Megszavazta a parlament a Ciolacu-kormányt

2023. június 15. – 15:49

frissítve

Megszavazta a parlament a Ciolacu-kormányt
Marcel Ciolacu miniszterelnök (középen) a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, amelyen a kormány beiktatásáról szavaztak, 2023. jún. 15-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház és a szenátus csütörtök délben kezdődő együttes ülésén megszavazta a Marcel Ciolacu vezette új kormányt, illetve a kormányprogramot. A titkos szavazáson 290-en szavaztak a kormány mellett, 95-en pedig az új kormány ellen.

Frissítés: Csütörtök délután a Cotroceni-palotában, Klaus Iohannis államfő jelenlétében már le is tették a hivatali esküt a Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette kormány miniszterei. A frissen beiktatott kabinet csütörtök este 7 órakor ül össze először.

Az új kormányt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett a nemzeti kisebbségek támogatták. Az AUR és az USR ellene szavazott. Az RMDSZ parlamenti képviselői jelen voltak a szavazás során, de nem szavaztak. Az új kabinet beiktatását 290 képviselő és szenátor támogatta, 95-en ellene voksoltak a titkos, golyós szavazáson. Érvénytelen szavazat nem volt. A kormány beiktatásához legkevesebb 234 támogató szavazatra volt szükség. Az ülést Nicolae Ciucă, ex-miniszterelnök, a szenátus frissen megválasztott elnöke vezette.

A kabintett tagjai csütörtökön 17 órára az elnöki hivatalnak helyt adó Cotronceni-palotába mennek, hogy hivatali esküt tegyenek. A Klaus Iohannis államfő előtt tett eskütétel után lep hivatalba az új kormány.

A szavazás előtt Marcel Ciolacu ismertette a kormányprogramot és a kormány névsorát, majd ezt követte a javaslat vitája.

A Ciolacu-kabinetbe javasolt miniszterjelölteket szerdán hallgatták meg a parlamenti szakbizottságok; minden jelölt alkalmasságát pozitívan véleményezték.

A Ciolacu-kormány tagjai:

  • miniszterelnök – Marcel Ciolacu
  • miniszterelnök-helyettes – Marian Neacșu (PSD)
  • miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter – Cătălin Predoiu (PNL)
  • külügyminiszter – Luminița Odobescu (PNL)
  • védelmi miniszter – Angel Tîlvâr (PSD)
  • igazságügyi miniszter – Alina Gorghiu (PNL)
  • közlekedési miniszter – Sorin Grindeanu (PSD)
  • pénzügyminiszter – Marcel Boloș (PNL)
  • beruházási és európai projektekért felelős miniszter – Adrian Câciu (PSD)
  • mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter – Florin Barbu (PSD)
  • gazdasági és turisztikai miniszter – Radu Oprea (PSD)
  • energiaügyi miniszter – Sebastian Burduja (PNL)
  • környezetvédelmi miniszter – Mircea Fechet (PNL)
  • fejlesztési miniszter – Adrian Veștea (PNL)
  • kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter – Ivan Bogdan-Gruia (PSD)
  • munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter – Marius Budăi (PSD)
  • egészségügyi miniszter – Alexandru Rafila (PSD)
  • oktatási miniszter – Ligia Deca (PNL)
  • családügyi-, ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter – Gabriela Firea (PSD)
  • kulturális miniszter – Raluca Turcan (PNL)

Ciolacu: „A Szociáldemokrata Párt DNS-ében azonban nincs benne a menekülés”

Marcel Ciolacu a parlament plénuma előtt mondott beszédében kijelentette, leendő kormányfőként minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy egyetlen román állampolgár se aggódjon a jövő, az árak, vagy szerettei egészsége és oktatása miatt.

Ciolacu azt mondta, Európa „idillikus időszaka” véget ért, jelenleg kemény küzdelem folyik az európai társadalom alapját képező értékek védelmében; ráadásul a háború által sújtott gazdaságok és az áremelkedések nagyon rossz hatással vannak a lakosságra, nő a társadalmi feszültség. „A Szociáldemokrata Párt DNS-ében azonban nincs benne a menekülés” – jelentette ki a pártelnök, aki szerint kormányprogramja és kabinetje a felsorolt nehézségek mindegyikével képes lesz megküzdeni.

„Elszántam magam, hogy egyenesen szembenézek a problémákkal. Nem fogok meghátrálni” – ígérte Ciolacu.

