161 ezer diák kezdi meg hétfőn a képességvizsgát

2023. június 18. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 161 500 nyolcadikos iratkozott be a június 19. és július 4. között zajló Országos Felmérőre, ismertebb nevén képességvizsgára. A tanügyminisztérium tájékoztatása szerint az ország 3553 oktatási intézményében szervezik meg a felmérést.

Az Edupedu oktatási szakportál azt is megjegyzi, hogy nagyjából 15 500 olyan diák van, aki ugyan megkezdte a nyolcadik osztályt, de végül nem íratták be a vizsgára. A hivatalos adatok szerint ugyanis a 2022-2023-as tanévet 177 ezer nyolcadikos kezdte el, a márciusi képességvizsga-szimuláción is még 164 009 tanuló vett részt. A portál szerint a minisztérium semmiféle magyarázattal nem szolgált, hogy mi az oka a lemorzsolódásnak.

A vizsga menetrendje a magyar tannyelvű iskolákban tanulóknak:

  • június 19-én, hétfőn tartják a román nyelv és irodalom vizsgát
  • június 21-én, szerdán lesz a matematika vizsga
  • június 22-én, csütörtökön pedig magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak.

A vizsgák minden esetben reggel 9 órakor kezdőnek, 120 percet tartanak, és írásban zajlanak. Az előzetes eredményeket július 28-án, szerdán 14 órakor teszik közzé.

Fellebbezni az előzetes eredmények ellen a vizsgaközpontokban vagy online lehet június 28-án 16-19 óra között, valamint június 29-én 8-12 óra között. A képességvizsga végleges eredményeit július 4-én teszik közzé.

Az iskolákba/vizsgaközpontokba 8 és fél 9 között engedik be a nyolcadikosokat, akiknek érvényes személyi igazolványt kell felmutatniuk. A dolgozat megírásához kizárólag kékkel író tollat vagy golyóstollat használhatnak, valamint ceruzát a rajzok elkészítéséhez.

A térfigyelő kamerákkal felszerelt vizsgatermekbe a diákok nem vihetnek be olyan eszközt, ami segítheti őket a tételek megoldásában, és nem tarthatnak maguknál mobiltelefont sem. Tilos a táskák, hátizsákok, szatyrok, női kézitáskák bevitele is.

A kilencedik osztályba való beiratkozás a képességvizsgákon kapott jegyek két tizedes pontosságú számtani átlaga alapján történik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!