Lemondott a román adóhatóság elnöke

2023. május 30. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a romániai adóhatóság (ANAF) elnöke, Lucian Heiuş, aki hétfőn este jelentette be döntését a Facebook-oldalán, indoklást azonban nem fűzött hozzá. Sajtóértesülések szerint politikai alkuról lehet szó.

A Digi24.ro úgy értesült, hogy Heiuș a kormányrotáció miatt mondott le, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti alku értelmében ugyanis az adóhatóság elnöki tisztségét kapja meg az egyik párt, a pénzügyminisztériumot pedig a másik, a rotáció után pedig a pénzügyi tárca a PNL-hez kerülne, így az ANAF vezetését átadják a PSD-nek.

A G4media és a Libertatea ezzel szemben úgy tudja, inkább a sikertelen adóbehajtás vezetett Heiuș lemondásához. A Libertatea forrásai szerint a PSD az adóhatóságot készült hibáztatni azért, mert nem sikerült begyűjteni azt az összeget, amire az állami költségvetésben számítottak, ezért Heiuș a PNL védelme érdekében lemondott.

Lucian Heiuş Facebook-oldalán azt írta, hogy mandátuma alatt az ANAF-nak sikerült teljesítenie az országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveit és a kormányprogram célkitűzéseit. Beszámolója szerint 2022-ben 353,3 milliárd lej adót hajtott be az intézmény, 58 milliárd lejjel többet, mint egy évvel korábban, és 27,99 milliárd lej értékű áfát térítettek vissza az előző évi 24,34 milliárd lejhez képest, ugyanakkor a 2023-as év első öt hónapjában 11,451 milliárd lej áfát fizetett vissza az ANAF, idézte az Agerpres.

Heiuş közölte azt is, hogy a pénzügyminisztérium célkitűzéseihez képest 8,9 milliárd lejjel kevesebbet sikerül begyűjteni.

A közlemény szerint 2023 áprilisában 780 értesítést küldtek szét olyan a magánszemélyeknek, akik nem tudják igazolni a jövedelmüket, emellett Heiuş mandátuma alatt 50 979 ellenőrzést végeztek az adófizetőknél, jogi és természetes személyeknél, ami összesen 3,688 milliárd lej adótöbbletet eredményezett az államkasszának, az elvégzett 25 274 dokumentumellenőrzés révén pedig 554,2 millió lej többletösszeget gyűjtöttek be.

Az adócsalás elleni igazgatóság a bűnüldöző szervektől 289 lehetséges bűncselekmény kivizsgálását kérte, amelyek összesen 621,8 millió lejes kárt okoztak az államnak – sorolta az ANAF eredményeit a távozó intézményvezető.

„Büszke vagyok arra, hogy megbízatásam ideje alatt az adóhatóság olyan területeken is elkezdte az adóelkerülések leleplezését, amelyekkel korábban nem foglalkoztak. Sajnálom, hogy nem tudtam befejezni az ANAF korszerűsítését és a megkezdett projekteket, és remélem, hogy a következő elnök folytatni fogja az intézmény digitalizációját” – zárta bejegyzését Lucian Heiuş.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!