Évi 300 ezer lejjel csábítanák vissza a kutatókat Romániába

2023. május 26. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta pénteken a kormány a Román Kutatás Gálájának megszervezésére és finanszírozására vonatkozó határozatot, amely szerint évente 3 300 000 lejt osztanak szét kimagasló, itthon vagy külföldön élő romániai kutatók között, írta az Agerpres.

A kormány tájékoztatása szerint a program célja „a kutatás nemzeti kultúrájának népszerűsítése”.

Az egyenként 300 ezer lejes díjakat olyan kutatókról, feltalálókról nevezték el, mint Henri Coandă, Ana Aslan, George Constantinescu, Nicolae Titulescu, Hermann Oberth, Nicolae Vasilescu Karpen, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Mina Minovici, Victor Babeş, Ion Cantacuzino.

A díjazottakat a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter megbízásából a díjazott területek szakembereiből álló független értékelő bizottság választja ki.

A kormány reményei szerint a díjak visszacsábítják majd a román kutatókat az országba, hogy Romániában folytassanak kutatásokat olyan területeken, ahol aztán a kutatási eredmények által generált tömegtermelés jelentős növekedést eredményez a gazdaság egyes ágazataiban (például a gyógyszeriparban és a számítástechnikában).

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!