Megemelte a kormány a tanügyi kisegítő személyzet fizetését más közalkalmazottakéval együtt

2023. május 26. – 14:22

Megemelte a kormány a tanügyi kisegítő személyzet fizetését más közalkalmazottakéval együtt
Tanárok tüntetnek Kolozsvár belvárosában 2023. május 25-én – Fotó: Gál László / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta pénteki ülésén a kormány a sürgősségi rendeletet, amellyel a 2017/153-as bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emelkedik a tanügyi kisegítő személyzet és más közalkalmazotti kategóriák fizetése – közölte a Facebook-oldalán Marius Budăi munkaügyi miniszter az Agerpres szerint.

„Jó szándékkal viszonyulunk a tanügyi alkalmazottak követeléseihez” – írta bejegyzésében Marius Budăi.

A munkaügyi minisztérium pénteki közleménye szerint a közigazgatási alkalmazottak fizetése június elsejétől a 2017/153-as bértörvényben 2022-re előirányzott szintre nő, miután a kormány elfogadta a 2022/168-as sürgősségi rendelet első paragrafusát kiegészítő sürgősségi rendeletet. Az intézkedés a bértörvény 8-as számú mellékletében foglalt közalkalmazotti kategóriákat – köztük a tanügyi és az egészségügyi kisegítő személyzetet – érinti.

A minisztérium szerint a béremelést azért alkalmazzák a 8-as számú mellékletében foglalt összes közalkalmazotti kategóriára, hogy az intézkedés ne eredményezzen újabb egyensúlyhiányt a közszférában. A közlemény emlékeztet arra, hogy a jelenlegi bérezési rendszer méltánytalanságait a készülő új közalkalmazotti törvény hivatott felszámolni.

A június 1-től alkalmazott fizetésemelés kb. 10 százalékos és mintegy 63 ezer alkalmazottat érint, ezek közül 55 ezer a tanügyben dolgozik, írta az Economedia. Az intézkedés az év hátralevő részére 301 millió lejjel terheli meg a költségvetést, a következő években pedig évi 516 millió lejjel.

Ez az egyik intézkedés, amit a kormány a tanügyi szakszervezeteknek ígért a tanároknak szánt 2500 lejes és a kisegítő személyzetnek szánt 1000 lejes alkalmi prémiumok mellett. A kormány ajánlatát a szakszervezetek egyébként nem fogadták el, tovább tüntetnek, a tanári bérek emelését ugyanis nem sikerült megoldani.

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elítélte a pénteken elfogadott rendelettel magas köztisztviselők fizetése is megemelkedik, ezt az összeget pedig át lehetett volna csoportosítani a tanári bérek növelésére. Kormányzati forrásokból azonban az Economedia úgy tudja, hogy a törvény nem tette lehetővé, hogy csak a tanügyben dolgozó kisegítő alkalmazottak fizetését növeljék, mert például egy iskolai könyvelő nem kereshet többen egy kórházi könyvelőnél.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!