Esőre és áradásokra figyelmeztetnek a hatóságok

2023. június 5. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Viharos időre adott ki elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az előrejelzés főleg Erdély egyes régióira és a hegyvidékre érvényes. A meteorológusok szerint hétfőn 12 és 22 óra között Bihar, Kolozs, Hunyad, Arad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros megyében, valamint Neamţ és Suceava megye nyugati részén felerősödik a szél, villámlás, égzengés és záporeső várható.

A rövid idő alatt lezúduló eső mennyisége eléri a 20-25, helyenként a 30 litert négyzetméterenként. Jégeső sem kizárt.

A várható esőzések miatt hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) a Szamos, a Maros és az Olt vízgyűjtő medencéjére is elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A figyelmeztetésük Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Maros, Fehér, Hargita, Brassó, Szeben és Hunyad megyét érinti.

Az INHGA szerint hétfőn éjfélig a Nagy-Szamos, a Kis-Szamos, a Nyárád, az Aranyos, a Maros, a Küküllő, a Kis-Küküllő és Nagy-Küküllő, illetve a Szeben folyók és mellékvizeik mentén a csapadék miatt nagy mennyiségű víz áradhat le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet.

Hétfőn 22 óráig helyi áradásokkal is számolni kell kisebb folyóvizeken, főleg Kolozs és Fehér megyében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!