„Tudom, hogy az én pártomon áll a román nép harcos története, a családhoz és hagyományokhoz kötődő erős értékrendünk, és főleg nagy a hitem. Hiszek Istenben és Romániában, már csak arra van szükség, hogy mi, románok, higgyünk az ország jövőjében” – mondta beszédében Marcel Ciolacu, és azt ígérte, hogy pártállástól függetlenül minden politikai vezetővel együtt fog dolgozni, és valós partnerséget fog kialakítani a versenyszférával, a civil társadalommal, a szakszervezetekkel és az akadémiai szférával.

Marcel Ciolacu a szavazáson – Fotó: George Calin / Inquam Photos
Marcel Ciolacu a szavazáson – Fotó: George Calin / Inquam Photos



Ciolacu kifejtette, a kormánynak az egész lakosság szolgálatában, nem pedig valaki vagy valami ellen kell tevékenykednie. „Nem lehet jó egy kormány, ha kettéválasztja Romániát baloldalira és jobboldalira, jóra és rosszra, falusira és városira. Románia egy, és egy kormánya kell hogy legyen, amely minden állampolgáré” – fogalmazott a politikus.

Kifejtette, az emberek érdekeit a „politikai drámák” elé kell helyezni, és ezt az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) megértette, amikor a legnehezebb időszakban vállalta a koalícióban történő kormányzást. „Garantálom önöknek, hogy mindig tisztelettel fogom kezelni azokat a politikai vezetőket, pártállástól függetlenül, akik valóban szolgálták az országot, és közönyös leszek azok iránt, akik azt hitték, hogy Románia egy kaszinó, amelyben el lehet verni a román állampolgárok pénzét” – fogalmazott.

Ciolacu azt mondta, a koalíció számos eredményt tudott felmutatni az elmúlt másfél évben. „A Romániának nyújtott támogatási programok megvédték a lakosságot és a gazdaságot a válságoktól. Felső határt szabtunk az energia- és gázáraknak, szociális csomagot dolgoztunk ki az alacsony jövedelmű román állampolgárok és a nyugdíjasok számára, megemeltük a minimálbért és a nyugdíjakat, és a GDP 6 százalékát visszaforgattuk a gazdaságba – háromszor többet, mint 2021-ben a jobboldali kormány. Mindezek a Nicolae Ciucă miniszterelnök által vezetett kormány idején történtek” – mondta Ciolacu.

A miniszterelnök beszédében nyomatékosította, hogy határozattan támogatja a törvényhozók különnyugdíjának megszüntetését, mert véleménye szerint ez kell hogy legyen az első lépés a különnyugdíjak teljes eltörlésének folyamatában.

Beszédében Ciolacu kifejtette, a kormánynak vissza kell szereznie az emberek bizalmát, és ez sikerülni fog, ha első lépésként visszaszorítja az állam költségeit. Emiatt csökkentette első lépésként a minisztériumok, illetve az államtitkárok számát is. „Csak azok az emberek maradnak ebben a kormányban, akik dolgoznak. Csökkentenünk kell a pazarlást, és ennek a kormánynak vennie kell a bátorságot, hogy betiltsa a közalkalmazotti bér halmozását a nyugdíjjal” – nyomatékosította Ciolacu.

Beszédét folytatva azt is kijelentette, hogy a gazdaság fejlesztését, reformok bevezetését tűzte ki célul a kormányprogramban. Ennek érdekében a következő hónapokban megpróbálják megerősíteni a lakosság vásárlóerejét, egy számjegyűre csökkenteni az inflációt, megállítani a drágulásokat. A célkitűzések között van a munka megadóztatásnak fokozatos csökkentése és a minimálbér növelése is. A PSD elnöke arra is ígéretet tett, hogy mandátuma végén az országos nettó minimálbér legalább 500 euró lesz, 2025 januárjától kezdődően pedig az országos nettó átlagbér eléri az 1000 eurót.

Kijelentette, a tanároknak „nem kell többé követeléseikkel az utcára vonulniuk”, mert leendő kormányfőként elkötelezi magát amellett, hogy a tanároknak igazságos bánásmódban lesz részük. Úgy értékelte, hogy a román állam az 1990-es évektől kezdve elhanyagolta az oktatást, és az elmúlt 30 év alatt elkövetett hibák miatt jutott oda az oktatási rendszer, ahol ma van. A tanárok pedig belefáradtak reménykedni abban, hogy valaki visszaadja nekik a társadalomban megérdemelt méltóságot és tiszteletet.

„Leendő kormányfőként milliméterre be fogom tartani, amit Nicolae Ciucă szenátusi elnökkel együtt ígértünk, és erre a legnagyobb biztosíték – mindenféle rendeleten vagy törvényen felül – az, hogy annak a pártnak a tagja vagyok, amelyik az orvosoknak is megadta már, amit ígért” – mondta a Szociáldemokrata Párt elnöke.

