A kormány megtette az újabb ajánlatát a tanároknak, bruttó 1000 lejjel emelné meg a fizetésüket

2023. május 31. – 15:54

A kormány megtette az újabb ajánlatát a tanároknak, bruttó 1000 lejjel emelné meg a fizetésüket
A tanügyi dolgozók tüntetése Bukarestben, 2023. máj. 30-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Azok után, hogy Klaus Iohannis szerdán megsürgette a koalíciós pártok vezetőit, a Nicolaea Ciuca miniszterelnök vezette kormány meg is tette a végső ajánlatát az oktatási szakszervezeteknek.

Eszerint csütörtökön a kormány sürgősségi kormányrendeletet fogad el a 2017/153-es törvényben előírt havi bruttó fizetés 1000 lejes emeléséről, ami a kormány tájékoztatása szerint az új bértörvény által biztosított emelés megelőlegezése.

2024. január elsejétől már az új bértörvényt fogják figyelembe venni a fizetések meghatározásánál. A kormány közleményében azt írja, hogy a sürgősségi rendeletben foglalt intézkedéseket 2023. június elsejétől fogják alkalmazni.

Az oktatásban dolgozó nem tanári személyzet fizetését bruttó 400 lejjel emelnék meg az ajánlat szerint.

Ugyanakkor azt is ígérik, hogy az új bértörvényben egy kezdő tanár/egyetemi tanársegéd fizetését a bruttó átlagbérhez igazítják, és ez lesz az oktatási bértábla referenciapontja. A fizetésemeléseket az új bértörvény hatályba lépésétől számítva legfeljebb három év alatt fokozatosan vezetik be, és 2024-ben az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát megkapják majd a tanügyi alkalmazottak.

A Victoria-palotában szervezett találkozón az oktatási szakszervezetek vezetői mellett Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök, a PNL elnöke, Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke, a PSD elnöke és Ligia Deca oktatási miniszter vett részt. A szakszervezetek a Digi24 hírtelevízió szerint estére ígértek választ.

„Ahogy a miniszterelnöknek is mondtam: most konzultálunk a tagsággal, és várjuk a válaszukat az ajánlatra” – jelentette ki Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke a találkozó után.

Romániában múlt hétfőn kezdtek általános sztrájkba a tanárok, akiknek a szakszervezetek tájékoztatási szerint a két legfontosabb követelésük a következő:

  • 25 százalékos azonnali béremelést kérnek az egységes bértörvény elfogadásáig
  • illetve egy sürgősségi kormányrendeletet elfogadását, amelyben garantálják, hogy az új bértörvényben a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. A tanári kar fizetése pedig a funkció, a végzettség, a régiség és a tanári fokozat szerint változik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!