Folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, csütörtökre tüntetést szerveznek a szakszervezetek

2023. május 24. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi tárgyalások sem vezettek eredményre, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben – írja az Agerpres a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnökének, Simion Hăncescunak a nyilatkozata alapján.

A kormány képviselőivel folytatott egyeztetéseket követően Hăncescu elmondta, nem történt számottevő előrelépés a keddi „informális egyeztetésen”, de a kormány ígéretet tett arra, hogy „végez néhány számítást”. Hozzátette, a három szakszervezeti szövetség vezetői egyeztetnek szerdán 17 órától a FSLI székhelyén, és a kormány képviselőit is meghívták a találkozóra, „hátha holnap előállnak egy meglepetéssel”.

Mint hangsúlyozta, továbbra is azt követelik a kormánytól, hogy fogadjon el egy külön jogszabályt a pedagógusok béremeléséről, amelyik az új közalkalmazotti bértörvény hatályba lépéséig lenne érvényben.

Simion Hăncescu megjegyezte, csütörtökön nagyszabású tüntetést terveznek az oktatási szakszervezetek. Elmondása szerint 15 ezer embert várnak tüntetni csütörtökön a fővárosban, de a vidéki városokban is lesznek megmozdulások.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor is megerősítette, hogy az általános sztrájk folytatódik. „Hátha holnap olyan megoldással állnak elő a döntéshozók, amelyet elfogadnak a kollégák” – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájk esetleges beszüntetéséről nem a szakszervezeti vezetők, hanem a tagság dönt. A keddi találkozónak szerinte informális jellege volt, amin a kormány képviselői megoldások keresésére tettek ígéretet.

Arra a kérdésre, hogy a szakszervezetek készek-e kompromisszumra a béremelések kérdésében, Marius Ovidiu Nistor kijelentette: „Ismerve a kollégáink elvárásait, jelenleg nem áll módunkban kompromisszumot kötni. Ismétlem, a tagságnak kell eldöntenie, hogy mi a legelfogadhatóbb változat vagy ajánlat a kormány részéről”.

A diákok lezárásáról Nistor elmondta: a szakszervezetek is a tiltakozások mielőbbi befejezésében érdekeltek. „De én nem szaladnék ennyire előre. Jelenleg tiltakozunk. Azt akarjuk, hogy az akciónk minél hamarabb véget érjen, és várjuk, hogy a kormány világos megoldásokkal álljon elő a konfliktus megszüntetésére” – fogalmazott a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Frissítés: Nicolae Ciucă kormányfő szerda reggel bejelentette, hogy délután ismét találkozik a tanügyi szakszervezetek képviselőivel, és reméli, hogy közösen meg tudnak állapodni a megoldásról. Az Agerpres összefoglalója alapján a miniszterelnök elmondta: teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy egy pályakezdő tanár havi 2500 lejes nettó fizetést kapjon.

Emlékeztetett, hogy az új közalkalmazotti bértörvény elkészítésével és elfogadásával sietni fognak. Július 15-én elkezdhetik a tervezet megvitatását a szociális partnerekkel, szeptember elsején pedig benyújtják a parlamentbe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!