy Hódmezővásárhelyt, az incidens kirobbanásakor még a székelyföldi kisváros testvérvárosként tartották számon, megelőlegezve a testvérvárosi szerződés megkötését, amit a helyi tanács végül nem is fogadott el.

A 2021-es ügy nagy nyilvánosságot kapott, főleg, hogy a székelyudvarhelyi elöljáró leírta, „megvan a véleménye” az anyaországi ellenzéki összefogásról és azokról, akik képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel, és megjegyezte, hogy ő maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének, és személy szerint nem szeretne részt venni a várost támogatók ellenfelének kampányában”.

A székelyudvarhelyi polgármester akkor Facebookon kérte ki – az utólag törölt posztban – a székely anyaváros lakosságának véleményét a témában, majd közölte: a hozzászólók többségének véleménye nyomán nem látja szívesen hivatalában az ellenzék kormányfőjelöltjét.

Gálfi Árpád végül tavaly szeptemberben, Hódmezővásárhely testvérváros polgármestereként fogadta az anyaországi ellenzéki pártok egykori miniszterelnök-jelöltjét. Márki-Zay szerint, aki a Transtelexnek adott interjújában beszámolt akkori erdélyi körútjáról, különösebb feszültségek nélkül zajlott le a találkozó, sikerült túllépni a korábbi nézeteltérésen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!