Átúszta a Prut folyót egy 14 éves, hogy eljusson az Olaszországban dolgozó családjához

2023. június 16. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

14 éves illegális határátkelőt talált a Prut folyó partjától nem messze egy román és moldovai határőrökből álló járőrcsoport. Mint kiderült a fiú a rokonaihoz szeretett volna eljutni Olaszországba, ezért átúszott a Moldovai Köztársaságból Romániába a határt képező Prut folyón, írja a Digi24.ro.

A határőrök Románia területén, a Vaslui megyei Drânceni területén találtak rá a fiúra, akinél személyigazolvány nem volt, csupán néhány nedves ruha és egy mobiltelefon. Mint kiderült, román és olasz állampolgársága van és a Moldovában élő nagyszüleire bízták, innen indult el, hogy eljusson Olaszországba, az ott dolgozó családjához.

A határőrség vizsgálódik az ügyben, a kiskorú egyelőre a Vaslui megyei gyermekvédelem felügyelete alatt van.

A Mentsük meg a Gyermekeket segélyszervezet (Salvaţi Copiii România) adatai szerint a most 0-17 éves romániai gyermekek közel egynegyedének volt vagy van külföldön dolgozó szülője. 2021 júniusa és 2022 júniusa között 184 000 gyermek élt közvetlen szülői gondoskodás nélkül Romániában, mivel mindkét szülője vagy az egyedüli eltartó szülő külföldön dolgozott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!