Már 13 évesen kipróbálják a kábítószert a fiatalok

2023. június 26. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség adatai szerint az utóbbi öt évben 196-ról 278-ra nőtt a drogfogyasztás miatt kezelt kiskorúak száma Romániában, ezek között pedig 32-ről 60-ra nőtt a 15 év alattiak száma, írja a G4Media. A fiatalok már 13 évesen, vagy annál korábban találkozhatnak kábítószerrel.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) jelentése szerint tíz év alatt megháromszorozódtak a drogfogyasztással és drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyek az országban, 2022-ben már több mint 21 ezer ilyen esettel foglalkoztak a hatóságok.

A DIICOT szerint tavaly a marihuána volt a legnépszerűbb kábítószer a lakosság körében, arról azonban nincs külön adat, hogy a kiskorúak mit fogyasztanak leginkább. A 2022-es jelentés ugyanakkor rámutat, hogy már 11-14 éves kiskorúak is fogyasztanak drogot, míg 2019-ben 16 év volt az alsó korhatár. A romániai drogfogyasztás még mindig az európai átlag alatt van.

A kábítószereket jellemzően még mindig külföldről hozzák be az országba a nemzetközi bűnszervezetek. Bár a hatóságok tudnak romániai próbálkozásokról amfetamin és metamfetamin előállítására, ezek elszigetelt esetek, az egyetlen kábítószer, amit Romániában rendszeresen előállítanak, az a marihuána.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) igazgatója, Alexis Goosdeel szerint ugyanakkor a hagyományos kábítószerek még soha nem voltak ennyire hozzáférhetőek, az új pszichoaktív anyagokból (NPS) pedig hetente egy jelenik meg Európában.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!