Folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, csütörtökre tüntetést szerveznek a szakszervezetek

2023. május 24. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi tárgyalások sem vezettek eredményre, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben – írja az Agerpres a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnökének, Simion Hăncescunak a nyilatkozata alapján.

A kormány képviselőivel folytatott egyeztetéseket követően Hăncescu elmondta, nem történt számottevő előrelépés a keddi „informális egyeztetésen”, de a kormány ígéretet tett arra, hogy „végez néhány számítást”. Hozzátette, a három szakszervezeti szövetség vezetői egyeztetnek szerdán 17 órától a FSLI székhelyén, és a kormány képviselőit is meghívták a találkozóra, „hátha holnap előállnak egy meglepetéssel”.

Mint hangsúlyozta, továbbra is azt követelik a kormánytól, hogy fogadjon el egy külön jogszabályt a pedagógusok béremeléséről, amelyik az új közalkalmazotti bértörvény hatályba lépéséig lenne érvényben.

Simion Hăncescu megjegyezte, csütörtökön nagyszabású tüntetést terveznek az oktatási szakszervezetek. Elmondása szerint 15 ezer embert várnak tüntetni csütörtökön a fővárosban, de a vidéki városokban is lesznek megmozdulások.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor is megerősítette, hogy az általános sztrájk folytatódik. „Hátha holnap olyan megoldással állnak elő a döntéshozók, amelyet elfogadnak a kollégák” – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájk esetleges beszüntetéséről nem a szakszervezeti vezetők, hanem a tagság dönt. A keddi találkozónak szerinte informális jellege volt, amin a kormány képviselői megoldások keresésére tettek ígéretet.

Arra a kérdésre, hogy a szakszervezetek készek-e kompromisszumra a béremelések kérdésében, Marius Ovidiu Nistor kijelentette: „Ismerve a kollégáink elvárásait, jelenleg nem áll módunkban kompromisszumot kötni. Ismétlem, a tagságnak kell eldöntenie, hogy mi a legelfogadhatóbb változat vagy ajánlat a kormány részéről”.

A diákok lezárásáról Nistor elmondta: a szakszervezetek is a tiltakozások mielőbbi befejezésében érdekeltek. „De én nem szaladnék ennyire előre. Jelenleg tiltakozunk. Azt akarjuk, hogy az akciónk minél hamarabb véget érjen, és várjuk, hogy a kormány világos megoldásokkal álljon elő a konfliktus megszüntetésére” – fogalmazott a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Frissítés: Nicolae Ciucă kormányfő szerda reggel bejelentette, hogy délután ismét találkozik a tanügyi szakszervezetek képviselőivel, és reméli, hogy közösen meg tudnak állapodni a megoldásról. Az Agerpres összefoglalója alapján a miniszterelnök elmondta: teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy egy pályakezdő tanár havi 2500 lejes nettó fizetést kapjon.

Emlékeztetett, hogy az új közalkalmazotti bértörvény elkészítésével és elfogadásával sietni fognak. Július 15-én elkezdhetik a tervezet megvitatását a szociális partnerekkel, szeptember elsején pedig benyújtják a parlamentbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!