Már 13 évesen kipróbálják a kábítószert a fiatalok

2023. június 26. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség adatai szerint az utóbbi öt évben 196-ról 278-ra nőtt a drogfogyasztás miatt kezelt kiskorúak száma Romániában, ezek között pedig 32-ről 60-ra nőtt a 15 év alattiak száma, írja a G4Media. A fiatalok már 13 évesen, vagy annál korábban találkozhatnak kábítószerrel.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) jelentése szerint tíz év alatt megháromszorozódtak a drogfogyasztással és drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyek az országban, 2022-ben már több mint 21 ezer ilyen esettel foglalkoztak a hatóságok.

A DIICOT szerint tavaly a marihuána volt a legnépszerűbb kábítószer a lakosság körében, arról azonban nincs külön adat, hogy a kiskorúak mit fogyasztanak leginkább. A 2022-es jelentés ugyanakkor rámutat, hogy már 11-14 éves kiskorúak is fogyasztanak drogot, míg 2019-ben 16 év volt az alsó korhatár. A romániai drogfogyasztás még mindig az európai átlag alatt van.

A kábítószereket jellemzően még mindig külföldről hozzák be az országba a nemzetközi bűnszervezetek. Bár a hatóságok tudnak romániai próbálkozásokról amfetamin és metamfetamin előállítására, ezek elszigetelt esetek, az egyetlen kábítószer, amit Romániában rendszeresen előállítanak, az a marihuána.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) igazgatója, Alexis Goosdeel szerint ugyanakkor a hagyományos kábítószerek még soha nem voltak ennyire hozzáférhetőek, az új pszichoaktív anyagokból (NPS) pedig hetente egy jelenik meg Európában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!