Az Európa Kulturális Fővárosa cím a bérleti díjak emelkedését is elhozhatja Temesváron

2023. június 5. – 14:49

Az Európa Kulturális Fővárosa cím a bérleti díjak emelkedését is elhozhatja Temesváron
Frank-Walter Steinmeier német államfő is ellátogatott Temesvárra – Fotó: Dominic Fritz polgármester Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Kulturális Fővárosa cím megnöveli a temesvári lakások bérleti díját, számol be a jelenségről a román közszolgálati rádió temesvári adása.

Az összeállításban Temesvár Európa Kulturális Fővárosa Egyesület igazgatója, Ovidiu Megan nyilatkozatára hivatkozva azt állítják, hogy a múlt héten már megteltek a város szállodái. Megan elmondása szerint az is előfordult már, hogy a szállodák egy-egy szobáért 750 lejes árat kértek, mert nagy a kereslet, de nincs szoba a városban.

“A kiadó lakások pedig kezdenek Airbnb-típusú szállássá alakulni. Az ilyen apartmanok iránt ugyanis növekszik a kereslet. A kereslet növekedésével pedig természetesen a bérleti díjak is emelkedni fognak, mert nincs elég kiadó lakás, ha sokan az Airbnb-n kezdik kiadni a lakásokat' – mondta Ovidiu Megan, aki egyben a temesvári Nyugati Egyetemen a Közgazdaságtudományi Kar dékánja is. Úgy látja, nem minden városrészben lesz egyformán erős az emelkedés. Állítása szerint a központ környékén ez a hatás sokkal érezhetőbb lesz, mint a lakónegyedekben.

A riport rámutat, a temesvári lakosok némelyike már most érzi az áremelkedést, de egyelőre nehéz eldönteni, ennek mekkora része köszönhető az inflációnak, illetve mekkora részét magyarázza az Európa Kulturális Fővárosa cím okozta keresletnövekedés.

Temesvárra idén 1 millió látogatót várnak, és úgy számolnak, ebből legalább 500 ezer eltölt legalább egy vendégéjszakát is a városban. A vendéglátóiparban tevékenykedő vállalkozók nagy reményeket fűznek az idei évhez.

“Úgy gondoljuk, hogy most van lehetőség a vendéglátás újraindítására a Bánságban” – mondta Corina Macri, a HoReTim Egyesület elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!