A romániaiak harmada van kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának

2023. június 15. – 18:02

A romániaiak harmada van kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának
Földművesek a Konstanca megyei Saraiu település közelében 2023. június 8-án – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában a lakosság 34,4 százaléka volt kitéve 2022-ben a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázatának, és ez az arány a legmagasabb volt az Európai Unió országai között – derül ki az Eurostat friss jelentéséből. Az adatok szerint az Európai Unió lakosságának csaknem 22 százaléka, mintegy 95,3 millió ember volt kitéve tavaly a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának.

A jelentés szerint az érintett lakosság olyan háztartásban élt, amely a szegénység és a társadalmi kirekesztés, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés, vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült. A szegénységben élők 2022-es száma és aránya nagyjából megegyezik a 2021-es adatokkal, tavalyelőtt ugyanis 95,4 millió érintettet tartottak számon a hatóságok, ami az EU lakosságának mintegy 22 százalékának felelt meg. Románia után Bulgária (32,2 százalékkal), majd Görögország (26,3 százalékkal) és Spanyolország (26 százalékkal) következik. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Csehországban (11,8 százalék), Szlovéniában (13,3 százalék) és Lengyelországban (15,9 százalék) regisztrálták.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

A Libertatatea összefoglalója a szegénység és a kirekesztés kockázata inkább fenyeget a nőket, mint a férfiakat, a 18-24 év közötti fiatal felnőtteket, mint az idősebb korosztályt, az alacsony iskolai végzettségűeket és a munkanélkülieket. Mind az EU-ban, mind Romániában a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata magasabb volt az olyan háztartásokban, ahol gyermeket is nevelnek, mint azokban, ahol nem. Romániában a gyerekes háztartások 36 százalékát fenyegeti a szegénység, míg a gyerek nélküli háztartások esetében ez az arány 30,2 százalék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!