Fizetett hirdetésekkel hangoltak a sztrájkoló tanárok ellen korábban politikai kampányra használt Facebook-oldalak

2023. június 7. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Három, korábban politikai kampánytartalmakat népszerűsítő Facebook-oldalon jelentek meg május végén, a tanügyi sztrájk kezdetén olyan fizetett hirdetések, amelyek rossz színben tüntették fel a tanárokat, illetve az egyik szakszervezeti vezetőt, derül ki a Misreport nevű, álhírekre szakosodott blog elemzéséből.

A Salvăm România, a Guvernare.net és a Politice.net nevű Facebook-oldalak online kiadványok látszatát keltik, a tartalmaik azonban nem tartják be az újságírás szabályait, szerzőik nem azonosíthatóak be, figyelmeztet a Misreport, hozzátéve, hogy mindhárom oldal része volt annak a hálózatnak, amely 2020 végén politikai kampányüzeneteket népszerűsített és amelytől a szálak a PressOne elemzése szerint többek között a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) vezettek.

A tanügyi sztrájjkról szóló posztok összesen mintegy három millió felhasználóhoz értek el, akik közül valószínűleg sokan nem voltak tisztában azzal, hogy fizetett tartalmat látnak, hívja fel a figyelmet az elemzés.

A Misreport három félrevezető fizetett posztot fedezett fel:

  • A Salvăm România 1500 és 2000 lej közötti összeget költött május 24. és június 1. között egy posztra, amit legalább 350 ezren láttak és 2600-an megosztottak. A posztban egy olyan cikket osztottak meg, amely eredetileg a Gândul napilap oldalán jelent meg és Marius Nistor szakszervezeti elnök vagyonnyilatkozatát szemlézte.
  • A Politice.net oldal hasonló összeget költött május 20. és 26. között egy fizetett hirdetésre, amely legalább 300 ezer felhasználót ért el, és 357-en osztották meg. Ebben a Politice.net honlapon közzétett, szerző nélküli szöveget népszerűsítették, amely negatív színben tünteti fel a tanárokat, amiért két év pandémia után ismét hazaküldik a gyerekeket, beláthatatlan időre. A cikk elsősorban Dana Budeanu influenszertől idéz a tanárokra nézve kritikus, sőt sértő mondatokat.
  • A Guvernare.net 1500 és 2000 lej közötti összeget költött május 20. és 26. között egy fizetett hirdetésre, amelyet legalább 350 ezren olvastak és 719-en osztottak meg. A bejegyzés szintén egy olyan online, szerző nélküli cikkre mutat, amely a tanárokat hibáztatja, amiért két év járvány után újabb veszteséget okoznak a gyermekeknek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!