Több mint 200 ezer eurót keresett csúszópénzből a magyar-román határon, tetten érték

2023. június 7. – 15:03

Több mint 200 ezer eurót keresett csúszópénzből a magyar-román határon, tetten érték
A petei határátkelő – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 200 ezer eurónyi kenőpénzt gyűjtött össze az ügyészség szerint egy határőr, aki a magyar-román határon, a Szatmár megyei Petén teljesített szolgálatot. A nő nyilvántartást vezetett az illegális bevételeiről, volt olyan hónap, amikor 10 ezer eurót is kapott, írta a Presasm.ro hírportál.

A határőr ellen hamisításban való bűnrészesség és csúszópénz elfogadásának vádjával indult eljárás.

A hatóságok még 2020-ban indítottak hivatalból eljárást, amikor rájöttek, hogy a petei határátkelőnél a járványügyi szabályok szerint magas kockázatúnak minősített (vörös vagy sárga besorolású) országból érkező román állampolgárok úgy léptek be Románia területére, hogy a határőr a rendszerbe más kiindulópontot vezetett be, hogy az illetőknek ne kelljen elrendelni a karantént vagy az otthoni elkülönítést. Ezért a „szolgáltatásért” 50 és 100 euró közötti csúszópénzt kellett fizetni személyenként.

A határőrt álruhás nyomozók érték tetten 2021 augusztusában, ekkor 200 eurót kért tőlük, hogy érvényes oltási igazolvány vagy PCR-teszt nélkül se kelljen karanténba vonulniuk. A motozás során 350 eurót és 100 angol fontot találtak a vádlott melltartójában, az összeget a nyomozati anyag szerint kevesebb mint 4 óra alatt gyűjthette be.

A házkutatás során a vádlott lakásán megtalálták azt a 47 oldalas füzetet is, amelyben részletes nyilvántartást vezetett a jogtalanul szerzett bevételeiről. Eszerint a határőr már 2018-ban is fogadott el csúszópénzt, majd 2019 és 2021 között ismét.

A határőr beismerte a tettét és vádalkut kötött az ügyészekkel, de a szatmári törvényszék ezt visszautasította, mert túl kedvezőnek ítélte az alkut a bűncselekmények súlyosságához képest, és elrendelte a nyomozás folytatását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!