A börtönőrök tiltakozása is elkezdődött

2023. május 31. – 09:37

A börtönőrök tiltakozása is elkezdődött
A büntetés-végrehajtási szakszervezetek tagjai által szervezett tüntetés a rahovai börtön előtt, 2023. május 31-én – Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi japán sztrájk után szerda reggel elkezdődött a börtönőrök 2-4 órásra tervezett tiltakozása is. Az országos börtönigazgatóság szakszervezeti szövetség hétfői bejelentése szerint szerdán 7-11 óra között megbénítják a börtönök működését. Akkor azt ígérték, hogy az ország 45 büntetés-végrehajtási intézetében az említett időszakban nem állnak szolgálatba, például nem mennek ki a foglyokkal dolgozni, nem kísérik el őket a bírósági tárgyalásra. Ez után majd az úgynevezett túlbuzgó módszerrel blokkolják a börtönök működését.

Azért ezt a módszert választották, mert börtönőröknek nincs sztrájkjoguk.

A szakszervezet közleménye szerint „a börtönökben uralkodó katasztrófára, amit az elhibázott PNL-PSD-RMDSZ kormányzás okozott” szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét. Állításuk szerint „elegük van abból, hogy Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă gúnyt űz belőlük”.

Szerdai közleményükben a szakszervezetek azt állítják, ha nem teljesítik a bérköveteléseiket, akkor júniusban meghosszabbítják a tiltakozás időtartamát, 4 óráról legalább 4 napra növelik a blokádot. A Libertatea tudósítása szerint a friss közleményükben azt írták, hogy a túlóra megtagadásával blokkolják a büntetés-végrehajtási rendőrség tevékenységét.

Állításuk szerint „demonstrálni fogják, hogy a büntetés-végrehajtási rendőrség csak azért marad működőképes, mert az alkalmazottak elfogadják a Romániában egyedülálló mennyiségű túlórát”. A tiltakozó akcióban több mint 8000 szakszervezeti tag vesz részt. A szakszervezetek szerint egy börtön alkalmazottja havonta átlagban legalább 25 túlórázik. Állításuk szerint jelenleg mintegy 12.000 börtönőr dolgozik, amikor 20.000-re lenne szükség.

Tiltakoznak a börtönőrök Bukarestben, 2023. máj. 31-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Tiltakoznak a börtönőrök Bukarestben, 2023. máj. 31-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

A börtönőrök (a büntetés-végrehajtási rendőrség) követelése a következő:

  • az 2017/153-as kerettörvényben előírt fizetés
  • a katonai nyugdíjakról szóló törvény változatlan alkalmazása
  • a katonai nyugdíjak kiigazítása (az inflációnak megfelelően)
  • az élelmezési támogatás/pótlék aktualizálása
  • a felszerelési támogatás/pótlék aktualizálása
  • a rendfokozati illetmény értékének aktualizálása
  • a befagyasztott üres álláshelyek felszabadítása (tehát be lehessen tölteni azokat)

„A műszakváltás, amelynek 7 órakor kellett volna megtörténnie, nem történt meg, itt vagyunk a büntetés-végrehajtási intézet előtt. Négy órán át nem állunk munkába, mert nem vagyunk hajlandóak túlórázni. Ez azt jelenti, hogy a névsorolvasás nem történt meg, és a rendszer meg van bénulva. Akik egész éjjel dolgoztak, továbbra is bent kell maradniuk. Tizenegy óráig tiltakozunk. Ez az első tiltakozási forma a Bukaresbe tervezett előtt” – nyilatkozta az Agerpresnek Sergiu Pop szakszervezeti vezető.

A Börtönőrök Országos Szakszervezete (SNPP) besztercei szervezetének elnöke elmondta, hogy ha a kormány nem veszi figyelembe a szakszervezet követeléseit, egy hét múlva újabb tiltakozást szerveznek a besztercei börtönben, ami abban nyilvánul meg, hogy „túlbuzgósággal” túlzásba viszik a szabálykövetést, ami megbénítja a rendszert. Hasonló tiltakozó akciók zajlottak szerda reggel a marosvásárhelyi, a galaci, a dévai, a csíkszeredai és a Iaşi-i börtönben is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!