Megemelte a kormány a tanügyi kisegítő személyzet fizetését más közalkalmazottakéval együtt

2023. május 26. – 14:22

Megemelte a kormány a tanügyi kisegítő személyzet fizetését más közalkalmazottakéval együtt
Tanárok tüntetnek Kolozsvár belvárosában 2023. május 25-én – Fotó: Gál László / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta pénteki ülésén a kormány a sürgősségi rendeletet, amellyel a 2017/153-as bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emelkedik a tanügyi kisegítő személyzet és más közalkalmazotti kategóriák fizetése – közölte a Facebook-oldalán Marius Budăi munkaügyi miniszter az Agerpres szerint.

„Jó szándékkal viszonyulunk a tanügyi alkalmazottak követeléseihez” – írta bejegyzésében Marius Budăi.

A munkaügyi minisztérium pénteki közleménye szerint a közigazgatási alkalmazottak fizetése június elsejétől a 2017/153-as bértörvényben 2022-re előirányzott szintre nő, miután a kormány elfogadta a 2022/168-as sürgősségi rendelet első paragrafusát kiegészítő sürgősségi rendeletet. Az intézkedés a bértörvény 8-as számú mellékletében foglalt közalkalmazotti kategóriákat – köztük a tanügyi és az egészségügyi kisegítő személyzetet – érinti.

A minisztérium szerint a béremelést azért alkalmazzák a 8-as számú mellékletében foglalt összes közalkalmazotti kategóriára, hogy az intézkedés ne eredményezzen újabb egyensúlyhiányt a közszférában. A közlemény emlékeztet arra, hogy a jelenlegi bérezési rendszer méltánytalanságait a készülő új közalkalmazotti törvény hivatott felszámolni.

A június 1-től alkalmazott fizetésemelés kb. 10 százalékos és mintegy 63 ezer alkalmazottat érint, ezek közül 55 ezer a tanügyben dolgozik, írta az Economedia. Az intézkedés az év hátralevő részére 301 millió lejjel terheli meg a költségvetést, a következő években pedig évi 516 millió lejjel.

Ez az egyik intézkedés, amit a kormány a tanügyi szakszervezeteknek ígért a tanároknak szánt 2500 lejes és a kisegítő személyzetnek szánt 1000 lejes alkalmi prémiumok mellett. A kormány ajánlatát a szakszervezetek egyébként nem fogadták el, tovább tüntetnek, a tanári bérek emelését ugyanis nem sikerült megoldani.

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elítélte a pénteken elfogadott rendelettel magas köztisztviselők fizetése is megemelkedik, ezt az összeget pedig át lehetett volna csoportosítani a tanári bérek növelésére. Kormányzati forrásokból azonban az Economedia úgy tudja, hogy a törvény nem tette lehetővé, hogy csak a tanügyben dolgozó kisegítő alkalmazottak fizetését növeljék, mert például egy iskolai könyvelő nem kereshet többen egy kórházi könyvelőnél.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!