Több mint százmillió euróból újulhat meg a kolozsvári Igazságügyi Palota

2023. június 13. – 11:39

Több mint százmillió euróból újulhat meg a kolozsvári Igazságügyi Palota
A kolozsvári Igazságügyi Palota – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 100 millió euróból újulhat meg a kolozsvári Igazságügyi Palota. A munkálatokat nagyrészt az igazságügyi minisztérium költségvetéséből finanszíroznák, és az erre vonatkozó határozatot már jóváhagyta a kormány, írja a Monitorul de Cluj.

A műemléképület, amelyben ma a kolozsvári fellebbviteli bíróság működik, 1902-re készült el Wagner Gyula tervei alapján, eredetileg is ítélőtábla működött benne a főügyészség, a járásbíróság és a törvényszék mellett. Északi és nyugati homlokzatát is négy-négy dór oszlop díszíti, a nyugati, Hunyadi-térre (Ștefan cel Mare-tér) néző homlokzatot kupola fedi és Iustitia szobra díszíti.

Az épület rossz állapotban van, energetikai és tűzvédelmi szempontból korszerűtlen, illetve az évek során megvalósított módosítások miatt elveszítette eredeti, egységes formáját, amit vissza kellene állítani, áll a határozat indoklásában. A munkálatok kivitelezési idejét három évre becsülik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!