A kormányfőjelölt azt üzente a tanároknak, hogy „bárhol és bármikor” készen áll velük tárgyalni problémáik megoldásáról, hangsúlyozta azonban, hogy az oktatásban is szükség van szelekciós kritériumokra, hogy ne kapjanak rendes tanári állást olyanok, akik csak azért léptek erre a pályára, „mert jobbat nem találtak”.

Az RMDSZ jelen volt, de nem szavazta meg az új kormányt

„Dühösek vagyunk, hogyan is ne lennénk, amikor azt tapasztaljuk, hogy a szakmaiság, a komolyság, a kiszámíthatóság, az átláthatóság, a felelősséggel végzett munka a döntéshozatalban nem számít! Ezért nem szavazhatunk erre a kormányra. De nem szavazunk a kormány ellen sem, mert nem vagyunk képmutatók. Vannak olyanok a kormányban, akikkel évek óta együtt dolgozunk, és a személyes kapcsolatok nem szűnnek meg egyesek kapzsisága, mások stratégiai hibái miatt” – írta a Facebookon Kelemen Hunor a felszólalása kapcsán.

Az RMDSZ elnöke felszólalásában azért mind a PSD-nek, minden a PNL-nek oda-oda szúrt. A kormányprogramról például azt mondta, hogy annak már számos célkitűzése máris teljesült. „Önök Románia történetének legsikeresebb kormánya. Ez történik, ha copy-paste-tel dolgozzák ki a kormányprogramot, és el sem olvassák, amit átvettek” – mondta Kelemen. A PNL-s képviselőtársainak pedig úgy fogalmazott: „Miután sikerült megszerezni a Fejlesztési és Környezetvédelmi tárcát, látom, rendkívül elégedettek és nyugodtak. És megértem. Keményen dolgoztak és sok áldozatot hoztak ezért. E ragyogó teljesítmény után a PSD gondjaira bízunk benneteket”. Majd ismét Marcel Ciolacuhoz fordulva figyelmeztette a leendő miniszterelnököt: megtörténhet, hogy a PNL a kormányból kilépve cserbenhagyja őt.

A beszámolók szerint a PNL részéről Florin Roman válaszolt Kelemennek, nem kevésbé csípősen. „Egy román közmondással kezdem, remélem, Hunor úr is érti: amikor a róka nem éri el a szőlőt, azt mondja, savanyú. Megértem a fájdalmát, nehéz ellenzékben lenni, miután annyi éven át hatalmon voltunk. Szerintem ön kormányzott a legtöbbet Romániában” – válaszolta a PNL-s politikus. Marcel Ciolacu is reagált Kelemen Hunor szavaira, ő sokkal békülékenyebb kedvében volt. Állítása szerint sajnálja, hogy nem tudtak közös nevezőre jutni, de reméli, hogy folytathatják a közös munkát 2024 után is.

Az USR rulettkerékkel tiltakozik a koalíció ellen – Fotó: George Calin / Inquam Photos
Az USR rulettkerékkel tiltakozik a koalíció ellen – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Az USR rulettkerékkel, a Jobboldal ereje vörös rózsával tiltakozott

Az Agerpres tudósítása szerint USR képviselői egy kartonból készült, rulettkerék formájú „katasztrófakereket” mutattak be tiltakozásul az új kormány ellen. A kereket a képviselőház előcsarnokában helyeztek el.

Cristian Seidler, az USR képviselőházi frakciójának alelnöke a „PSD-PNL katasztrófakerekét” bemutatva kijelentette, a szimbolikus rulettkereket bárhogy is forgatják, a PSD és a PNL mindig győz, a román nép pedig mindig veszít, és ezt az emberek már több mint másfél éve tapasztalják saját bőrükön.

Magyarázata szerint a katasztrófakerék szimbolizálja többek között a „megbundázott szerződéseket”, a politikusok családtagjainak tömeges alkalmazását a minisztériumoknál, a különnyugdíjakat, az élelmiszerek több mint 30 százalékkal való drágulását a „katasztrófakormány” hatalomra kerülése óta.

„A katasztrófa-koalíció saját bevallása szerint azért alakult, hogy alapos reformokat valósítson meg. Semmiféle reformot nem valósítottak meg, mindenben kudarcot vallottak, amiben csak lehetett. Az USR nem fogja szavazatával támogatni a Ciolacu-kormány beiktatását” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

A Ludovic Orban vezette Jobboldal ereje egy szál vörös rózsával (a PSD jelképe) lepte meg a PNL-s képviselőket és szenátorokat. Nicolaea Ciucă, a PNL elnöke a pulpitusról szúrt vissza az egykori párttársának: Orban úr, amikor ön a PSD-vel kormányzott, szerette a rózsákat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!